Moslimbroeders krijgen Saoedische steun voor nieuw centrum in Rotterdam

Door Carel Brendel, 15 augustus 2013

JeugdkampBruinisse

De Islamic Development Bank in Jeddah (Saoedi-Arabië) heeft 650.000 euro geschonken voor de bouw van een nieuw islamitisch centrum ‘in de buurt van de luchthaven van Rotterdam’. Dat verklaart Kamis Gacha, directeur van de Stichting Sociaal Cultureel Centrum Nederland (SSCCN) in een interview, dat is te vinden op de website van het Koeweitse ministerie van liefdadigheid (Awqaf) en islamitische zaken. Gacha is een van de drie Nederlanders, die volgens een recente reportage in het Parool in dienst zouden zijn van het Koeweitse ministerie. De SSCCN zetelt in een pand in Den Haag, dat werd gekocht via het Koeweitse ministerie van Awqaf met steun van de Social Reform Society, de Moslimbroederschap in de oliestaat. Met zijn Haagse stichting organiseert Gacha tevens het jaarlijkse zomerkamp van de Nederlandse Moslimbroeders, de laatste jaren in samenwerking met de Blauwe Moskee in Amsterdam en stichting OntdekIslam, en met support uit Koeweit en/of Saoedi-Arabië.

Gacha is oud-penningmeester van de stichting Europe Trust Nederland, de eigenaar van de Blauwe Moskee en van het SSCCN-pand in de Haagse Transvaalbuurt. Dat laatste centrum is in gebruik bij in ons land wonende Tunesiërs, die sympathiseren met de Ennahda-partij, de Tunesische Moslimbroederschap. Hoe dicht bij het vliegveld van Rotterdam het nieuwe centrum komt, vertelt Gacha niet. Mogelijk gaat het om een pand in de Rotterdamse wijk Delfshaven, dat in het bezit is van zijn op Tunesië gerichte hulpstichting Rahma Relief.

In het Arabischtalige interview op de Koeweitse overheidssite zegt Gacha dat het nieuwe islamitische centrum plaats zal bieden aan 4.000 mensen. Van de Saoedische bijdrage, aldus Gacha, was 500.000 dollar (ongeveer 375.000 euro) bestemd voor de aankoop van het 2500 vierkante meter grote terrein. Onderdeel van het islamitisch centrum is een bibliotheek. Daarnaast zou er een centrum moeten komen waar islamitische jongeren een beroepsopleiding kunnen volgen. Op de Koeweitse site zegt de SSCCN-directeur dat hij nog op zoek is naar 650.000 euro om het project te voltooien.