Sjeik Haitham al-Haddad: Trouwen? Hoe eerder hoe beter, speciaal voor meisjes

Door Carel Brendel, 26 juni 2012

Met aanvulling: Alle referenties van islaminstituut Dar-al-‘Ilm

Nieuws van Haitham al-Haddad, de Britse sjeik die volgens leunsteuldenker Folkert Jensma zulke ‘amusante adviezen’ aan gelovige moslims geeft. In Engeland is een onthullend filmpje opgedoken van de man, die een sharia-adviesraad voor Nederland wenselijk vindt. In een vraag-en-antwoord-sessie met volgelingen liet de leider van de Islamic Sharia Council zijn licht schijnen over de meest gewenste huwelijksleeftijd. ‘Op welke leeftijd moeten tienermeisjes huwen?’ wilde iemand weten. “Er is vanuit islamitisch perspectief geen leeftijdsgrens,” antwoordde de sjeik. Maar voegde hij er aan toe: “Zoals je weet, hoe eerder hoe beter, speciaal voor meisjes.”

Daarna volgde er een waarschuwing om rekening te houden met de geldende ‘anti-islamitische wetten’. Als het even kon, moest de vraagsteller proberen om deze wetten te omzeilen. Maar hij moest natuurlijk wel rekening houden met de wettelijke kanten van de zaak. Waarmee al-Haddad zich glibberig indekte tegen mogelijke verwijten dat hij tot illegale praktijken zou oproepen.

Het mag duidelijk zijn dat deze duistere sjeik op geen enkele manier invloed mag krijgen in Nederlandse familiekwesties, ook niet via zogenaamde arbitragecommissies. Helaas is Haitham al-Haddad meer dan een marginale figuur. Hoog opgeleide studenten aan de Vrije Universiteit (‘universitaire toppers’) zien hem als een religieuze autoriteit. Hij is gastdocent van het instituut Dar-al-‘Ilm dat hem als spreker naar Nederlandse islamcongressen haalde. Het instituut, waar deze voorstander van kinderhuwelijken kind aan huis is, adviseert Nederlandse overheden en instellingen. Des te dringender wordt de vraag: welke Nederlandse overheden en instellingen laten zich adviseren door deze fanclub van Haitham al-Haddad?

Aanvulling (27 juni): Het antwoord op mijn vraag is bekend. Het is te vinden op de website van een blogger die enkele maanden geleden zeer uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Saoedische connecties van het islaminstituut Dar-al-‘Ilm, waarvan oprichter Saoed Khadjé lid is van al-Haddads Islamic Sharia Council. Daar staat ook de weggehaalde link met alle referenties van Dar-al-‘Ilm. De gemeente Rotterdam, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling in Amsterdam, de politie in Meppel en instituut Clingendael staan op de lange lijst van organisaties, die een beroep doen op de Saoedisch geïnspireerde fundamentalisten.