Stop de Bezetting meldt het zelf: Gretta Duisenberg werkt nauw samen met de Moslimbroederschap

Door Carel Brendel, 3 februari 2012

Sensationeel nieuws op de website van Stop de Bezetting. Daar werd gisteren in een bericht het volgende gemeld: Voorzitter Gretta Duisenberg van Stop de Bezetting (prominent voorvechtster van de Palestijnse zaak) werkt nauw samen met leiders van de Moslim Broederschap in Nederland. Met andere woorden: Gretta geeft het nu zelf toe op haar eigen site. In het artikel staan nog meer zaken die tot dusver aan de achterban van Stop de Bezetting werden onthouden. De organisatie van de hulpvloten voor Gaza (in 2010 en 2011) is nauw verbonden met de internationale Moslim Broederschap. Tenslotte: Zes van de twaalf ondertekenaars van een Europese steunverklaring voor de Global March to Jerusalem — een voor 30 maart geplande wereldwijde demonstratie tegen de Israëlische bezetting van Jeruzalem – zijn leiders van of nauw verbonden met de Moslimbroeders.

Het bericht is afkomstig van de Global Muslim Brotherhood Daily Report, een Amerikaanse website, die het nieuws rond deze tak van de politieke islam op de voet volgt. De organisatie van de mars op Jeruzalem kwam onlangs bijeen in Istanbul. Of Duisenberg hierbij aanwezig was, is nog onbekend. Wel woonde ze eerdere bijeenkomsten in Rome en Beirut bij.

Heeft een webmaster van Stop de Bezetting weer eens niet opgelet? Eerder nam de actiegroep van Gretta Duisenberg, Marcel van Dam, Thomas Lepeltak en Marjan Berk klakkeloos een antisemitisch getint epistel over met beweringen over de veronderstelde macht van de Joden in de Nederlandse media. Na de nodige publiciteit en een klacht van journalist Bas Paternotte bij het Meldpunt Discriminatie Internet werd het stukje verwijderd. Webmaster Inez moest het veld ruimen.

Overigens. Het door Stop de Bezetting overgenomen bericht klopt. Zo stond Duisenberg begin 2010 samen met de Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed aan het hoofd van een Nederlands hulpkonvooi naar Gaza. Bij die gelegenheid bezocht het tweetal nog de Nederlandse ambassade in Cairo (zie de foto boven dit blog). De bemoeienissen van Abou Rashed met de laatste Gazavloot waren voor Nederlandse journalisten vorig jaar aanleiding om zich niet in te schepen op de Nederlands/Italiaanse boot.

Het openhartige inkijkje in de politieke achtergrond van de mars op Jeruzalem komt op een ongelukkig moment. Duisenberg stuurde deze week nog een oproep rond aan Nederlandse actiegroepen om mee te doen aan haar initiatief. Bij Stop de Bezetting kunnen eventuele deelnemers aan de Global March to Jerusalem nu nalezen met wie ze nog meer in zee gaan.