Koeweitse sjeik sprak in Eindhoven, dag na plaatsing op Amerikaanse terreurlijst

Door Carel Brendel, 13 januari 2017

Abdul Mohsin al-Mutairi (rechts) met Imad Eldin Bakri Ismail. Een dag voor zijn komst naar Eindhoven zetten de Amerikanen hem op een terreurlijst.

Abdul Mohsin al-Mutairi (rechts) met Imad Eldin Bakri Ismail. Een dag voor zijn komst naar Eindhoven zetten de Amerikanen hem op een terreurlijst.

Een van de opvallendste geestelijken in het internationale netwerk van Imad Eldin Bakri Ismail, al 38 jaar imam en penningmeester van de Al-Fourkaan Moskee in Eindhoven, is Abdul Mohsin al-Mutairi uit Koeweit.

Zoals ik in mijn blog van 11 januari schreef is Al-Mutairi voorzitter van de in Bern gevestigde Association des Savants Musulmans (ASM), een club met een opmerkelijk hoog gehalte aan door terreurfinanciering en jihadpropaganda in opspraak geraakte salafistische geleerden. De in Soedan geboren Ismail fungeert als penningmeester van deze organisatie. In het bestuur zit ook Abd al-Wahhad al-Humayqani uit Jemen, die in december 2013 op een Amerikaanse terreurlijst werd gezet wegens het ondersteunen van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland.

Al-Mutairi is daarnaast algemeen secretaris van de Muslims Scholars Association (MSA), een internationale organisatie van salafistische leiders. De MSA heeft twee Nederlandse leden: Al-Fourkaan oprichter Ismail en de bekende Haagse sjeik Fawaz Jneid. Ismail vergezelde Al-Mutairi in december 2012 op een solidariteitsmissie naar Gaza. Daarnaast verwelkomde Ismail hem twee maal (in 2013 en 2014) op de conferentie, die Al-Fourkaan elk jaar tijdens de kerstdagen organiseert.

Al-Mutairi, Al-Humayqani en nog zes andere ASM-bestuurders tekenden in mei 2013 namens de MSA een oproep om de jihad in Syrië te ondersteunen. Aanleiding tot de verklaring was een veldslag tussen Jabhat al-Nusrah (de aan Al-Qaida gelieerde strijdgroep) en Hezbollah. De oproep viel op door het “zeer sektarische betoog” en het gebruik van antisemitische en anti-Westerse complottheorieën. Achter alle ellende in Syrië zaten namelijk de Joden en Christenen die Syrië in kantons wilden opdelen ten einde de bevrijding van Palestina te voorkomen.

Abdul Mohsin al-Mutairi (uiterst links) in juni 2013 op de jihadconferentie in Caïro. Derde van rechts Yusuf al-Qaradawi.

Abdul Mohsin al-Mutairi (uiterst links) in juni 2013 op de jihadconferentie in Caïro. Derde van rechts Yusuf al-Qaradawi.

Al-Mutairi en de MSA waren in juni 2013 prominent aanwezig op de grote soennitische conferentie in Caïro ter ondersteuning van Syrische strijdgroepen zoals de jihadistische beweging Ahrar al-Sha’m. De deelnemers, onder wie Yusuf al-Qaradawi, geestelijk leider van de Moslimbroederschap, en de bekende Saoedische prediker Mohammed al-Arifi (in 2011 op bezoek in Eindhoven), verklaarden dat het een verplichting was om geld en wapens te sturen naar de Syrische jihadisten. Ismail uit Eindhoven was er vermoedelijk niet, maar Hagenaar Fawaz ging er wel op de foto met de groten der islamitische aarde.

Amper vijf maanden nadat burgemeester Rob van Gijzel zeven omstreden sprekers weerde van een Al-Fourkaan bijeenkomst, maakte Al-Mutairi weer zijn opwachting in Eindhoven. Hij was van 20 tot 22 mei 2016 een van de sprekers op de Lenteconferentie met het zeer actuele thema “Radicalisme: Oorzaken en Oplossingen”. Opvallend was dat Al-Fourkaan de namen van de sprekers niet bekend maakte.

De timing van Al-Mutairi’s komst was verbluffend. Op 19 mei 2016 maakte het Amerikaanse Ministerie van Financiën namelijk bekend dat Al-Mutairi was toegevoegd aan een lijst van personen verantwoordelijk voor de financiële steunverlening aan terroristische organisaties. Volgens het besluit zamelde Al-Mutairi al vanaf 2012 geld in voor Jabhat al-Nusrah bij andere steunverleners in de Golf staten. Al-Mutairi gebruikte liefdadigheidsfondsen om het geld binnen te krijgen. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor het afleveren van de opbrengsten bij de met Al-Qaida verbonden Syrische strijdgroepen.

Kort samengevat. Op 19 mei 2016 wijzen de Verenigde Staten Al-Mutairi, die al jaren vóór dit besluit in de kijker loopt als supporter van de jihad in Syrië, aan als terreurfinancier. Op 20 mei 2016 praat diezelfde Al-Mutairi in Eindhoven de bezoekers van Al-Fourkaan bij over de oorzaken van en de oplossingen voor radicalisme.

Nadere uitleg van de verantwoordelijke Nederlandse autoriteiten lijkt hier wel op zijn plaats, om het voorzichtig te formuleren.

Zie ook: Bestuurslid Al-Fourkaan Moskee lid van nog meer extremistische organisaties.