Hoaxen met foto’s om het vreselijke kalifaat nog vreselijker te maken
Door Carel Brendel, 8 augustus 2015
Levend verbranden. Onthoofden. Stenigen. Kruisigen. Liquidaties. Slavernij. Mensen van gebouwen gooien. Kinderen die worden ingezet als beul. Oproepen tot terreur en zelfmoordaanslagen.
Over vrouwenslavernij schrijft de terreurbeweging zelf openlijk over in haar “glossy” Dabiq. Afschuwelijke geweld in alle vormen valt te zien in de video’s die ISIS onophoudelijk de wereld in stuurt. Of in de onthoofdingsfoto’s die types als de oud-Almeerder Khalid Khudarhim voor de gezelligheid op Twitter plaatsen.
De golf van internetgeweld wordt mede in stand gehouden door in Nederland actieve kalifaatfans zoals de psychotische terreurverdachte Mohammed Ghorshid, alias Salahaddin al-Kurdi, die de computer van het Leger des Heils in Maastricht daarvoor mag gebruiken. Of via de website Ansar Khilafah, opgezet door een Nederlander die zich “ibrahiemawwad” of “Ibrahiem Awwad” noemt en voorheen op Facebook de “geheime groep” Staatsnieuws onderhield.
Helaas is voor sommigen wat ISIS zelf verspreidt nog niet erg genoeg. Ze voegen hun eigen materiaal toe om het ISIS-geweld te verergeren. De afgelopen dagen kwam er weer eens een treffend voorbeeld langs. Bij een bericht over negentien meisjes die zouden zijn geëxecuteerd omdat ze seks weigerden aan ISIS-strijders, plaatste het Algemeen Dagblad een foto met het bijschrift: “Deze foto zou meisjes tonen die door IS zijn gevangengenomen.”
Merkwaardig genoeg staan er geen gewapende ISIS-leden op de foto. Wel zit op de truck met vrouwen in een kooi voorop een meisje in het geel die het Rabia-teken laat zien. De zwarte hand op een geel vlak symboliseert het protest van de Egyptische Moslimbroederschap tegen de legercoup van generaal Abdul Fatah al-Sisi. Ook links boven in het beeld loopt iemand met het rabia-symbool. Onbestaanbaar in Mosul, want ISIS heeft een bloedhekel aan de Ikhwani.
De foto komt dan ook niet uit Irak, maar is afkomstig uit Egypte. De opname blijkt te zijn gemaakt in 2013 tijdens een betoging tegen generaal Sisi.
Het is niet het eerste geval van propagandistisch hergebruik van foto’s. Broodje-aap-specialist Peter Burger beschreef al eens hoe een foto van geniqabte vrouwen aan de ketting — een sjiitisch ritueel in Libanon, vastgelegd in 2011 — wordt aangevoerd als bewijs van slavenhandel in het jihadistische deel van Syrië. Hij leverde er een handleiding bij met tips om het bedrog op te sporen.
Een meer recenter voorbeeld waren de berichten over een 80-jarige christelijke vrouw die zou zijn verbrand in Mosul omdat ze weigerde om zich tot de islam te bekeren. Een foto en een video met de foto waren onder meer te vinden op de website van het Tea Party News Network. Dezelfde foto was echter ook al in 2013 te zien op de website van Trouw. Volgens het bijschrift gooit een man een kruis in een vuur tijdens een aanval door fanatieke moslims op een christelijke wijk in Lahore. Daarbij werden 175 huizen, 20 winkels en twee kerken in brand gestoken.
Trouw had dezelfde foto als Pakistan Today een dag eerder. De meute sloeg aan het plunderen en brandstichten vanwege een verondersteld geval van blasfemie. Nee, de brandstichters in Lahore lieten niet bepaald zien dat de islam “een religie van de vrede” is. Maar de foto komt wel uit Pakistan, niet uit Irak.
Een vaste waarde in de fotohoaxen is de ISIS-griezel die een huilend zeven of negen jaar oud meisje tot een huwelijk dwingt. De man is inderdaad een Tunesische jihadist. Maar het “slachtoffer” is geen christelijk meisje, maar een deelneemster aan een door ISIS georganiseerde koranwedstrijd, zoals beschreven in een blog over nog veel meer fake ISIS geruchten.
Wat bezielt mensen om leugens de wereld in te slingeren, terwijl de waarheid al erg genoeg is? Sommigen hebben er een duidelijk belang bij. De foto met de op een truck rondgereden slavinnen verscheen in oktober 2014 al eens op de website van Syrian Free Press met als bron de Iraanse staatspropagandazender Press TV. De fanclub dus van de Syrische slachter Bashar al-Assad. Goedgelovigheid bij het grote publiek en incompetentie bij sommige media doen de rest.
Duidelijk mag zijn dat het rondpompen van deze onzin ISIS geen pijn doet. De terreurclub heeft er juist profijt van. Ze kan haar aanhangers vertellen dat de westerse media leugens verspreiden over het kalifaat.
Bovenal zijn de fotohoaxen overbodig. ISIS levert zelf al genoeg materiaal om te bewijzen dat het een verschrikkelijke organisatie is.