Nepaccount VU: Hassnae Bouazza hecht geen geloof aan berichtgeving Ad Valvas

Door Carel Brendel, 27 februari 2013

Image335

Na twee maanden is er nog weinig bekend over het onderzoek dat de Amsterdamse politie instelt naar de onbekende maker van een Twitter-nepaccount. Via dat account werden op de dag na Kerstmis uit naam van een onwetende studente aan de Vrije Universiteit allerlei beledigende en racistische teksten rondgestuurd. Studente Natalja Laurey heeft op 29 december aangifte gedaan wegens identiteitsroof, belediging, smaad en bedreiging. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude heeft de politie gevraagd aandacht aan de zaak te besteden. Daarnaast heeft de leiding van de Vrije Universiteit er bij de recherche op aangedrongen om prioriteit aan deze aangifte te geven.

Image328
Over de maker van het nepaccount is dus nog niets bekend. Vast staat wel dat het universiteitsblad Ad Valvas de eenvoudig te herkennen hoax niet heeft onderkend, en dat redacteur Peter Breedveld en zijn vriendin Hassnae Bouazza op Twitter los gingen tegen Natalja en haar familie zonder de echtheid van het account te verifiëren. Op Twitter suggereert de journaliste nu dat de racistische tweets wel degelijk door Natalja Laurey zijn verstuurd. In een tweet beweert ze dat er sprake is van ‘kwaadaardige laster’ rond de affaire van het ‘vermeende nepaccount’. Bouazza: “Het staat niet vast dat het nep is.”

Image327
Met deze tweet geeft Bouazza aan dat ze weinig vertrouwen heeft in de berichtgeving van Ad Valvas. De universiteitskrant berichtte op 9 januari namelijk dat Natalja Laurey de dupe was geworden van een nepaccount. Letterlijk staat er op de website van het VU-blad: “Ad Valvas betreurt het dat het niet op tijd in de gaten heeft gehad dat het hier een nep-Twitteraccount betrof, en zo mede een rol gespeeld heeft in de consternatie.” Bouazza heeft kennelijk nog steeds niet in de gaten dat er sprake was van een nepaccount. Misschien kan de redactie van Ad Valvas haar even bijpraten.