Universitaire toppers van de VU halen Haitham al-Haddad weer in huis

Door Carel Brendel, 5 april 2013

Daar is hij weer. De Britse islamgeleerde Haitham al-Haddad keert dit weekeinde terug naar de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA), die hem ruim een jaar geleden uitnodigde voor een symposium aan de Vrije Universiteit. Dit keer is er geen ‘academisch debat’ gepland in de collegezalen van Amsterdam-Buitenveldert. Ook hebben de leergierige studenten geen helpende hand nodig van de ‘ridders van het vrije woord’, die hen vorig jaar onderdak gaven in debatcentrum De Balie, nadat de VU haar toestemming voor de bijeenkomsten had ingetrokken. Dat alles in ruil voor een openbaar debat, dat volgens de studenten glansrijk door Al-Haddad werd gewonnen, maar voor de buitenwacht zichtbaar maakte dat de sjeik zeer middeleeuwse opvattingen huldigt over overspel en afvalligheid. Voor deze gelegenheid heeft ISA zelf een zaaltje gehuurd. Al-Haddad zal zijn colleges over islamitisch bankieren en over islam en moderniteit geven in een speeltuingebouw in Amsterdam-Noord.

Dat laatste wijst op twee dingen. Allereerst heeft ISA kennelijk de pretentie laten varen dat de Britse sjeik hier komt om op wetenschappelijk niveau te debatteren — een van de voorwaarden voor het beschikbaar stellen van universiteitszalen aan studentenorganisaties. Daarnaast hoeven de studenten zich geen zorgen te maken over een andere huisregel. De VU faciliteert immers geen bijeenkomsten waar mannen en vrouwen apart worden gezet.

De populariteit van Al-Haddad blijft ondertussen verbazen. De studentenvereniging ISA wordt geleid door ‘universitaire toppers’ — een omschrijving van VU-functionaris Wim Haan in een reactie op een weblog van historicus Jan-Dirk Snel. Het gaat volgens Haan om ‘uiterst actieve en betrokken studenten’ die werden genomineerd voor onderwijsprijzen binnen en buiten de VU. Des te raadselachtiger is het dat deze intelligente en hoog opgeleide jongeren in de ban zijn van een shariageleerde, die vindt dat niet eens in ons Wetboek van Strafrecht voorkomende zaken als overspel en afvalligheid de doodstraf verdienen — mits via een bevoegde rechter in een islamitisch land. Een prediker ook die de antisemitische Protocollen van de Wijzen van Zion aanhaalt in donderpreken over Gaza. Over modernisme gesproken: vanuit islamitisch perspectief bestaat er volgens de sjeik geen minimum leeftijdsgrens voor het huwen van meisjes. ‘Hoe eerder hoe beter,” aldus al-Haddad vorig jaar tegen Britse volgelingen.

Al-Haddad was in februari ook al in ons land, op uitnodiging van ‘ambitieuze moslimjongeren’ die bang zijn dat Nederlandse moslims te ver afdwalen van de ‘islamitische mentaliteit en denkwijze’. Desgevraagd veronderstelde de omstreden sjeik dat de ophef rond zijn optredens onder meer wordt veroorzaakt door de zionistische lobby. In dat zelfde weekeinde stond hij op de kansel van de Blauwe Moskee in Amsterdam-Slotervaart, bolwerk van de Nederlandse dawah-beweging.

Al-Haddad is dus een blijvertje. Dat is slecht nieuws voor alle mensen die zich zorgen maken over de funeste invloed van dergelijke reactionaire islampredikers.