Wanneer worden er wel grenzen overschreden voor Jozias de Flapdrol?

Door Carel Brendel, 25 juli 2014

Image408

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen kan toch moeilijk verrast zijn door de uitbarsting van jodenhaat, die gisteravond in zijn stad werd getolereerd door zijn politiekorps. Hetzelfde groepje jihadfans manifesteerde zich al twee keer eerder. Jozias de Flapdrol stelde geen grenzen aan de gemaskerde extremisten en vond ook gisteravond dat er geen grenzen werden overschreden.

Op 20 december 2013 hielden Haagse jihadfans voor de Marokkaanse ambassade een manifestatie ter ondersteuning van “moslimgevangenenen”. Het protest werd onder meer georganiseerd door de groep “Onze Gedetineerden”. Een van de deelnemers zette een filmpje op YouTube, dat werd gespot door journalist Harald Doornbos.

De naam van de clip was “Aanhangers van de ISIS in Holland”. Voor een deel gemaskerde betogers zwaaiden met jihadvlaggen en riepen leuzen als: “De Islamitische Staat zal blijven!”, “God geef overwinning aan de Islamitische Staat en geef overwinning aan onze emir Baghdadi”, “We zijn allemaal Osama”. Een van de sprekers zei over terreurbeweging ISIS: “We leven ervoor en we sterven ervoor.” De sprekers waren Azzedine C (“Abou Moussa”), de thuisblijvende leider van de Haagse groep, en Oussama C. (“Abou Yazeed”), die onlangs is opgepakt omdat hij mogelijk toch niet thuis wilde blijven.

Na deze openlijke steunverklaring werd niets vernomen van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Ok, het was kerstvakantie en bijna alle leuzen waren in het Arabisch. Maar de VVD-regent nam er kennelijk ook geen aanstoot aan dat gemaskerde types in de straten van zijn stad een terreurbeweging aanprezen.

In juni van dit jaar kondigden jihadsupporters een nieuwe betoging aan ter ondersteuning van ISIS, op 20 juni bij de Iraakse ambassade. Van Aartsen zag geen wettelijke gronden om de betoging te verbieden, maar stelde wel — althans in verklaringen naar de media — “strenge voorwaarden”. Van Aartsen: “Zo wordt er extra gelet op strafbare feiten, zoals het mogelijk oproepen tot geweld.”

Na enig uitstel kwam de pro-ISIS betoging er alsnog, op 4 juli in de Schilderswijk, opnieuw als bijeenkomst ter ondersteuning van “moslimgevangenen”. “Onze Gedetineerden” noemt zich nu “Free Aseer” en is de facto een voortzetting van de extremistische groep Behind Bars. Uit de oproep voor deze de demo bleek (na 36 seconden), dat de organisatoren Mohammed Bouyeri (“Abu Zubayr”), die Theo van Gogh bloedig afslachtte in de Amsterdamse Linnaeusstraat, als een van de hunnen beschouwen.

Tijdens de betoging liepen er opnieuw gemaskerde betogers rond in outfits, die je eerder zou verwachten in Ar-Raqqah, het Syrische bolwerk van hun geliefde kalifaat. Opnieuw was er gezwaai met jihadvlaggen. In een filmpje van Omroep West viel diverse keren het spreekkoor “Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed komt er aan” te horen. Dit spreekkoor is geliefd onder jihad-aanhangers, die de strijd voor het kalifaat in Syrië en Irak beschouwen als eerste opstapje voor het doden van joden in Israël en daarbuiten.

Ok, ook die leuzen waren in het Arabisch en de aanwezige straatagenten beseften vermoedelijk niet wat er allemaal werd geroepen. Maar deze uitingen haalden wel de publiciteit en leidden zelfs tot aangiften. Dan zou je denken dat Jozias van Aartsen alerter zou zijn bij de volgende betoging. Die werd opnieuw georganiseerd door Free Aseer, dit keer met steun van De Ware Religie, het clubhuis van de jihad fanboys, en Shaam Nieuws, het persbureau voor al uw jihadnieuws.

