Politiek amateurisme bloeit aan vooravond van gemeenteraadsverkiezingen, deel 3
Door Carel Brendel, 29 januari 2018
MET UPDATE: PvdA haakt af, Comité 21 Maart past slogan aan
Amsterdamse politici krijgen koudwatervrees nu er ophef is ontstaan over de rechtstreeks tegen de verkiezing van FvD-raadsleden gerichte landelijke antiracismebetoging. In 2008 wisten landelijke politici veel beter dat het geen pas geeft om te demonsteren tegen collega’s en dat je hen in het politieke debat hoort te bestrijden.
In 2008 was de organisatie van de jaarlijkse demonstratie tegen racisme nog in handen van Nederland Bekent Kleur, het comité van de Amsterdamse activist René Danen. PVV-leider Geert Wilders had zijn anti-islamfilm Fitna aangekondigd, wat voor maatschappelijke onrust en politieke opwinding zorgde. Onderdeel van het programma was de aanbieding aan Tweede-Kamerleden van een petitie tegen “de intolerante en discriminerende standpunten van de PVV”.
Enkele dagen voor de aanbieding haakten de betrokken Kamerleden — Femke Halsema van GroenLinks, Sadet Karabulut van de SP, Khadija Arib van de PvdA en collega’s van CDA en VVD — af omdat de actie uitsluitend tegen Wilders en zijn film Fitna zou zijn gericht. “Demonstreren doe je tegen ideeën, niet tegen personen,” aldus Karabulut. De volgens de website Doorbraak als “kwaadaardig” omschreven Arib zei: “Nederland Bekent Kleur is tegen polariseren, maar doet dat nu zelf ook. Het heeft allemaal iets ophitserigs.” De parlementariërs verklaarden dat het hun taak was om Wilders in de Kamer te bestrijden en niet op straat. CDA’er Sybrand van Haersma Buma: “’We demonstreren ook niet tegen andere Kamerleden.”
Uiteindelijk ging de manifestatie door zonder zittende politici. Alleen GroenLinkser Tofik Dibi — die eerder samen met Internationale Socialisten met sandwichborden de straat op ging tegen Wilders — liet zich zien. Verder hielden de oud-ministers Hans Dijkstal (VVD) en Hedy d’Ancona een toespraak. Aan het woord kwam ook de Internationale Socialiste Miriyam Aouragh. Dezelfde Aouragh hield in maart 2004 nog een toespraak tijdens de herdenking van Ahmed Yassin, de oprichter van de antisemitische terreurbeweging Hamas.
“Een religieuze fascist,” schreef Doorbraak eerder, maar dat was voor Danen kennelijk geen reden om Aouragh en de Internationale Socialisten uit zijn organisatie te zetten. Aan het slot was er nog een optreden van rapper Appa, een terugkerende waarde bij “antiracistische” demonstraties want in 2015 liet de organisatie — inmiddels in handen van het Comité 21 Maart — hem optreden ondanks antisemitische toespraken tijdens de Gazaprotesten van 2014.
Tien jaar later blijkt dat de landelijke politici in 2008 beter hebben opgelet dan hun Amsterdamse collega’s dit jaar. PvdA, GroenLinks en SP in de hoofdstad hebben namelijk hun handtekening gezet onder het manifest voor de komende antiracismebetoging in Amsterdam. “Geen racisten in de Raad” heet het manifest en het streeft ernaar de verkiezing te voorkomen van raadsleden van het Forum voor Democratie (Fvd), Leefbaar Rotterdam en de PVV. In deze demonstratie trekken de politici op met intolerante en gewelddadige groepen als AFA Fryslân en het No Border Limits Network, die zich volgens de AIVD schuldig maken aan geweld en intimidatie. Van de partij zijn ook de Internationale Socialisten (IS), volgens onderzoeker Hans Moors, in 2009 in een rapport voor het ministerie van Binnenlandse Zaken (pdf) “de belangrijkste organisatie binnen socialistisch extreemlinks. Tijdens en na de oorlog in Gaza heeft IS haar pro-Palestijnse standpunt in behoorlijk antisemitische termen verwoord. In Nederland is IS, of zijn leden van IS, betrokken bij (gewelddadige of op geweld uitdraaiende) linkse acties en demonstraties.”
