Vrije Universiteit betreurt onzorgvuldig optreden rond nepaccount van studente

Door Carel Brendel, 9 januari 2013

Het universiteitsblad Ad Valvas erkent dat het onzorgvuldig is omgegaan met een nepaccount, dat onbekenden tijdens de kerstvakantie op Twitter openden op naam van de 24-jarige studente Natalja Laurey. “Ad Valvas betreurt dat het niet op tijd in de gaten heeft gehad dat het hier een nep-Twitteraccount betrof, en zo mede een rol heeft gespeeld in de consternatie.” Dat staat in een verklaring die in opdracht van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit op de website van de universiteitskrant is geplaatst.

Het fake-account was op 27 december enkele uren in de lucht. Uit naam van de nietsvermoedende studente werden beledigende en anti-islamitische teksten de wereld in gestuurd. De foto van Natalja Laurey was geplukt van de website van de Vrije Universiteit en voorzien van een tekening van Gregorius Nekschot en de slogan ‘Death to islam, Israel4ever, schop die stinkmoslims het land uit.’ Eén van de zogenaamde uitspraken van de studente werd geretweet via het Twitter-account van Ad Valvas. Deze tweet werd later ingetrokken. De volgende dag kregen volgers te lezen dat iemand wellicht had geprobeerd om de studente een loer te draaien.

Peter Breedveld, de beheerder van de website van het VU-blad, twitterde ook op persoonlijke titel over de vermeende uitspraken van de studente. Eén van zijn volgers veronderstelde direct dat het om een nepaccount ging, maar die suggestie wees de Ad Valvas-redacteur van de hand. “Ze bestaat echt en zo uitzonderlijk is het nou ook weer niet wat ze twittert,” reageerde Breedveld.


De anti-islam-uitspraken van de nep-Natalja zorgden binnen en buiten de Vrije Universiteit voor deining. Op het account kwamen doodsbedreigingen binnen. Ook werd er op Twitter commentaar geleverd op een Israël-vakantie van de studente. “Ach die hoort er natuurlijk bij,” twitterde journaliste Hassnae Bouazza over de Israël-trip. “Dat je je kind zo vervult met gif. Onbegrijpelijk.”

Binnen de VU reageerde Daan Brüggemann, die actief is binnen de Studentenvereniging SRVU, op het nepaccount. Hij stelde voor om Natalja Laurey uit te nodigen voor een debat en daarvoor ook leden van twee islamitische studentenorganisaties te vragen. Per mail stelde hij de andere SRVU-bestuursleden op de hoogte van de nepuitspraken. Na afloop erkende Brüggemann dat hij door de tweet van Ad Valvas op het verkeerde been was gezet.

In het bericht van de Vrije Universiteit is ook een uitspraak opgenomen van Anton Hemerijck, decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen: “Natalja is een zeer betrokken en goede student. Het is kwalijk dat zij op Twitter in diskrediet is gebracht.” In de verklaring blijft onduidelijk hoe Ad Valvas als een van de eerste twitteraars op het spoor kwam van het nepaccount.

Laurey heeft op 29 december bij de Amsterdamse politie aangifte gedaan van identiteitsroof, belediging, smaad en bedreiging. Daarnaast heeft ze haar beklag gedaan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.