Kaping Kristallnacht door politieke onderwereld gaat van kwaad tot erger

Door Carel Brendel, 25 oktober 2015

Fakkels bij de Kristallnachtherdenking van 2008, de eerste herdenking door Nederland Bekent Kleur na de campagne tegen Pim Fortuyn.

Fakkels bij de Kristallnachtherdenking van 2008, de eerste herdenking door Nederland Bekent Kleur na de campagne tegen Pim Fortuyn.

“Het begint een gênante traditie te worden: gedoe om de Kristallnachtherdenking,” verzuchtte Ewoud Butter van website Republiek Allochtonië afgelopen vrijdag. Aanleiding was een bericht in Het Parool over de ophef rond Haneen Zoabi, een Arabisch lid van het Israëlische parlement dat door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting is uitgenodigd als spreker bij zijn Kristallnachtherdenking in Amsterdam.

Bizarder kun je het niet verzinnen. Voor de herdenking van de Reichskristallnacht van 9 november 1938, een georganiseerde pogrom tegen de Duitse joden, heeft het Platform iemand gevonden die zich openlijk associeert met de antisemitische terreurbeweging Hamas.

Kristallnacht-spreekster Zoabi is zelf niet van Hamas, maar lid van de seculiere Balad-partij. Zij is in de Knesset gekozen via de Joint List, een samenwerkingsverband van Arabische partijen. In 2010 was Zoabi opvarende van de Mavi Marmara, het vlaggenschip van het eerste Gaza Flotilla. Het schip kwam in het nieuws doordat het Israëlische leger het schip met bruut geweld enterde. Daarbij vielen negen doden. Minder belicht door de media is dat de Gazavloten een gezamenlijke onderneming (pdf) zijn van Hamas en de internationale Moslimbroederschap.

In juni 2014 verkondigde Zoabi dat het kidnappen van joodse tieners op de Westbank geen terrorisme was, maar de schuld van de Israëlische regering. Zoabi kreeg luidruchtige bijval van Hamas. Saleh al-Arouri, de militaire leider van Hamas, gaf later op een conferentie in Istanboel overigens toe dat de ontvoering inderdaad het werk van Hamas was.

Onlangs kwam Zoabi weer in het nieuws. In een interview met Hamas-partijkrant Al-Risala deed ze een oproep die door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu werd uitgelegd als steun aan de steekpartijen tegen joodse burgers. Hij citeerde Zoabi als volgt: “Honderdduizenden gelovigen moeten naar Al-Aqsa om op te staan tegen het Israëlische complot voor het bloed van de inwoners van Oost-Jeruzalem. Vandaag is dat de zaak van enkele individuen, maar we hebben nationale steun nodig. Als individuele aanvallen doorgaan zonder nationale steun, dan worden ze binnen enkele dagen neergeslagen, en daarom zijn honderdduizenden nodig om een echte intifada te beginnen.” Netanyahu vroeg om een gerechtelijk onderzoek wegens opruiing tot geweld. Zoabi echter meent dat haar uitspraken door de premier uit hun verband zijn gerukt.

Hoe het ook zij, Zoabi lijkt geen gelukkige keuze voor de herdenking van een Duitse pogrom op een moment dat in Israël mensen worden doodgestoken omdat ze joods zijn. De ergernis en het rumoer rond deze uitnodiging zijn daarom terecht, te meer omdat de komst van Zoabi een welbewuste provocatie lijkt te zijn. De uitnodiging aan het adres van het omstreden Knesset-lid is uitgegaan “gelet op de actualiteit”, aldus op Facebook Anja Meulenbelt, lid van het comité van aanbeveling van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Alsof het geen actualiteit is dat Joden in Israël en daarbuiten opnieuw het doelwit zijn van antisemitische agressie, mede als gevolg van de uitpraken van politici als Zoabi.

Rond de Kristallnachtherdenking van Nederland Bekent Kleur (en later van het Platform) is er inderdaad altijd gedoe. In 2000 was er al een incident toen Abdou Menebhi, voormalig voorzitter van Nederland Bekent Kleur (NBK), de herdenking aangreep voor kritiek op Israël. Jacques Grishaver, niet van het “rechtse” CIDI, maar van het “linkse” Auschwitz Comité haalde hem van het podium.

Na 2002, nadat NBK in diskrediet was geraakt door een felle haatcampagne tegen Pim Fortuyn, was er zes jaar lang geen herdenking. De ‘antiracisten” van NBK, zoals Menebhi (Emcemo) en Miriyam Aouragh (tevens Internationale Socialisten) hielden zich intussen onledig met het herdenken van Ahmed Yassin, de oprichter van Hamas, samen met de antisemitische Arabisch-Europese Liga.

(Jazeker, Maarten-Jan Hijmans, het was wel degelijk een herdenking van Yassin en de menigte werd toegesproken door Aouragh, zelfverklaard activiste van NBK. Je kunt het nalezen bij onverdachte linkse bronnen als Indymedia, Doorbraak en Republiek Allochtonië. Je hebt wel volkomen gelijk dat Yassin Elforkani, een van de sprekers in 2009, nooit heeft verkondigd dat joden matses van bloed maken).

Drie van de deelnemers aan de Yassin-herdenking van 2004 (Internationale Socialisten, Emcemo en KMAN) riepen vorig jaar nog op om deel te nemen aan de herdenking van de Kristallnacht. Deze drie clubs trokken in het vorige decennium ook bij andere gelegenheden samen op met de AEL.

Het Platform duldt hiermee de politieke onderwereld in haar gelederen. Daar wringt de schoen, niet bij de kritiek op Israël. Wat mij betreft mag er iedere dag zakelijke kritiek worden geleverd op Israël, op de harde ramkoers van Netanyahu, de arrogantie van de kolonisten, het wangedrag van orthodoxe scherpslijpers, over de aantasting van de rechten van de Arabische bevolking, of noem maar op.

Daarvoor bestaat in Nederland volop gelegenheid. Maar waarom grijpen mensen, die de herdenkers van een antisemitische terreurchef in hun platform toelaten, uitgerekend een antisemitische pogrom aan om hun punt te maken? Je zou haast gaan denken dat sommigen de Kristallnacht niet willen herdenken, maar vieren.

Overigens. Ze gaan hun gang maar. Ook onsmakelijke vertoningen horen bij onze vrijheid van meningsuiting. Ik verwacht echter wel dat fatsoenlijke politici en leden van fatsoenlijke organisaties wegblijven bij deze bijeenkomst en kiezen voor de serieuze herdenking door de Joodse gemeenschap.