‘Geheime’ pro-ISIS nieuwsgroep Staatsnieuws duikt opnieuw op

Door Carel Brendel, 1 november 2016

image538

De Leidse student Shabir Burhani mag dan een rare duikelaar zijn die binnenkort aan het werk moet voor de Nederlandse gemeenschap wegens het versturen van opruiende tweets, dat neemt niet weg dat de als Maiwand al-Afghani bekende activist soms het gelijk aan zijn zijde heeft.

Eind vorig jaar verspreidde Burhani via zijn eigen sociale media een waarschuwing onder de kop “Geheime facebook pagina/groep met de naam ‘Staatsnieuws’ verspreid (sic) actief IS propaganda in Nederland!” De waarschuwing gold het gedrag van de Twitteraar Ibrahiem Awwad in wie Burhani het voormalige Straat Dawah-lid Abdullah West herkende, die op zijn beurt volgens Vrij Nederland als Keith R. voorkomt in het Context-dossier rond de Haagse jihadzaak.

Abdullah West, aldus Burhani, “moet Allah vrezen en stoppen met zijn geheime IS khawarij supporters Facebook pagina Staatsnieuws”. (Khawarij, extremisten uit de begintijd van de islam, is de scheldnaam voor ISIS in “gematigde” jihadkringen).

Wat was er aan de hand volgens Burhani? Zijn uitleg: “In de geheime Facebook pagina ‘Staatsnieuws’ wordt actief IS propaganda verspreid. Ook wordt daar takfir (iemand afvallig verklaren, CB) gedaan op moslims en geroddeld en gelasterd. Ik vind dat ze daar onmiddellijk mee moeten stoppen. Anders komen er maatregelen. Bovendien verschillen ze niet veel in hun domheid, onwetendheid, kinderachtigheid en verdorven gedrag met die IS cheerleaders uit Engeland die memes en neppe pagina’s maken om moslims met wie ze van mening verschillen zwart te maken. Als deze mensen zo doorgaan, dan zullen ze ook hier vernederd worden en bestraft door Allah zoals hun voorlopers.”

Of het de straf was van Allah of de strenge hand van Facebook weet ik niet, maar kort na Burhani’s waarschuwing verdween Staatsnieuws van het toneel. R. en zijn andere, niet-geheime Facebook groep De Zuivere Aanbidding kregen ondertussen alle ruimte voor het organiseren van activiteiten in de Amsterdamse El Tawheed moskee, ook al lijkt het onwaarschijnlijk dat de leiding van deze salafistische moskee niet op de hoogte is van R.’s radicale opvattingen.

Op het eerste gezicht is De Zuivere Aanbidding vooral een orthodox-salafistische club. De oplettende lezer ontdekt echter met regelmaat teksten van jihad-ideoloog Anwar al-Awlaki tussen de vrome adviezen door. Op de website van De Zuivere Aanbidding staat zelfs een theologische rechtvaardiging voor het ISIS-kalifaat.

De naam Staatsnieuws dook voor het eerst op in het najaar van 2014, kort na de sluiting van het virtuele jihadclubhuis De Ware Religie. Maar van Staatsnieuws werd sinds Burhani’s donderpreek weinig meer vernomen. Toch bestaat de groep nog steeds, of opnieuw. Afgelopen weekeinde plaatste R. oproepen aan zijn volgers om StaatsNieuws te volgen op Telegram, een berichtendienst voor het uitwisselen van versleutelde boodschappen.

Staatsnieuws was ooit, in de jaren 80 van de vorige eeuw, de mediatak van de Politieke Vleugel van de Kraakbeweging. R. heeft het in dit geval echter niet over de legendarische krakers Theo en Jack uit de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Ook pleegt hij geen “domrechtse” satire op het NOS Journaal. Gezien de foto van Abu Mohammad al-Adnani, de onlangs gesneuvelde mediachef van ISIS, bij een inmiddels door R. verwijderde boodschap over StaatsNieuws, gaat het in dit geval gewoon om propaganda voor de Islamitische Staat.