Nederlandse Moslimbroeders en AKP-fans vinden elkaar in Erdogan-verering

Door Carel Brendel, 23 juli 2016

Tweede van links Hamas-activist Amin Abou Rashed. Rechts van hem Mehmet Kaya, oud-voorzitter van UETD Nederland. Daarnaast (met vlag over de schouders) de huidige UETD-voorzitter Turan Atmaca. De man links van Abou Rashed blijkt ex-UETD-secretaris Huseyin Sayilgan, die in het nieuws kwam nadat hij columniste Ebru Umar aangaf bij de Turkse overheid.

Tweede van links Hamas-activist Amin Abou Rashed. Rechts van hem Mehmet Kaya, oud-voorzitter van UETD Nederland. Daarnaast (met vlag over de schouders) de huidige UETD-voorzitter Turan Atmaca. De man links van Abou Rashed blijkt ex-UETD-secretaris Huseyin Sayilgan, die in het nieuws kwam nadat hij columniste Ebru Umar aangaf bij de Turkse overheid.

UPDATE 2: (8 september) Bijschrift aangepast. Man links van Hamas-activist blijkt ‘Klik-Turk’ Huseyin Sayilgan

UPDATE: AKP Nederland voerde de regie bij demonstratie met Abou Rashed en Tunahan Kuzu

Een handjevol politieke journalisten in Rotterdam verkoos vorig jaar Nourdin el Ouali, de voorman van de islamitisch geïnspireerde lokale partij Nida, tot politicus van het jaar. Het is de vraag of deze eretitel nog is weggelegd voor Aydin Peksert, de nummer twee in de Nida-fractie.

In de nacht van de mislukte militaire coup in Turkije verpulverde Peksert namelijk het zorgvuldig opgebouwde imago van Nida als partij voor alle Rotterdammers. In een opgewonden toespraakje voor bij het Turkse consulaat toegestroomde demonstranten noemde hij de Turkse president Erdogan “onze leider”. Tegen de aanwezigen zei hij dat zij “allemaal vertegenwoordigers van de republiek Turkije” waren.

Peksert vertelde BNR Nieuwsradio dat we zijn uitspraken in de context moeten zien en dat hij in een grimmige situatie de rust probeerde te bewaren. BNR-reporter Jeroen Stans constateerde echter dat de door Nida geleverde ondertiteling van Peksert op belangrijke punten afweek van wat andere kenners van de Turkse taal hadden gehoord. Zo was ook een uitval tegen de aanhangers van Gülen weggelaten uit de vertaling.

Het CDA in Rotterdam wil nu met Peksert in debat om opheldering te krijgen over zijn optreden. SP-voorman Leo de Kleijn is niet boos maar verdrietig. Hij vindt het niet vreemd dat Turkse Nederlanders protesteren tegen een militaire couppoging in hun land van herkomst, en daarin heeft De Kleijn wat mij betreft volkomen gelijk. Maar de SP’er zet wel kanttekeningen bij de manifestaties.

De Kleijn, in een oproep aan Nida en DENK (de partij van de opgestapte PvdA’ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk): “Waar ik me wel over verbaas is dat allerlei mensen die ik hoog heb zitten ineens weinig kritisch zijn over het ondemocratische en conservatieve regime van Erdogan, die de staatsgreep misbruikt om nog meer van de democratische vrijheden en tegenstanders in Turkije uit te schakelen. Letterlijk en figuurlijk. Wat dat betreft ben ik erg teleurgesteld in mensen als Aydin Peksert, Tunahan Kuzu en een club als NIDA. Mijn en jullie toekomst is geen Turks nationalisme of welk nationalisme dan ook en geen versterking van de halve dictatuur van Erdogan. Jullie en mijn toekomst is samen vechten voor een democratische en sociale wereld. Grenzeloos. Hier en in Turkije. Ik hoop dat jullie dat ook willen.”

SP’er De Kleijn mag dan verbaasd zijn over de kritiekloze adoratie van Erdogan door mensen die hij wellicht als bondgenoten ziet in de sociale strijd. Voor wie de politieke islam een beetje volgt, komt de steun voor de Turkse president niet uit de lucht vallen.

Onder leiding van Erdogan en de AKP groeide Turkije de afgelopen jaren uit tot een nauwe bondgenoot van de Moslim Broederschap. De eerste door Hamas georganiseerde Gaza-vloot met de Mavi Marmara als vlaggenschip kon uitvaren dankzij de ruimhartige steun (pdf) van Turkse, met de Moslimbroeders gelieerde organisaties. Internationale organisaties van de Moslimbroeders, zoals de International Union of Muslim Scholars (de geleerdenclub rond Yusuf al-Qaradawi) en de Federation of Islamic Organisations in Europe (de Europese Moslimbroeders) houden hun bijeenkomsten tegenwoordig in Istanbul of Ankara.

