Cartoonactie werkt averechts voor hoge ambtenaar ministerie Veiligheid & Justitie

Door Carel Brendel, 20 juni 2015

Aissa Zanzen (rechts) met Issam al-Bashir (midden), topman in de Moslimbroederschap.

Aissa Zanzen (rechts) met Issam al-Bashir (midden), topman in de Moslimbroederschap.

Met aanvulling en nieuwe foto’s

Was het wel zo’n goed idee van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland (RMMN) om een cartoon uit te brengen en op 500 tot 1000 plaatsen op te hangen als tegenreactie op de Mohammed-cartoons die PVV-leider Geert Wilders wil tonen in de zendtijd van politieke partijen?

“We willen met onze actie laten zien dat humor de beste manier is om op de provocatie en belediging van Wilders te reageren,” aldus de toelichting van RMMN-woordvoerder Aissa Zanzen afgelopen woensdag in Het Parool.

De eerste sceptische reacties gingen vooral over de humor en de artistieke kwaliteiten van de anti-Wilders-tekening. Over smaak valt nu eenmaal te twisten.

Een tweede waarschijnlijk onbedoeld gevolg van de cartoonactie is echter dat initiatiefnemer Zanzen onder het vergrootglas kwam te liggen van de Wilders-aanhang. Zanzen namelijk blijkt niet alleen woordvoerder van de Marokkaanse moskeekoepel, actief lid van de Amsterdamse PvdA en kandidaat bij de raadsverkiezingen van 2014, maar volgens zijn eigen Linkedin-profiel ook Hoofd Algemene Zaken van het ministerie van Veiligheid & Justitie (V & J).* Zie aanvulling

De RMMN is een koepel van vier regionale moskeevereningen, waaronder de Amsterdamse Ummao waarin Zanzen actief is. Grondlegger en nog altijd voorzitter is Yahia Bouyafa, jarenlang de topman van de Moslimbroederschap in Nederland.

De regionale moskeeën en Bouyafa’s Federatie van Islamitische Organisaties (FION) sloten zich in 2006 aaneen omdat zij genoeg hadden van de invloed van de Marokkaanse regering in de moskeekoepel UMMON. Niet de ideologie van de Moslimbroeders was het bindmiddel, maar vooral afkeer van de “lange arm van Rabat”. De samenwerking met de dissidente Marokkaanse moskeeën gaf Bouyafa overigens wel een kans om zich als nationaal moslimleider te profileren via de Contact Groep Islam, het kleinste en inmiddels nauwelijks meer actieve overlegorgaan met de Nederlandse regering.

Gaza-demonstratie van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS), december 2009 in Den Haag. Links (met donkere jas en pet) Jacob van der Blom, rechts van hem Aissa Zanzen.

Gaza-demonstratie van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS), december 2009 in Den Haag. Links (met donkere jas en pet) Jacob van der Blom, rechts van hem Aissa Zanzen.

Zanzen was me wel eens opgevallen omdat hij in 2008 tijdens de “Fitna-crisis” namens de FION toelichting gaf op een brief aan islamgeleerde Yusuf al-Qaradawi, geestelijk leider van de Moslimbroeders. Eveneens in 2008 was Zanzen aanwezig op een persconferentie van moslimleiders na het uitkomen van de Wilders-film Fitna. De bijeenkomst viel op door het hoge gehalte aan deelnemers verbonden aan de politieke islam.

Maar verder had ik weinig te melden over Zanzen. Hij zat niet in het FION-bestuur. De Ummao is geen onderdeel van de Moslimbroederschap. Het zijn niet allemaal Moslimbroeders.

De cartoonactie leidde er deze week toe dat anderen zich opeens wel gingen verdiepen in de moskeewoordvoerder, politicus en topambtenaar. Daarbij stuitten de opponenten van Zanzen op enkele opmerkelijke Twitter-acties.

PPMS-delegatie bij een Gaza-manifestatie op de Dam in januari 2010. Tweede van links Zanzen (met PPMS-bord), derde van links Ibrahim Akkari. Beide foto's komen van de website van PPMS, onderdeel van de Moslimbroederschap in Nederland.

PPMS-delegatie bij een Gaza-manifestatie op de Dam in januari 2010. Tweede van links Zanzen (met PPMS-bord), derde van links Ibrahim Akkari. Beide foto’s komen van de website van PPMS, onderdeel van de Moslimbroederschap in Nederland.

“Wilders is naast racist ook terrorist en zionist,” beweerde de moskeewoordvoerder in 2010 als reactie op een NOS-debat. Net als Yasmina Haifi (eveneens PvdA en V & J) en de Leidse professor Afshin Ellian hechtte hij in juli 2014 kennelijk geloof aan een Iraans fake-interview met spion Edward Snowden over de zogenaamde Mossad-training voor ISIS-leider Al-Baghdadi.

Op Twitter verscheen inmiddels ook een screenshot van een retweet door Zanzen van een tweet van Al-Qaradawi, die bekend is door zijn beruchte uitspraak dat Hitler “een goddelijk werktuig van Allah” was.

De vooraanstaande Moslimbroeder Salah Soltan (links, met gele das) en Aissa Zanzen in mei 2010 op het congres van de FION. De tekst is afkomstig uit een eerdere toespraak van Soltan en werd niet op dit congres uitgesproken.

De vooraanstaande Moslimbroeder Salah Soltan (links, met gele das) en Aissa Zanzen in mei 2010 op het congres van de FION. De tekst is afkomstig uit een eerdere toespraak van Soltan en werd niet op dit congres uitgesproken.

De opvallendste Zanzen-tweet verscheen afgelopen december. Zanzen plaatste een foto van zichzelf samen met Issam (of Essam) al-Bashir, een internationale topman van de Moslimbroederschap. “Foto met mijn favoriete moslimgeleerde Issam al-Bashir,” zei Zanzen. De foto is waarschijnlijk genomen tijdens een conferentie van de Al-Fourkaan-moskee in Eindhoven, die niet alleen grossiert in salafistische predikers maar voor de verandering ook wel eens Moslimbroeders uitnodigt.

Issam al-Bashir is voormalig minister van religieuze zaken in het islamitische gidsland Soedan, lid van Qaradawi’s European Council for Fatwa and Research en voormalig directeur van de Britse hulporganisatie Islamic Relief Worldwide. Deze organisatie zou volgens diverse berichten betrokken zou zijn de financiering van terroristische activiteiten van Hamas.

Je zou niet verwachten dat uitgerekend deze geleerde de favoriet is van een hoge ambtenaar binnen Veiligheid & Justitie. De foto van Zanzen en Al-Bashir doet nu de ronde op internet.

Ophef en Kamervragen lijken onvermijdelijk. Want hoe is het mogelijk dat op Veiligheid & Justitie een functionaris wordt aangesteld met sympathieën voor een beweging, die volgens AIVD-rapporten op termijn een risico kan vormen voor de democratische rechtsorde?

Aanvulling (23 juni): Volgens Likoed Nederland is de functie van Zanzen minder top dan hij zelf suggereert op zijn Linkedin profiel. Zanzen is niet hoofd algemene zaken op het ministerie zelf, maar bij de gevangenissen in Amsterdam Overamstel, een onderdeel van V & J. Ook dat is overigens een hoge functie waarvoor een stevig antecendenonderzoek gangbaar is.

Inmiddels zijn er Kamervragen van de PVV.