Opnieuw prutswerk van de PVV en stilte van de rest

Door Carel Brendel, 2 oktober 2011

We hebben nog een kleine drie maanden te gaan, maar het zal moeilijk worden om de prijs voor de stompzinnigste Kamervraag van 2011 te ontfutselen aan Joram van Klaveren en Geert Wilders. Het PVV-duo stelde zijn kandidatuur met vragen aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over de Nederlandse deelname aan een islamkamp voor bekeerlingen in de Egyptische hoofdstad Cairo.

Dit kamp wordt – zoals eerder op deze website gemeld – georganiseerd door de Native European Muslim Assembly (NEMA), een organisatie van de Europese Moslimbroeders (FIOE). De Nederlandse bekeerlingen zullen er ‘praktijkgerichte kennis over de islam’ opdoen dankzij sprekers als Jamal Badawi, Fadel Soliman en Salah Sultan, kopstukken van de internationale Moslimbroederschap. Met name laatstgenoemde is een beruchte haatprediker. Voor een tv-zender van Hamas verkondigde Sultan het eeuwenoude bloedsprookje over Joden, die matzes zouden bereiden met het bloed van vermoorde christenen. Het is slechts één voorbeeld van een lange lijst van extremistische en antisemitische uitspraken en activiteiten. Eén ding kan Sultan niet meer doen: samen met Anwar al-Awlaki optreden als reisleider naar Mekka. Zijn intussen nog verder geradicaliseerde reisgenoot uit 2002, leider van Al-Qaida in Jemen, werd vrijdag door de Amerikanen geliquideerd.

Op zich is het dus zeer terecht als politici zich zorgen maken over dit islamkamp. Als parlementariërs in zo’n geval hun toevlucht nemen tot Kamervragen, verwacht je daarom een serieuze vraagstelling. Van Klaveren en Wilders deden echter niet de minste poging daartoe. In plaats daarvan bedienden ze zich van de retoriek van de borreltafel, met name in hun zesde vraag: “Kunt u bevorderen dat indien betrokkenen naar hun haatbestemming afreizen, zij een enkele reis nemen en niet meer terug (kunnen) komen naar Nederland? Zo neen, waarom niet?” Tja. Een kind kan weten dat het Nederlandse staatsburgers vrij staat om in het buitenland congressen te bezoeken, zelfs als daar zeer bedenkelijke sprekers aan het woord komen. Het resultaat was er dan ook naar. Andermaal kwam de PVV in het nieuws als de partij die moslims burgerrechten wil ontnemen. Afgelopen week kwam Donner met de eenvoudig te voorspellen antwoorden.

De beantwoording van een Kamervraag kost 1750 euro, meldde HP/De Tijd in een bericht hierover. In dit geval vermoed ik dat de antwoorden minder belastinggeld opslorpten. Een stagiaire van het ministerie kon waarschijnlijk binnen een uur de antwoorden leveren. Op de enkele-reisvraag van de PVV reageerde Donner als volgt: “Personen die in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit kan niet de toegang tot het eigen land worden ontzegd. Het Nederlanderschap kan op grond van de Rijkswet op het Nederlanderschap worden ingetrokken indien de betrokkene onherroepelijk is veroordeeld voor misdrijven tegen de veiligheid van de Staat, waaronder misdrijven gepleegd met een terroristisch oogmerk, een veroordeling wegens het zonder toestemming van de Koningin werven van personen voor vreemde krijgsdienst of gewapende strijd, als die strijd zich tegen het Koninkrijk richt en misdrijven tegen de menselijkheid. Dit is niet aan de orde.”

Van Klaveren en Wilders vroegen ook naar de bekende weg toen zij bij Donner informatie vroegen over het mogelijke terroristische gevaar van het islamkamp. Nederlandse bekeerlingen reisden eerder af naar soortgelijke conferenties in Istanboel en Koeweit. Ze kwamen niet thuis met moorddadige plannen. Als de PVV’ers eerdere stukken goed gelezen hadden, bijvoorbeeld een brief van Donner aan de Tweede Kamer over de Moslimbroederschap, zouden ze kunnen weten dat er van deze groepering geen directe dreiging uitgaat, maar dat ze op termijn een risico kan vormen voor de democratische rechtsorde in Nederland.

De AIVD rapporteerde in april wel aan Donner over het ‘veiligheidsbewuste en heimelijke optreden van de Nederlandse Moslimbroeders’, die bovendien niet altijd open zouden zijn over hun signatuur. Dat gebrek aan openheid speelt ook rond dit islamkamp. Nergens vermelden de Nederlandse promotoren dat het gaat om een bijeenkomst van de Moslimbroederschap. Minder heimelijk doen de Spaanse broeders, die boven de uitnodiging voor het kamp ook het logo van de federatie FIOE plaatsten, volgens Donner en zijn voorganger Ter Horst de Europese organisatie van de Moslimbroeders. De bekeerlingendagen en islamkampen worden in diezelfde brief van Donner nadrukkelijk genoemd als nieuwe activiteiten in Nederland. Uit berichten in de lokale media blijkt dat dit alles voor een deel vanuit Koeweit wordt gefinancierd.

Er is dus alle aanleiding voor de politiek om deze ontwikkelingen te volgen, zonder te overdrijven, te generaliseren of onzinnige zaken over een enkele reis naar Cairo te roepen. In plaats daarvan zitten we, zoals gebruikelijk, met het gepruts van de PVV en de stilte van de andere partijen.