Mijn salafistische moskee is top

Door Carel Brendel, 4 juni 2011


Opvallende ‘fittie’ (vanaf de 32ste minuut) gisteravond bij Knevel & Van den Brink. Journaliste Ingeborg Beugel, ingehuurd om de Grieken te verdedigen tegen de ‘hetze’ van de Telegraaf, kwam opeens in aanvaring met Esmaa Alariachi. De voormalige Meid van Halal presenteert (samen met Umar Mirza, oprichter van website Wij blijven Hier) de NTR-serie Mijn moskee is top, waarvan de eerste aflevering vandaag (12.25 uur) wordt uitgezonden.


De talkshowmeesters zonden een fragment uit van een door Beugel gemaakte IKON-documentaire, waarin vrouwen een moskee werden binnengedreven. Daarna wilde een zegsman verhinderen dat er op straat werd gefilmd. Alariachi vond het maar niks. Ze ontkende dat deze man iets met de moskee te maken had. Beugel daarentegen was daar zeer stellig over. Kort daarvoor vroegen de presentatoren of in de serie ook aan de orde zou komen als een moskee vanuit Saoedi-Arabië wordt gefinancierd of in de gaten wordt gehouden door de AIVD. Zulke vragen worden wel degelijk gesteld, aldus Alariachi. Maar zeg je het er bij als zo’n moskee door de AIVD in de gaten wordt gehouden, wilde Andries Knevel weten. Nee, antwoordde ze, want ‘dat interesseert me niet’. “Ik ben daar helemaal niet van op de hoogte”, aldus de presentatrice op de vraag, waarom ze niets zou vermelden over AIVD-screening. “Als ik het van te voren weet, dan vraag ik er naar.”

Alle reden dus om de tweede aflevering van Mijn moskee is top goed in de gaten te houden. Op 11 juni wordt namelijk de Al Fourkaan-moskee uit Eindhoven in het zonnetje gezet. De moskee komt uitgebreid voor in het AIVD-rapport Salafisme in Nederland (te vinden op de website van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Daar wordt de moskee ingedeeld onder de noemer van het niet-gewelddadige salafisme. In dit rapport uit 2008 staat het merkwaardige zinnetje “De leiding (…) van Al-Fourkaan is loyaal aan het Saoedische koningshuis en is dan ook eerder te typeren als apolitiek.” Alsof loyaliteit aan een van de ergste religieuze dictaturen van de wereld geen politieke zaak is.

In 2002 werden enkele reguliere bezoekers aangehouden op verdenking van mogelijke terroristische activiteiten. In en om de moskee probeerden extremisten bezoekers te werven voor de jihad. Onder de externe druk hebben de Eindhovense salafisten vervolgens afstand genomen van het jihadisme. Aan de Al-Fourkaan was ook enige tijd Ahmed Salam verbonden, de salafistische prediker die later in Tilburg zijn eigen centrum stichtte.

Op 21 april 2005 bestempelde minister Rita Verdonk drie imams van de Al-Fourkaan-moskee – op grond van ambtsberichten van de AIVD – als ‘een gevaar voor de nationale veiligheid’. Het drietal werd tot ongewenst vreemdeling verklaard. Een van de drie imams vertrok vrijwillig. In eerste instantie wonnen de twee andere predikers hun zaak tegen Verdonk. Imam Eisha Bersham verloor in april 2007 echter zijn beroep bij de Raad van State. De derde imam werd, zo bepaalde de rechtbank in Zwolle in oktober 2007, eveneens terecht uitgewezen. De drie voorgangers zijn inmiddels uit ons land verdwenen, zo meldt het AIVD-rapport Salafisme in Nederland. Al-Fourkaan geldt ook nu nog als een van de  bolwerken van deze radicale fundamentalistische stroming.

De AIVD houdt de salafistische beweging nog steeds in de gaten, zo blijkt ook uit het meest recente jaarverslag (over 2010) van de inlichtingendienst. Voor wie denkt dat bestrijding van het salafisme alleen een rechtse hobby is, raad ik het artikel ‘Linksom tegen het salafisme en andere reactionaire missionarissen’ van Mehmet Kermaci aan. Ook hier komt de Al-Fourkaan-moskee uit Eindhoven uitgebreid in voor.

Maar goed, Alariachi heeft ons een programma ‘met een knipoog’ beloofd. Met een knipoog zeg ik dan ook: Mijn salafistische moskee is top.