Tweede nepaccount duikt op in affaire rond identiteitsroof VU-studente

Door Carel Brendel, 10 januari 2013

Met aanvulling

In de zaak van de identiteitsroof van VU-studente Natalja Laurey is een tweede nepaccount opgedoken. Als een van de eerste ‘reaguurders’ meldde zich een zekere ‘Frederik Rademaker’, die twittert onder de naam @FrederikRademak. Deze twitteraar illustreert zijn account met een van het internet geplukte pasfoto van de hoogst waarschijnlijk niets vermoedende Amerikaan Fred Delventhal. ‘Rademaker’ suggereerde op 27 december aan blogger Peter Breedveld, dat het blog van Laurey, waarop racistische en beledigende leuzen en tweets werden geplaatst, nep was. Breedveld wees deze suggestie echter van de hand. Hij hield vol dat het om een serieus Twitter-account zou gaan. Pijnlijk voor de getroffen studente was dat een neptweet tegen op de VU rondlopende moslima’s door Breedveld via het account van Ad Valvas, het blad van de Vrije Universiteit, verder werd verspreid. Ad Valvas betreurt inmiddels, dat het niet op tijd in de gaten heeft gehad dat het om een nepaccount ging en daardoor mede een rol heeft gespeeld in de consternatie.

Op internet komen wel vaker onopvallende fake-accounts voor. Het merkwaardige is dat de nep-Rademaker inmiddels al zijn tweets heeft verwijderd. Niet alleen de tweet aan Breedveld is verdwenen, maar ook ‘gesprekjes’ met onder anderen Simone Laurey, de tante van Natalja, en de Nijmeegse wetenschapper Martijn de Koning. Het mysterieuze account bestaat nu alleen nog uit een nepnaam, een gestolen foto en een lijst van zo’n kleine tachtig door ‘Rademaker’ gevolgde twitteraars, onder wie Breedveld, zijn vriendin Hassnae Bouazza, oud-politica Femke Halsema, televisiemakers Rutger Castricum en Jeroen Pauw, de Volkskrant-redacteuren Kustaw Bessems en Chris Rutenfrans, de opiniemakers Francisco van Jole, Bart Schut, Joost Niemöller en Jan Bennink, blogger Loor Blik, de columnisten Rob Hoogland, Theodor Holman en Nausicaa Marbe, Balie-directeur Yoeri Albrecht en de vrijwel complete redactie van weblog GeenStijl.

Het nepaccount van VU-studente Laurey werd op 27 december na enkele uren door Twitter geschorst. Op het account kwam een doodsbedreiging tegen de studente binnen vanwege haar vermeende beledigende anti-islamtweets. Daarnaast waren er negatieve commentaren over een Israël-vakantie die Natalja zes jaar geleden maakte. “Dat je zo’n kind vervult met gif,” was het commentaar van journaliste Hassnae Bouazza op het reisje naar Israël.

Natalja Laurey heeft bij de Amsterdamse politie aangifte gedaan van identiteitsroof, belediging, smaad en bedreiging tegen de onbekende die op haar naam een nepaccount heeft gemaakt.

Aanvulling (11-1): Het Twitter-account van ‘Frederik Rademaker’ is verdwenen. Waarschijnlijk heeft de nep-Rademaker zijn account zelf vernietigd, enkele uren na de publicatie van dit blog.