‘Voormalig’ Al Qaida slaat militaire en politieke slag in Aleppo

Door Carel Brendel, 7 augustus 2016

Toespraak van Al-Jolani. Rechts Nusrah-veteraan Abu Abdullah al-Shami, links Al-Qaida-topman Abu Faraj al-Masri.

Toespraak van Al-Jolani. Rechts Nusrah-veteraan Abu Abdullah al-Shami, links Al-Qaida-topman Abu Faraj al-Masri.

Ruim een week geleden maakte sjeik Abu Mohammed al-Jolani, de leider van de Syrische jihadgroep Jabhat al-Nusrah bekend dat zijn organisatie alle banden verbrak met Al-Qaida. Onder de nieuwe naam Jabhat Fath al-Sham (JFS, Front voor de Verovering van de Levant) zet Nusrah de jihad voort.

De “breuk” had de volledige instemming van de Al-Qaida-top. Veel waarnemers menen dan ook dat de naamswijziging vooral een cosmetische operatie was, bedoeld om van het label “terroristische organisatie” af te komen en de samenwerking met “gematigde” (let op mijn aanhalingstekens) jihadgroepen mogelijk te maken.

Amper een week later kan JFS de eerste militaire en politieke successen registreren. JFS en samenwerkende strijdgroepen melden het ontzet van Oost-Aleppo, enkele weken nadat het jihadbolwerk was omsingeld door de troepen van president Assad. Foto’s van feestvierende menigtes gaan rond op internet. Syrische staatsmedia daarentegen ontkennen de nederlaag van het regeringsleger. Onafhankelijke verslaggevers om het nieuws ter plaatse te checken zijn er niet. De kidnapkans is gewoon te groot, aldus oorlogscorrespondent Harald Doornbos.

Wel zeker zijn de eerste politieke successen voor Nusrah Nieuwe Stijl. De Syrische Moslimbroeders verwelkomden de loskoppeling van Al-Qaida als “een eerste stap om de Syrische revolutie en haar doelen echt plaatselijk te maken.” Het jihadistische tegenoffensief in Aleppo kreeg de volmondige steun van Yusuf al-Qaradawi, geestelijk leider van de internationale Moslim Broederschap. Al-Qaradawi en de Moslimbroeders hebben de aanslagen van 11 september streng veroordeeld en verklaarden altijd dat ze niets moesten hebben van het salafi jihadisme van Osama bin Laden (hoewel de ideologie van Al-Qaida voor een deel is geworteld in de denkbeelden van de toonaangevende Moslimbroeder Said Qutb.).

Op 4 augustus echter gaf Al-Qaradawi zijn zegen aan de jihadcoalitie met voorheen Al-Nusrah in een tweet met de (voor mij door een Arabist vertaalde) tekst: “Ik vraag U O God voor onze jihadisten in Aleppo dat U hen een duidelijke overwinning bezorgt en dat U hen een geweldig succes geeft, O God, schenk hen Uw heerlijkheid en laat Uw rust neerdalen in hun harten.” Qaradawi sprak zich kennelijk uit met goedkeuring van de International Union of Muslim Scholars, de geleerdenclub van de Moslimbroeders die vorige week bijeenkwam in de Turkse stad Konya.

Qaradawi’s wens staat niet op zichzelf want vandaag kregen de Syrische jihadisten ook de Engelstalige gelukwensen van de Egyptische Moslimbroederschap. “De Moslim Broederschap feliciteert het volk van Syrië en de dappere verzetsgroepen met de bevrijding van Aleppo.” Een hoofdrol tussen die “dappere verzetsgroepen” is dus weggelegd voor een jihadbeweging die de facto nog steeds is gelieerd aan Al-Qaida.

Ondertussen krijgt de Australiër Mostafa Farag, een van de meest gezochte Al-Qaida leden, bij nieuwszender CNN alle ruimte om uit te leggen dat zijn organisatie echt alle banden heeft verbroken met Al-Qaida. Terwijl de westerse wereld zich blind staart op de extremisten van ISIS, slaagt het enige echte Al-Qaida erin om salonfähig te worden als toonaangevende deelnemer aan een succesvolle aanval van “rebellen”. Het arme Syrische volk zit ondertussen klem tussen de brute oorlogsmisdadigers van Assad en de gewelddadige aanhangers van de shariastaat.

Wat ooit hoopvol begon als “de democratische Arabische Lente”, is in Syrië uitgelopen op een bloedige en uitzichtloze burgeroorlog. die zal eindigen in een militair schrikbewind of in een religieus schrikbewind.