Wat zijn die wijzen uit het Oosten toch gematigd, liberaal en feministisch

Door Carel Brendel, 21 december 2011

(Met aanvulling: Al-Fourkaan moskee reageert op Omroep Brabant.)
(Nieuwe aanvulling: Gesprek met Muhammad Al-Arifi)

Kerstmis is het feest van het licht. Onverbrekelijk verbonden met de kerstdagen zijn ook de wijzen, die uit alle windstreken komen aangesneld. De salafistische moslims doen uiteraard niet aan kerst. Maar ze gebruiken de vrije dagen wel om wijze mannen naar het land te nodigen. Vanuit het Zuiden zou de geleerde sjeik Mohamed al-Maghraoui komen. In Marokko is hij in opspraak geraakt door een fatwa, waarin hij het huwen van 9-jarige meisjes goedkeurt. Dat verhinderde sjeik Fawaz van de Haagse as-Soennah-moskee niet om hem op het programma te zetten voor een vijfdaagse conferentie over standvastigheid en verleiding. Volgens de laatste berichten heeft Al-Maghraoui nog geen visumaanvraag ingediend en is het de vraag of hij een visum zou krijgen.

Een andere wijze komt uit het Oosten. Het gaat om niemand minder dan de Saoedische tv-imam Muhammad al-Arifi. Hij zal spreken op een conferentie van de Eindhovense al-Fourkaan-moskee. Maar u hoeft zich niet ongerust te maken. Al-Arifi is namelijk ‘liberaal en feministisch’, verzekerde Said el-Kaouakibi, voorzitter van de vereniging al-Mawada tegen de Gazet van Antwerpen. In die stad heeft de komst van de ‘heel gematigde spreker’ tot onrust geleid, gevoed door de bestrijders van de radicale islam.

Op internet circuleren diverse clips van de gematigde Al-Arifi. De Saoedische feminist vindt dat je vrouwen wel mag slaan, maar niet te hard en niet in het gezicht. Want kamelen en ezels sla je toch ook niet op hun kop. Als liberaal meent hij net als Al-Maghraoui dat de islam geen minimum leeftijd kent voor het sluiten van huwelijken. Die was er namelijk ook niet ten tijde van de Profeet. Heel gematigd riep Al-Arifi vorig jaar op tot een jihad tegen Israël. Nog meer tolerantie tegenover de Joden is te zien in deze clip.

Dat wordt dus een gezellige conferentie daar in Eindhoven. De uitholling van het begrip ‘gematigd’ kunnen we met een gerust hart overlaten aan deze wijzen uit het Oosten.

Aanvulling: Omroep Brabant berichtte vanmiddag (22-12) over deze kwestie. Volgens een woordvoerder van de Al Fourkaan-moskee zijn de uitspraken van sjeik Al-Arifi of verkeerd vertaald of uit zijn verband gerukt. Bekijk en beluister de video- en audiofragmenten.

Nieuwe aanvulling (24-12): De komst van Al-Arifi heeft geleid tot vragen van de LPF in Eindhoven, waarop burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) heeft geantwoord. Hij zag na onderzoek door de politie geen bezwaren in de komst van de Saoedische islamgeleerde. Zie dit bericht in het Eindhovens Dagblad, waarin ook woordvoerders van de moskee aan het woord komen. De moskee plaatste gisteren een interview met de sjeik op YouTube. De meest uitgebreide transcriptie van het tv-programma, waarmee Al-Arifi wereldwijd opzien baarde, vind ik hier. Al-Arifi zegt in het interview dat zijn uitspraken door knip- en plakwerk uit hun verband zijn gerukt. Zelf leeft hij in grote harmonie met zijn vrouw. Jacob van der Blom van Ontdek Islam, die mij de clip met het interview toestuurde, reageerde in een korte twitterdiscussie: “Het geheel is nog duizenden optredens van de sheich waarin hij consistent zich verzet tegen het onderdrukken van vrouwen.” De zinsnede ‘If he beats her, the beatings must be light and must not make her face ugly’ blijf ik echter ook buiten de contekst lezen als een goedkeuring voor het eventuele (niet te hard) slaan van vrouwen. Klik op de diverse links, zodat u zelf kunt oordelen.