PvdA-woordvoerder megamoskee treedt in dienst bij initiatiefnemer megamoskee

Door Carel Brendel, 5 maart 2015

Khalid Tatou (tweede van links) tijdens een inzamelingsactie voor de Goudse moskee, geleid door prediker Tarik Chadlioui.

Khalid Tatou (tweede van links) tijdens een inzamelingsactie voor de Goudse moskee, geleid door prediker Tarik Chadlioui.

Met aanvulling

Het Goudse PvdA-raadslid Khalid Tatou heeft een nieuwe baan. Sinds februari is hij directeur van de islamitische basisschool An-Noer in Alphen aan den Rijn. Bij deze feliciteer ik hem met de nieuwe uitdaging.

Toch roept de benoeming een vraag bij mij op. An-Noer is volgens de Schoolgids (pdf hier) onderdeel van de Stichting Islamitische Scholen Rijn en Gouwe (ISR&G). Letterlijk staat er: “Het dagelijks bestuur van deze stichting bestaat uit de dagelijks bestuurder, de heer mr. S. Boukayouh.”

De vacature voor de directeurspost van An-Noer is nog te vinden op de website van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO). Sollicitaties moesten voor 9 oktober 2014 worden ingediend bij de Stichting ISR&G.

Eventuele sollicitanten konden meer informatie inwinnen bij dagelijks bestuurder Boukayouh. De sollicitatiegesprekken waren gepland op 16 en 23 oktober.

Boukayouh is tevens initiatiefnemer van de zeer omstreden “megamoskee” El-Wahda in Gouda. Tatou is woordvoerder namens de PvdA-fractie in dit zeer gevoelige dossier.

Op 10 oktober 2014 maakte hij op de website van de PvdA Gouda bekend dat zijn fractie had gekozen voor het samen delen van het kazerneterrein tussen El-Wahda en een combinatie van de speciale school De Ark en medisch dagverblijf Gemiva. De PvdA, zo meldde Tatou, steunde ook de door het college gekozen ABC-constructie voor de verkoop van het terrein.

Op 5 februari was Tatou nog steeds de woordvoerder van de PvdA Gouda over dit onderwerp.

Op het moment dat Tatou namens zijn partij moest oordelen over een plan van moskeeleider Boukayouh solliceerde Tatou bij diezelfde Boukayouh voor een functie als schooldirecteur. Inmiddels aangenomen op de door Boukayouh bestuurde school voert hij in de gemeenteraad nog steeds het woord over een plan van moskeeleider Boukayouh.

Ik vraag me af waarom Tatou zich niet heeft teruggetrokken als woordvoerder, al was het alleen maar om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Aanvulling (6 maart): De mogelijke belangenverstrengeling rond de nieuwe baan van het Goudse PvdA-raadslid Khalid Tatou was meer mensen opgevallen. In de Goudse Post van afgelopen woensdag (4 maart) schreef columniste Marianka Peters al over “een PvdA-raadslid die via een lobby bij moskee-spreekstalmeester Boukayouh een mooie job krijgt als directeur van een islamitische school”. Mede naar aanleiding van de Telegraaf-berichtgeving van gistermorgen over Tatou’s bemoeienis met een benefiet voor de moskee met de salafistische prediker Tarik Chadlioui heeft de groep Bontes Van Klaveren gisteren Kamervragen gesteld over de schijn van belangenverstrengeling bij de Goudse PvdA.