Jihadist schrijft verkapte dreigbrief aan Nederlandse staat

Door Carel Brendel, 27 juli 2013

Image356In Zoetermeer is onlangs een 19-jarige vrouw aangehouden op verdenking van het ronselen van jihadstrijders voor de gewapende strijd in Syrië. Deze arrestatie is slecht gevallen in kringen van De Ware Religie, het virtuele clubhuis van jihadisten en andere islamextremisten. Er is inmiddels een actiegroep gevormd met de naam ‘Vrijheid voor Oum Usama’. Volgens haar supporters kan er geen sprake zijn van ronselen, omdat alle jihadisten vrijwillig zouden afreizen richting Damascus. Een geplande protestactie in Den Haag ging vrijdag niet door omdat er een hard optreden werd verwacht van de politie. Dat zou de deelnemers ‘in onnodig gevaar brengen’. Alsof een betoging op de stoep van het paleis van justitie gevaarlijker is dan deelname aan de Syrische burgeroorlog.

Als ‘Oum Usama’ inderdaad onschuldig is, dan zal ze spoedig weer vrij rondlopen. Maar haar geestverwanten zijn er niet gerust op. Ze vrezen kennelijk dat de vrouw langdurig zal vastzitten. Nog geen week na de aanhouding hebben ze nu een verkapte dreigbrief aan de Nederlandse staat geschreven. Leest u maar de ‘analyse’ van ene Abu Muhammad, die vandaag bij De Ware Religie is gepubliceerd. Daarin vraagt de auteur: Hoe verstandig is de arrestatie van de Nederlandse Oum Usama?

Verpakt in een dik pakket van vriendelijke woorden krijgt de Nederlandse overheid het dringende advies om de Zoetermeerse vrij te laten. Als dat niet gebeurt, kunnen buitenlandse jihadisten namelijk op het idee komen om Nederlandse burgers te ontvoeren. Zoiets is namelijk ook gebeurd na de aanhouding van een Duitse ‘zuster’ van de terreurvrienden. De eerste berichten over Oum Usama’s aanhouding gaan al rond naar de Duitse jihadisten. Verder wijst de auteur erop dat er nu al Nederlandse burgers zijn ontvoerd in Mali en Jemen. ‘Een zeer onbenullige timing’ dus om juist dan een ‘zuster’ in Nederland vast te zetten. ‘De Nederlandse overheid moet,’ aldus Abu Muhammad ‘beseffen, dat ze in een glazen huis woont en niet met stenen hoort te gooien.’

Nee, de jihadisten ‘hebben geen vlieg kwaad gedaan in Nederland’. Maar ze staan niet in voor buitenlandse broeders die mogelijk het nieuws over de aanhouding van Oum Usama zullen vernemen. “Laat onze zuster vrij, voordat de leeuwen zullen opmerken in wat voor schaamteloze toestand jij je zelf hebt verlaagd. En geloof me, zij zullen hun ogen niet van je afwenden.”

We moeten deze ‘analyse’ uiteraard zien als een welgemeende raadgeving. “Wij moslims die in het Westen leven, kiezen bewust voor een dialoog. Het is dan zeker geen directe of indirecte oproep tot geweld, terrorisme of andere strafbare feiten. Zoals ik al zei: ik probeer slechts een oprecht advies te geven om onnodig leed te voorkomen. Een wijs Nederlands spreekwoord zegt: een gewaarschuwd mens telt voor twee.” Abu Muhammad heeft het onverholen met geweld dreigen keurig afgekeken van de beruchte Shariah4-baas Anjem Choudary, die vorig jaar in Noorwegen waarschuwde voor ontvoeringen van Noorse burgers met het doel om de terrorist Mullah Krekar vrij te krijgen.

Samenvattend: een moslimextremist schrijft een verkapte dreigbrief aan de Nederlandse staat om een aanhouding, die hem niet bevalt, ongedaan te maken. En is zo brutaal en hypocriet om zijn chantage te verpakken als ‘oprecht advies’.