Soros opent nieuwe subsidiekraan via Stichting Democratie en Media

Door Carel Brendel, 19 december 2016

De Open Society Foundations steunt via Stichting Democratie en Media nieuwe initiatieven tegen moslimdiscriminatie. Gezien de lange staat van dienst van George Soros bij het ondersteunen van de Moslimbroeders is enige argwaan op zijn plaats.

“KOM IN ACTIE TEGEN MOSLIMDISCRIMINATIE. Heb jij een creatief idee voor een campagne tegen moslimdiscriminatie? Heeft jouw organisatie een sterk plan voor actieonderzoek om structurele moslimdiscriminatie inzichtelijk te maken? Of zie je kans krachten te bundelen voor een effectievere aanpak van discriminatie? Stichting Democratie en Media is op zoek naar jouw initiatief. Stuur je aanvraag voor financiering in vóór 1 februari 2017.”

Zo begint een oproep die de Stichting Democratie en Media (SDM), die zichzelf beschouwt als de geestelijke erfgenaam van Het Parool, afgelopen vrijdag op haar website plaatste. SDM gaat bedragen tot 50.000 euro (gemiddeld 15.000 euro) uitdelen aan initiatieven tegen moslimdiscriminatie. Zo waar een mooi initiatief. Want wie is er tegen discriminatie, en wie kan er tegen zijn dat een particuliere stichting in Nederland de strijdt aanbindt met discriminatie?

Toch ben ik zo vrij om na lezing van de volledige oproep met alle informatie (pdf) enkele kanttekeningen te zetten.

1. SDM kondigt de subsidie-actie aan, maar in feite gaat het om een initiatief van de Open Society Foundations (OSF) van de zakenmagnaat en filantroop George Soros. “Deze oproep is tot stand gekomen in samenwerking met Open Society Foundations. Beide fondsen willen met deze oproep bijdragen aan een versterking van effectieve initiatieven tegen structurele discriminatie van moslims in Nederland.” Het subsidieprogramma wordt geleid door Maartje Eigeman, die volgens haar LinkedIn profiel op dit moment werkt als consultant voor Nederland en Zweden van het Open Society Initiatieve for Europe (OSIFE).

2. OSF en SDM delen de subsidies mede uit in verband met de Tweede-Kamerverkiezingen in maart. Aanvragers van subsidie moeten hun verzoek indienen vóór 1 februari. Op 31 maart wordt het “beoordelingstraject” afgesloten, zodat de plannenmakers op 1 april met hun project kunnen beginnen. Voor initiatieven die gekoppeld zijn aan de Kamerverkiezingen geldt echter een versnelde procedure. De deadline is 15 januari en op 31 januari zit het “beoordelingstraject erop.” Projecten die niet meegaan met de verkiezingswaan van de dag maken dus minder kans, want de subsidiepot is al voor een deel geleegd voor politieke activiteiten tegen de PVV en Geert Wilders, of tegen andere partijen en politici die niet in de smaak vallen bij OSF en SDM. De subsidieronde zal tot nieuwe vragen leiden over de vele pogingen van Soros om de politiek in zijn richting te beïnvloeden.

3. De SDM-oproep vermijdt de omstreden term “islamofobie” — een containerbegrip waarmee reëel bestaande haat tegen moslims wordt gekoppeld aan terechte en zakelijke kritiek op de ideologie van de politieke islam. OSF steunt echter allerlei Europese activiteiten van de Moslimbroederschap, die juist van “islamofobie!” roepen een speerpunt van haar politieke lobby heeft gemaakt. Uit de jaarverslagen van de Federation of Muslim Youth and Student Organisations (FEMYSO) blijkt dat deze groep ruimhartig wordt gesteund door OSF.

Deze FEMYSO werd in de jaren 90 opgericht door vooraanstaande Moslimbroeders. FEMYSO is de jeugdorganisatie van de Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE), de Europese koepel van de Moslimbroeders. In een rapport over de FIOE (pdf) toont onderzoeker Steven Merley de talloze banden met FEMYSO aan.

De Jonge Moslimbroeders zijn er in geslaagd om hun islamistische achtergronden aardig te verbloemen en kunnen in Brussel op veel goodwill rekenen. In het jaarverslag over 2014 dankt toenmalig FEMYSO-voorzitter Intissar Kherigi (dochter van de vooraanstaande Tunesische Moslimbroeder Rached Ghannouchi) behalve OSF ook de Raad van Europa, de Europese Commissie en Human Appeal International. Laatstgenoemde organisatie maakt deel uit van de Britse Moslimbroederschap.

OSF en Europese Commissie steunen volgens hetzelfde jaarverslag het door FEMYSO ontwikkelde IMAN-project om “islamofobie” te monitoren. FEMYSO nam hiertoe het initiatief samen met Collectif Contre l’Islamophobie en France (CCIF), eveneens nauw verbonden met de Moslimbroeders en ook al financieel ondersteund door Soros. OSF subsidieerde daarnaast een onderzoeksproject van FEMYSO over “de Europese moslimjeugd en de opkomst van het zeer rechtse anti-moslim verhaal”.

Al met al heeft de organisatie van Soros diverse projecten gesteund die ruim baan geven aan het politieke “islamofobie” verhaal van de Moslimbroeders. Alle reden dus om alarmbellen te laten rinkelen als OSF hier in dezelfde sector subsidies gaat uitdelen.

4. De Nederlandse partner van het IMAN-project van FEMYSO en CCIF is de Rotterdamse moskeekoepel SPIOR, die eveneens (100.000 dollar) OSF-subsidie (pdf) kreeg voor onderzoek naar “islamofobie”. SDM besloot dit jaar om SPIOR een eigen subsidie te verlenen voor het project Moslims en Media. In een eerder blog trok ik de conclusie dat SDM deze subsidie heeft verstrekt om de berichtgeving over de islam te beïnvloeden, wat nogal strijdig is met de onafhankelijke en kritische journalistiek die SDM zegt te bevorderen.

Op haar website heeft SDM deze subsidie nog steeds niet toegelicht. Ook op de SPIOR-site staat niet vermeld welke twee kranten of omroepen zich als “pilot” laten gebruiken voor het verspreiden van positief islamnieuws.

Of er een verband is tussen de OSF/SDM-subsidies aan SPIOR en de nieuwe subsidieronde tegen moslimdiscriminatie moet nog blijken. Maar ondertussen zing ik wel het wijsje van de kinderserie Bassie en Adriaan: En zie je Soros gaan, dan komt SDM eraan.