Nog geen voortschrijdend inzicht bij Andrée van Es over kaping van Kristallnacht

Door Carel Brendel, 7 november 2011

Wethouder Andrée van Es zal woensdag beide Amsterdamse herdenkingen van de Kristallnacht bijwonen. De politica van GroenLinks zal eerst aanwezig zijn in de Portugese synagoge, waar Joodse organisaties (verenigd in het Centraal Joods Overleg, CJO) het begin van de Jodenvervolging in Duitsland zullen herdenken. Daarna zal Van Es spreken tegenover het Stadhuis bij de herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, waar Nederland Bekent Kleur en de Internationale Socialisten lid van zijn. Volgens woordvoerder Robert Wichink streven de organisatoren van beide herdenkingen ‘behartenswaardige doelen’ na. Wel zal Van Es in haar toespraak er op aandringen om voortaan één herdenking van de Kristallnacht te houden.


De woordvoerder van Van Es had geen antwoord op een andere door mij gestelde vraag: “Hoe vindt u het om het begin van de Jodenvervolging te herdenken met mensen die op andere momenten solidair zijn met terreurbewegingen als Hamas en Hezbollah?” Woordvoerder Wichink: “Daar kan ik niets over zeggen, want daar heb ik nog niet met de wethouder over gesproken.”

Op dit blog heb ik diverse keren aandacht geschonken aan de kaping van de Kristallnacht door René Danen en zijn trotskistische vrienden. Danen werkt nauw samen met de Internationale Socialisten, die in maart 2004 een herdenking organiseerden voor Hamas-oprichter Achmed Yassin. Een van de spreeksters was daar Miriyam Aouragh, die naar eigen zeggen actief is voor Nederland Bekent Kleur en de Internationale Socialisten.

Uit ergernis over het voortdurende politieke gebruik van de Jodenvervolging door de vijanden van Israël besloot het CJO vorig jaar om de herdenking van de Kristallnacht voortaan in eigen handen te nemen. Desondanks besloten Danen c.s. om hun eigen omstreden herdenking door te zetten. Vanochtend verscheen een oproep om deze manifestatie te bezoeken van de hand van onder anderen oud-staatssecretaris Hedy d’Ancona (PvdA) en ex-GroenLinkser Mohamed Rabbae, de permanente bondgenoot van de Internationale Socialisten. De ‘joods-christelijke’ evangelist Ben Kok, die heilsverwachtingen rond de staat Israël koppelt aan theorieën over de Nieuwe Wereld Orde en de Bilderbergers, zal net als voorgaande jaren uit protest zijn opwachting maken met een Israëlische vlag.

In een interview met Elsevier verklaarde Van Es vorige week dat ze tot ‘voortschrijdend inzicht’ is gekomen en afstand heeft genomen van diverse opvattingen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Helaas zijn haar inzichten nog niet voortgeschreden als het gaat om de kaping van de Kristallnacht door extreemlinks.