Verdediger van zelfmoordaanslagen naar festival voor Gazaboot

Door Carel Brendel, 18 maart 2011

Wat is dat toch met die Nederlandse boot naar Gaza? Dankzij de deelname van Stop de Bezetting van Gretta Duisenberg is slechte publiciteit bij voorbaat verzekerd. Een gelukkige hand had de stichting Nederland-Gaza evenmin in de keuze van haar voorzitter. Rob Groenhuijzen had lang geleden een eigen stadsguerrillagroep. Hij komt voor in een oud overzicht van gewelddadige formaties (blz. 102-107), dat is bewaard in het archief van oud-premier Dries van Agt. Het is een speling van het lot dat de ex-premier en de ex-terrorist nu beiden de Palestijnse zaak zijn toegedaan.

Dan zijn er de Moslimbroeders en hun voorman Amin Abou Rashed, de internationale fondsenwerver van Hamas. Hij speelt een prominente rol in de internationale organisatie achter de Freedom Flotilla’s, de politiek geïnspireerde hulpvloten voor de hulpbehoevende en benarde Palestijnen. ‘Abou Eenarm’ nam vorig jaar deel aan de vaartocht richting Gaza. Zoals bekend vielen er negen slachtoffers door het gewelddadige ingrijpen van de Israëlische strijdkrachten. Ook dit jaar gaat Abou Rashed aan boord.

Als matroos op de Grettaboot hebben zich tot dusver geen Bekende Nederlanders gemeld. Gretta zelf coördineert liever vanuit Cyprus. SP-Kamerlid Harry van Bommel laat desgevraagd weten dat hij niet meevaart. “Mijn taak ligt primair in de Tweede Kamer.” GroenLinkser Arjan el Fassed denkt er net zo over: “Nee, ik vaar niet mee.” Scheidend SP-senator Anja Meulenbelt heeft plichtmatig een bericht doorgeplaatst, maar volgens ingewijden doet Anja niet graag mee aan activiteiten van Gretta. De twee zijn beslist geen hartsvriendinnen. Grote hulporganisaties als ICCO en Oxfam Novib voelen er niets voor om de gure politieke wind te trotseren met subsidies voor de Nederlandse boot.

Het geld moet dus binnenkomen via inzamelingsacties, zoals het voor 26 maart geplande Palestina Festval in Rotterdam. Abou Rashed en woordvoerder Marloes Kuijer openen het festival. Een belangrijke spreker daar heeft ook al niet de juiste achtergrond om aarzelende supporters uit het maatschappelijke middenveld over de streep te trekken. De Amerikaan Khalid (of Khaled) Tuurani is de vroegere voorzitter van de luidruchtige actiegroep American Muslims for Jeruzalem (AMJ). In die functie viel hij destijds op door radicale uitspraken. Een artikel op website Islamonline citeert zijn verdediging van Palestijnse zelfmoordaanslagen. Het aantrekken van een bomgordel op weg naar de markt was volgens hem geen daad van zelfvernietiging. “In de geest van de zelfmoordenaar is het een daad waarmee hij de Israëlische bezetters uitdaagt en bestrijdt.” In een talkshow voor Fox News vergeleek hij in 2002 een doorgedraaide baptistische dominee, die de islam alleen met woorden had beledigd, met opperterrorist Osama bin Laden. AMJ voerde agressieve boycotacties, onder meer tegen Disneyland, vaak in samenwerking met de Council on American-Islamic Relations (CAIR) en andere groeperingen uit het netwerk van de Amerikaanse Moslimbroeders.

In 2005 staakte AMJ alle activiteiten. Turaani verhuisde naar Dubai. Hij dook vorig jaar op als opvarende van de eerste Gazavloot. Op een persconferentie zat hij als vertegenwoordiger van de European Campaign to End the Siege of Gaza (Abou Rasheds organisatie) rechts van voorzitter Bulent Yildirim van de Turkse hulporganisatie IHH. (Links op de foto Dror Feiler van het Zweedse Gaza-comité.) Beide organisaties werkten nauw samen met Hamas bij de organisatie van de eerste Gazavloot.

Het komende eskader heeft de zelfde troebele achtergrond, de zelfde gemengde bemanning van fundamentalisten en linkse activisten, aangevuld met naïeve vredesapostelen. De Grettaboot is beslist geen love boat.