Turkse Moslimbroeder buiten beeld bij Grettaboot

Door Carel Brendel, 8 maart 2011

Israëlhaters stonden gisteravond voor een moeilijke keuze. Bij Pauw & Witteman mocht Dries van Agt optreden als ‘missionaris’ van de Palestijnse zaak. Bij Pownews werd Gretta Duisenberg weer eens ouderwets gebasht door Pownews. Rutger Castricum stalkte de wel/niet antisemitische bankiersweduwe op een persconferentie over de Grettaboot – het Nederlandse schip dat eind mei zal deelnemen aan Freedom Flotilla 2, het hulpkonvooi naar de Hamas-enclave Gaza. Wel stalken, maar niet onderzoeken, lijkt het devies van Powned.
De schaarse berichtgeving is tot dusver gefocust op de linkse actiegroepen – Stop de Bezetting, Nederlands Palestina Komitee, Internationale Socialisten, Een Ander Joods Geluid – achter de Grettaboot. Alleen Alex Burghoorn van de Volkskrant noemde twee islamitische deelnemers aan de actie: de medische hulporganisatie ISRAA en het cultureel centrum Dar al-Hijra uit Rotterdam. De rol van de Moslimbroederschap in Nederland is nog niet belicht.
De Rotterdamse stichting Internationale Steun Rechtstreeks Aan Armen (ISRAA) is namelijk een van de voortzettingen van de Stichting Al-Aksa. Van laatstgenoemde organisatie zijn op advies van de AIVD alle tegoeden bevroren, omdat het geld zou zijn gebruikt voor het ondersteunen van Hamas-terroristen. (De statuten van deze beweging bevatten niet alleen een verwijzing naar de Protocollen van de Wijzen van Zion en een oproep om alle Joden te doden, maar melden ook dat Hamas de Palestijnse afdeling is van de Moslimbroederschap).
ISRAA komt voor in een rapport van de NEFA Foundation over de Nederlandse tak van de Broederschap. De Rotterdamse stichting vormt nog steeds een onderdeel van deze beweging. ISRAA heeft in 2007 een poging gedaan om geestelijk leider Yusuf al-Qaradawi naar Rotterdam te halen, zo meldde de Telegraaf op 24 februari 2007. Het huidige bestuur van ISRAA bestaat uit voorzitter Mohamed el Doori, tevens penningmeester van de federatie FION. 

Deze Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) is een tweede Grettabootdeelnemer van het eerste uur. De FION komt eveneens uitgebreid voor in het NEFA-rapport. Ze vormt de Nederlandse afdeling van de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), die ook volgens ex-minister Guusje ter Horst (in antwoord op Kamervragen van de VVD) een onderdeel is van de Moslimbroederschap in Europa. In het NEFA-rapport figureert nog een derde participant uit de hoek van de Broederschap, de stichting Al-Maktabah, volgens samensteller Ronald Sandee een andere voortzetting van de stichting Al-Aksa.

Niet op de officiële deelnemerslijst, maar ruimschoots aanwezig op en om de Grettaboot is het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS), eveneens voortgekomen uit Al-Aksa. De vroegere PPMS-voorman en ’islamdeskundige’ Mohammed Cheppih kwam zonder nadere duiding aan het woord in Pownews. Achter hem liep Amin Abou Rashed door het beeld. Deze Rashed of Rashid figureert ook al in het NEFA Rapport. Hij staat ook bekend als Amin Abou Ibrahim. Zijn handtekening dook op in een Amerikaans onderzoek naar de Holy Land Foundation, in een beschrijving van het Europese financiële netwerk van Hamas. Rashed was opvarende en organisator van de eerste Gazavloot. Na zijn vrijlating uit Israëlische gevangenschap werd hij op Schiphol hartelijk verwelkomd door Cheppih. Rashed is de oprichter van de European Campaign to End the Siege of Gaza, de organisatie achter de Gaza Flotillas. De Nederlander van Palestijnse afkomst zal ook meevaren op de volgende Gazavloot.

Aan de persconferentie van de stichting Nederland-Gaza ging een tweedaagse conferentie vooraf, waaraan volgens de Volkskrant organisatoren uit onder anderen Turkije, Italië en Frankrijk deelnamen. Voor nadere informatie hierover moeten we zijn bij Wij Blijven Hier, het islamitische schrijversforum dat eveneens meedoet aan de Grettaboot. Volgens dit bericht waren de Amerikaanse oud-legerkolonel Ann Wright en de ‘voorman van de Turkse coalitie’ Huseyin Oruç aanwezig in het Mozeshuis in Amsterdam. Oruç is vice-president van Insani Yardim Vakfi (IHH), de aan de Moslimbroederschap gelideerde Turkse stichting, die een hoofdrol speelde in de eerste Gazavloot, uitgebreid beschreven in een dik rapport over de politieke achtergronden van deze onderneming. Volgens samensteller Steven Merley is IHH een integraal onderdeel van het Turkse netwerk van de Moslimbroederschap. IHH-activisten bemanden de Mavi Marmara, waar het tot een bloedige confrontatie kwam met het Israëlische leger. Merley beschrijft in zijn rapport ook het aandeel van de Europese federatie FIOE.

Oruç en zijn IHH bleven gisteren buiten beeld. De Grettaboot heeft dringend behoefte aan minder bashing en aan meer onderzoek.