Beleidsmedewerker van Fatima Elatik was fan van Osama bin Laden

Door Carel Brendel, 25 mei 2011

In de dagen na de moord op Theo van Gogh (2 november 2004) liepen de emoties hoog op. In Amsterdam zelf bleef het relatief rustig, maar in de buitengewesten van het land werden moskeeën en islamitische scholen het doelwit van vernielingen en brandstichtingen. De overheid deed er alles aan om de spanningen te verminderen, en de benarde en bedreigde moslims een hart onder de riem te steken. Premier Jan Peter Balkenende vierde het Suikerfeest mee in een moskee in Eindhoven. Koningin Beatrix, met in haar voetspoor burgemeester Job Cohen en wethouder Ahmed Aboutaleb, bracht op 12 november een bliksembezoek aan jongerencentrum Argan, aan de Overtoom in Amsterdam-West.

De vijftig aanwezige jongeren, merendeels van Marokkaanse afkomst, reageerden enthousiast op de komst van de Majesteit. Na afloop van een debat knoopte Beatrix persoonlijke gesprekken aan met de deelnemers. De vorstin kreeg een hartelijk applaus. Volgens een verslag in het Parool was de zaal niet met ’troetel-Marokkanen’ gevuld, maar waren er vooral ‘weldenkende Marokkanen’ op het debat afgekomen.

Bij de weldenkendheid van een van de aanwezigen kunnen nu grote vraagtekens worden gezet. Mohamed Azahaf, destijds jongerenleider in Argan en sinds 2009 beleidsmedewerker van PvdA-politica Fatima Elatik, maakte zich namelijk op een Marokkaans forum vrolijk over de dood van Theo van Gogh. Onder zijn alias Azahaf83 liet hij de volgende reactie achter: “Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk oh zo vrolijk ben ik nog nooit geweest. Hoy hoy joepieeeee 1 weg nog twee te gaan.”

Inmiddels blijkt dat dit niet zijn enige radicale uiting was. Op 1 november 2004, een dag voor Mohammed Bouyeri zijn moordaanslag pleegde in de Linnaeusstraat, mengde Azahaf zich in een discussie over Osama bin Laden. Het onderwerp was ‘de khutba van sjeikh Usuma bin Laden aan het Amerikaanse volk (nederlandse vertaling)’. Azahaf83 in reactie 22, geplaatst op 1 november 2004
om 14:55 uur: “Een ware moslim, een echte strijder, een voorbeeld voor de moslims. Moge Allah hem genadig zijn en een plek voor hem gereed maken in het mooie en geweldig paradijs.”

Beatrix stond tijdens haar bliksembezoek dus oog in oog met een hardcore fan van Osama bin Laden, die ook nog blij was om de moord op Van Gogh, en vond dat er ‘nog twee te gaan’ waren – doelend op de (toen nog) VVD-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Een bijzonder pijnlijke affaire, niet alleen voor Beatrix, maar ook voor de Amsterdamse autoriteiten die haar naar Argan sleepten, en voor de andere aanwezigen. Het is achteraf vooral pijnlijk voor de familie Van Gogh, voor wie de koningin destijds geen belangstelling had.

Azahaf kwam na zijn optreden in Argan regelmatig in beeld op de lokale zender AT5. In 2009 trok Elatik hem in stadsdeel Zeeburg aan als beleidsmedewerker voor het onderwerp polarisatie. Door een fusie van stadsdelen werkt Azahaf nu mee aan de sociale cohesie in Amsterdam-Oost, het stadsdeel waar Van Gogh woonde en werd vermoord.

Ik kan me niet voorstellen dat stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik op de hoogte was van de zeer extremistische uitingen, die haar medewerker in november 2004 op webfora plaatste. Wel werd in 2006 op de website van de Amsterdamse PvdA gediscussieerd over andere radicaal religieuze uitingen, die Azahaf op een eigen website had geplaatst. In een reactie noemde D66-lid Ger Kranendonk Azahaf toen ‘een gevaar voor onze burgerrechten’. De jongerenwerker vond namelijk dat meisjes zonder hoofddoek geen goede moslims zijn. In december 2004 plaatste hij een lang en onsamenhangend artikel, waarin hij voorspelde dat Allah Amerika zou vernietigen. De auteur vond dat een goede zaak.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat Azahaf zijn uitlatingen over Osama bin Laden en Theo van Gogh inmiddels betreurt. Toch is enige uitleg gewenst over de vraag waarom Elatik uitgerekend deze radicaal heeft aangetrokken als persoonlijk medewerker.