Niet dus. Opnieuw liepen er gemaskerde figuren rond, dit keer verkondigden ze hun jodenhaat openlijk in het Nederlands, en daarnaast bedreigden ze verslaggevers die hun optreden registreerden. Want dat is het merkwaardige. Deze betogers willen heel graag openlijk op straat demonstreren, maar gaan over de rooie op het moment dat journalisten hun gedrag vastleggen.

Zelfs de NOS, die eerder antisemitische uitingen bij Gaza-demonstratie censureerde, kon er niet omheen. In een verslag lees ik: “In de Schilderswijk in Den Haag hebben ongeveer honderd radicale moslims een anti-Joodse demonstratie gehouden. De demonstranten zijn aanhangers van ISIS, de gewapende groep die een streng islamitische staat heeft uitgeroepen in delen van Syrië en Irak. Tijdens de demonstratie werden antisemitische leuzen geroepen. Sommige deelnemers riepen op tot het vermoorden van Joden.

Een verslaggeefster van het weblog GeenStijl werd bedreigd en belaagd. Ze werd ontzet door de politie. De reden voor het protest is het Israëlisch offensief in de Gazastrook. Maar volgens een NOS-verslaggever was de demonstratie niet gericht tegen de staat Israël maar specifiek tegen Joden.

Aan het eind van de demonstratie brachten enkele deelnemers de Hitlergroet. De politie was aanwezig met agenten in uniform en een videowagen. Niemand werd gearresteerd.”

De verslaggeefster van GeenStijl was Annabel Nanninga. Zie hier een verslag en haar nabeschouwing. In de visie van de aanwezige agenten zorgde niet het antisemitische tuig voor onrust, maar de verslaggeefster die het registreerde.

Aanwezig was ook de Haagse journalist Frank Verhoef, die doodverwensingen optekende tegen “vuile joden uit de riolen”. Een andere ooggetuige was blogger Bart Schut, en ook zijn verslag is huiveringwekkend.

Image407

De ontsporingen tijdens andere Gaza-demonstraties kon je met heel veel goede wil nog afdoen als wangedrag van ‘idioten die de demonstratie verpesten’. De opzet van de betoging van gisteravond was vanaf het begin antisemitisch, zoals ook viel op te maken uit tweets van Free Aseer, waarin het Israëlische optreden in Gaza werd vergeleken met het vernietigingskamp Auschwitz.

En wat meldde Jozias de Krachtdadige, die in juni nog beloofde om streng toe te zien op het goede verloop van pro-ISIL-betogingen? Gisteravond zei een woordvoerder namens de Haagse burgemeester tegen Omroep West: “Bij de pro-Palestina demonstratie in de Haagse Schilderswijk zijn donderdagavond geen grenzen overschreden. Ik heb daar geen signalen over gekregen.”

Omroep West meldt verder: “Volgens hem (de spreekbuis van Van Aartsen, CB) zijn er duidelijke grenzen afgesproken door het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente. Er zijn geen arrestaties verricht en dus zijn er volgens de woordvoerder geen strafbare grenzen overschreden. Burgemeester Van Aartsen wil verder geen toelichting geven.”

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar eindigt als die wordt misbruikt voor bedreiging, voor het oproepen tot het doden van mensen, door lieden die zich veilig weten dankzij hun vermomming. Maar het kan allemaal in Den Haag, de “internationale stad van vrede en gerechtigheid”. Het is een treurig signaal, niet alleen naar alle joden in Nederland, maar ook naar de moslims die in Schilderswijk en omgeving doorlopend te maken hebben met de intimidatie door een klein groepje jihadfans.

Jozias de Krachtdadige ontpopt zich als Jozias de Wezel, Jozias de Flapdrol, Jozias de Wegkijker, Jozias de Slappeling, Jozias de Nuttige Idioot. Er zijn in ons land burgemeesters voor minder weggestuurd.

,