Antisemiet Appa op een manifestatie tegen antisemitisme, hoe verzin je het?

Door Carel Brendel, 21 maart 2015

Image447

Met aanvulling: PvdA-Kamerlid Yücel blijft weg, collega Marcouch is de weg kwijt

“Wij verdedigen de democratische verworvenheden in Nederland en willen een rechtvaardige, solidaire en open maatschappij opbouwen. Dat is in ieders belang. Nee tegen racisme, islamofobie, afrofobie en antisemitisme! Ja voor diversiteit!”

Deze passage uit de verklaring van het Comité 21 Maart was voor mij een aangename verrassing. Vandaag, op de Internationale Dag tegen Racisme protesteert actievoerend Nederland niet alleen tegen racisme en “islamofobie”.

Dat laatste vind ik overigens een onjuiste term voor ongerichte haat tegen moslims. Maar goed, tegen het bestoken van moskeeën en het mishandelen van moslims mag zeker krachtig worden geprotesteerd.

Het deed me vooral deugd dat de voornamelijk linkse actiegroepen achter het Comité 21 Maart ook het antisemitisme op de korrel nemen op hun jaarlijkse actiedag. Dat kan beslist geen kwaad, want juist de dag voor de demonstratie in Amsterdam verscheen het jaarverslag van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Daaruit komt naar voren dat antisemitisme in 2014 de meest voorkomende haatuiting was op internet. Volgens dit verslag komt een flink deel van dit antisemitisme uit de linkse hoek. Aandacht voor dit fenomeen in de eigen parochie kan daarom beslist geen kwaad.

De vreugde maakte echter plaats voor verbijstering en woede toen ik het programma van de actiedag zag. Op de sprekerslijst staat namelijk de rapper Appa (Rachid el Gazaoui), die in de zomer van 2014 verantwoordelijk was voor ernstige antisemitische ontsporingen tijdens diverse Gaza-demonstraties.

Een aangekondigd optreden van Appa was in augustus 2014 voor de SP-afdeling Amsterdam aanleiding om weg te blijven van een Gaza-demo in de hoofdstad. “Rachid Appa El Gazaoui heeft Israël vergeleken met nazi-Duitsland. Dan ben je wat ons betreft een beetje de weg kwijt,” zo motiveerde SP-voorman Chris Schaeffer het afhaken van zijn partij.

De SP had achteraf groot gelijk, want zo lees ik in een verslag van de manifestatie, op grond van een inmiddels offline gehaalde video: “Appa sprak van een ‘moderne holocaust’ in Gaza en van ‘zionistische honden die zijn facebookpagina offline hadden gegooid’. Nederlandse politieke leiders zijn ‘ratten, verraders van het volk’ en ‘hypocriete zwijnen’ die ‘zwijgen over de genocide in Gaza en niet de ballen hebben om tegen de zionisten in te gaan’. Nederland wordt sowieso compleet overheerst door de oppermachtige zionistische lobby, en alleen door meer eenheid te creëren kan die op de knieën worden gedwongen. ‘Antisemitisme is de grootste troefkaart van deze smerige achterbakse laffe en hypocriete zionistische lobby met het CIDI voorop. Esther Stinkvoet, je bent een smerig mens, een akelige heks, een harteloze heks die alles op alles zet om mensen tegen elkaar uit te spelen en antisemitisme te misbruiken. De oprechte Joden kotsen je uit.’ ‘Zionisten, jullie gaan deze strijd verliezen’, ‘de grootste vijand van vrede is het hebberige kapitalistische bloeddorstige regime van het zionisme’. ‘Wij zijn het verzet zoals Hamas het verzet is. Hamas is geen terroristische organisatie, Hamas strijdt voor haar volk en zolang zionisten de Palestijnen uitmoorden hebben de Palestijnen de helden en vrijheidsstrijders van Hamas nodig. Fuck de zionisten, fuck de Talmoed, free your mind, free Palestina!’.”

Fatsoenlijke organisatoren nodigen Appa na deze scheldpartij nooit meer uit, zo dacht ik in mijn onschuld. Fout. Het is verbijsterend, maar op de sprekerslijst van de antiracistische betoging op de Dam staat namelijk niemand minder dan Appa. Zou tv-presentator Humberto Tan blij zijn dat hij in het kader van de haatbestrijding samen met deze rapper op één podium mag staan?

De manifestatie wordt onder meer ondersteund door FNV, AbvaKabo, Artikel 1 (het landelijke meldpunt discriminatie), Contactorgaan Moslims en Overheid, GroenLinks Amsterdam, Stichting Vriendenkring Mauthausen, de PvdA Amsterdam en de Raad van Kerken Amsterdam. Ondersteuning is er ook door SP Amsterdam, die vorig jaar nog afhaakte wegens Appa. Heeft de partij, waarop ik afgelopen woensdag mijn stem uitbracht, niet in de gaten dat de gewraakte Appa opnieuw is ingehuurd?

Een schreeuwer, schelder, haatzaaier en verkondiger van klassieke antisemitische complottheorieën op een manifestatie, die volgens de eigen oproep ook gericht is tegen antisemitisme. Kan de “antiracistische” beweging in Nederland nog dieper zinken?

Image448

Aanvulling: Het PvdA-Kamerlid Keklik Yücel trekt de enige juiste conclusie uit de aanwezigheid van Appa als spreker op de manifestatie van het Comité 21 Maart. “Ik loop vandaag niet meer mee,” aldus Yücel op Twitter. In een vervolgtweet zegt ze: “Een manifestatie tegen discriminatie waar ook discriminatie/antisemitisme is, is geen duidelijk statement tegen haat en racisme. Jammer.”

Haar PvdA-collega Ahmed Marcouch daarentegen lijkt de weg kwijt. Door Jalta-redacteur Bart Schut gevraagd naar de deelname van Appa, antwoordde Marcouch: “Demonstratie is meer dan ene persoon en dient een groter doel. Ik wist niet dat Appa was uitgenodigd. Benieuwd naar diens optreden.” Vervolgens plaatste hij een foto met onder anderen Marine le Pen en Geert Wilders met het bijschrift “Dit zijn de grootste antisemieten! Appa is te onderwijzen, is vooral een grote straatvlegel.”

Marcouch heeft in het verleden krachtig stelling genomen tegen antisemitisch geweld. Daarom staat mijn verstand stil bij het gemak waarmee hij vandaag het optreden van Appa goedpraat.