Racistische bagger op Facebook, maar gebeurt dat echt onder eigen naam?

Door Carel Brendel, 27 mei 2014

Image400Een nogal schokkend screenshot van Facebook ging gisteren rond. Naar aanleiding van de terreuraanslag op het Joods Museum in Brussel, waar sommige idioten op de sociale media zich nogal vrolijk om maakten, plaatste de nationalistische/vaderlandslievende Facebook groep “Nederland mijn Vaderland” de volgende tekst “Blijkbaar is het in de islamitische cultuur normaal te lachen om iemand zijn dood.”

Onder deze generaliserende ergernis over het wangedrag van deze figuren, ging een forse beerput open.

“Op kkre, allemaal het land uit,” riep ene Jeanpaul Speelman.

Ene “Marco Wever” vond het “jammer dat Hitler toen de Marokkanen niet liet douchen.”

“Cor van Leuven” riep: “Auschwitz weer open voor dat volk!”

De rest bespaar ik u. U kunt het allemaal nalezen op het screenshot, dat gistermiddag al rondging op Twitter als voorbeeld van openlijke rassenhaat.

Het screenshot kwam mijn tijdlijn in via een geschokte @Kos, die zei: “Toch is dit in NL kennelijk zo geaccepteerd tegenwoordig dat je gewoon onder eigen naam zo kunt posten.”

Laat ik nu mijn twijfels hebben over dat “eigen naam”.

“Jeanpaul Speelman” bijvoorbeeld. Zijn laatste bijdrage op Facebook kwam eind april uit de buurt van Paramaribo. Hij beweert dat hij is getrouwd met een vrouw met een Surinaamse naam. Niet bepaald het profiel van een hardcore racist. Hij had nog nooit eerder over de islam gepost.

“Cor van Leuven”. Een trucker die eens in de zoveel maanden een plaatje op Facebook zet.

“Leo Jonk”, die een nucleaire oplossing zou hebben voor moslims, blijkt een muziekliefhebber, die door twee mensen wordt gevolgd. Hij is zo te zien zelden op Facebook actief.

“Feike Iden”, die met Jonk volledig instemde, is een gamer die ongeveer een jaar geleden voor het laatst iets van zich liet horen.

Vier andere reaguurders, “Marco Wever”, “Randy Nieweg”, “Sjaak Rensen” en “Arwin van der Weide” zijn inmiddels van Facebook vertrokken, voor zo ver ik kan nagaan. Vermoedelijk hebben ze hun account afgesloten vanwege alle commotie.

Het profiel van Wever en Nieweg zocht ik gistermiddag op. Wat mij opviel is, dat ze volledig uit het niets hun Auschwitz- en Hirosjima-fantasieën op Facebook achterlieten. Opvallend is dat onder het item van “Nederland mijn vaderland” alleen deze bagger werd achtergelaten, geen andere geluiden er tussendoor, geen reacties van vaste reageerders.

Dat zou een teken kunnen zijn dat mensen tegenwoordig onder eigen naam de meest gore teksten durven te verspreiden. Maar zelf moest ik gisteren, toen ik het screenshot zag, meteen denken aan de zaak rond zangeres Anouk, die zich tegen de Zwarte Piet-traditie keerde, onder de nare kritiek werd bedolven en vervolgens op Facebook ook nog allerlei racistische bagger over zich heen kreeg.

Anouk publiceerde de teksten. Al snel bleek dat een aantal (niet alle) reacties fake waren. Het racistische gescheld gebeurde helemaal niet openlijk en onder eigen naam. Iemand die Anouk uitschold voor “negerhoer” had foto’s en namen van onwetende mensen bij elkaar geshopt, en verschool zich achter hun naam. Na lang aandringen was Anouk eindelijk bereid om een aantal van de nepreacties weer te verwijderen. Het zou me niets verbazen als achter de reacties in dit screenshot een soortgelijk laf gefröbel schuil zou gaan.

Inderdaad, in Nederland bestaan mensen die gruwelijke teksten in elkaar draaien. Ik vrees alleen dat sommige anonieme lafbekken dit alleen over de rug van nietsvermoedende mensen durven te doen.

Image401

PS: (28/5) Hiernaast de gebruikelijke vormgeving op de Facebook-pagina van Nederland Mijn Vaderland. Eerst een tekst, dan een foto, daarna pas de reacties. In het screenshot met walgelijke teksten ontbreekt de foto.