De AKP-overwinning bij de verkiezingen van november 2015 kreeg een enthousiast onthaal onder Nederlandse Moslimbroeders. Op social media deelden ze foto’s van Erdogan, al dan niet samen met de afgezette Egyptische president Morsi. De Nederlandse Hamas-activist Amin Abou Rashed feliciteerde Erdogan met een foto, waarop de president met beide handen het Rabia-teken maakt uit solidariteit met de Egyptische Moslimbroeders.

Abou Rashed, in 2010 opvarende en organisator van de eerste Gazavloot en in 2011 de man achter de schermen van de (mislukte) Nederlandse Gazaboot, was zaterdag opvallend aanwezig bij een pro-Erdogan betoging. Op een foto zwaait de Neder-Palestijn met de Turkse vlag. Op een andere foto staat hij arm in arm met Mehmet S. Kaya, de oud-voorzitter van de UETD Holland, het Nederlandse filiaal van de AKP. Naast Kaya staat Turan Atmaca, de huidige voorman van de Erdogan-partij in Nederland. Naar eigen zeggen was de UETD ruim vertegenwoordigd bij de betoging in Rotterdam.

Tunahan Kuzu aan het woord. Uiterst rechts Mehmet Kaya van UETD Nederland.

Tunahan Kuzu aan het woord. Uiterst rechts Mehmet Kaya van UETD Nederland.

Aanwezig was ook Ibrahim Akkari, een veteraan (pdf) binnen de Nederlandse Moslimbroeders, en voormalig directeur van de stichting Al-Aqsa, waarvan de tegoeden in 2003 werden bevroren wegens steun aan Hamas. Akkari is terug in de Nederlandse leiding als vice-voorzitter van Europe Trust Nederland, de vastgoedorganisatie van de Moslimbroeders.

Voor de betoging van zaterdag was vooraf geen toestemming gevraagd. De organisator van het evenement (*meer over de organisatie in de update, hieronder), althans op Facebook, was Ibrahim’s zoon Mohammed Akkari. De jonge Akkari is actief voor de Britse pro-Hamas-organisatie EuroPal en wist in dat kader tot twee keer toe Nida-raadslid El Ouali als spreker te strikken, o.a. voor een activistentraining in Rotterdam en een cursus over alternatief activisme in Amsterdam.

Eerder al meldde ik dat het kader van Nida voor een belangrijk deel voortkomt uit de politieke islam (Moslimbroeders, Milli Görüs, bekeerlingenbeweging). Peksert zelf was mede-oprichter van de studentenvereniging NIF, onderdeel van Milli Görüs, de Turkse variant van de Moslimbroeders.

Alleen voor mensen die de politiek-religieuze achtergrond van Nida niet wilden waarnemen, kan het een teleurstelling zijn dat de partij tijdens de manifestaties geen kwaad woord liet horen over Erdogan.

Tunahun Kuzu spreekt de betogers toe. Uiterst rechts op het podium Amin Abou Rashed.

Tunahun Kuzu spreekt de betogers toe. Uiterst rechts op het podium Amin Abou Rashed.

UPDATE (24/7): Inmiddels is meer bekend over de organisatie van de Rotterdamse demonstratie. Mohammed Akkari blijkt niet de enige die een Facebook-evenement heeft aangemaakt voor de betoging. Dezelfde oproep werd verspreid door de Nederlandse afdeling van de Union of European Turkish Democrats (UETD), de Europese organisatie van Erdogans regerende AKP. Een door de Hamas-activist op Facebook geplaatste video laat zien dat Amin Abou Rashed samen met onder anderen Nederlandse AKP’ers als Mehmet Kaya en UETD-voorzitter Turan Atmaca de stoet over de Erasmusbrug aanvoerde. Dat alles wijst er op dat de AKP-afdeling Nederland de regie voerde in Rotterdam.

In een verslag van RTV Rijnmond lees ik dat de betogers werden toegesproken door Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) en door vertegenwoordigers van Milli Görüs, Diyanet (de Turkse staatsorganisatie voor moskeeën in Nederland) en “de Palestijnse organisatie Al-Wafaa”. Wie de sprekers namens deze organisaties waren vermeldt het verslag niet.

Al-Wafaa is een internationale hulporganisatie die steun biedt aan Palestijnse vluchtelingen in Syrië. Wat dat precies met Turkije te maken heeft is vaag. Maar het wordt duidelijker bij meer kennis van de achtergrond van Al-Wafaa. Abou Rashed is namelijk de oprichter en onvermoeibare grote man van de Al-Wafaa Campaign, een internationaal samenwerkingsverband van organisaties van Hamas en de Moslim Broederschap. In de video van Rijnmond met de toespraak van Kuzu staat Abou Rashed op het podium, wat er op wijst dat hij de spreker namens Al-Wafaa was.