De aanwezigheid van de stalinisten van de NCPN, de Social Justice Warriors van BIJ1 en de Erdogan-gezinde partijen DENK en NIDA (vorige week in Rotterdam nog aanwezig bij een steunbetuiging aan de Turkse aanval op de Koerdische enclave Afrin) maakt de zaak er evenmin gezelliger en zeker niet antiracistischer op
Inmiddels heeft de lokale Partij van de Dieren” afgehaakt, terwijl de PvdA opeens een verandering van motto en opzet wil, mede uit schrik van een incident op het Buikslotermeerplein waar een 71-jarige FvD-flyeraar werd belaagd door “antifascisten”. Inmiddels hebben SP en GroenLinks* (zie update verderop) zich aangesloten bij de eis dat de leus en het manifest moeten worden aangepast. Aanpassing van de leus betekent overigens nog steeds dat deze partijen de straat opgaan in het gezelschap van zeer dubieuze clubs.
Je vraagt je af onder welke steen politici als PvdA-fractieleider Marjolein Moorman (PvdA) en PvdD-leider Johnas van Lammeren de afgelopen maanden hebben gelegen. Het Comité 21 Maart kwam al op 25 oktober 2017 bijeen in het Nelson Mandelahuis (hoofdkwartier van deelnemers HTIB en Emcemo) om voorbereidingen te treffen voor de demonstratie. Op de agenda van deze “brede vergadering” stond de oproep “Geen racisten in de gemeenteraden.” Dat dit inderdaad het motto werd van de betoging was al op 20 december 2017 officieel bekend. Uit de FB-pagina van het 21 Maart Comité (“Abdou, Alejandra, Ewout, Lonneke, Saida”) blijkt overigens dat de Internationale Socialist Ewout van den Berg lid is van het organisatiecomité evenals Alejandra Slutzky, auteur van het IS-clubblad De Socialist. Andere leden zijn Lonneke Lemaire, van het comité van de in Joodse kring verafschuwde anti-Israëlische Kristallnachtherdenking, en Abdou Menebhi, naast Aouragh in 2004 namens Emcemo spreker op de herdenking van Ahmed Yassin. “Islamofobie” bestrijdster Saida Derrazi fungeert als woordvoerder.
De leiders van de reguliere politieke partijen in Amsterdam hebben kennelijk geen idee waarmee en met wie ze zich inlaten, of sluiten de ogen voor geweld en antisemitisme in de eigen gelederen ter wille van het goede doel “antiracisme”.
De naïeve politici keren nu voor een deel van hun dwalingen terug. Maar je blijft je verbazen over de dooddoeners waarmee bijvoorbeeld GL-leider Rutger Groot Wassink aanvankelijk alle kritiek afwimpelde. In een AT5-interview, waarin hij kennelijk geen enkele kritische vraag kreeg, zei Groot Wassink vorige week nog: “GroenLinks is een linkse partij. Dat er ook andere clubs zijn vind ik op zich niet zo erg. Het gaat erom dat we intolerantie en onverdraagzaamheid een halt toeroepen. En dat daar dan clubs bij zijn die niet helemaal mijn politieke stijl of vorm hebben, dat is dan zo. Ik denk dat het heel belangrijk is om met elkaar een statement af te geven juist tegen intolerantie en onverdraagzaamheid in de stad.”
Groot Wassink wil dus intolerantie en onverdraagzaamheid een halt toeroepen door mee te lopen met intolerante en onverdraagzame types. En gaat er aan voorbij dat de afwijkende “politieke stijl of vorm” in het geval van AFA en No Border Limits bestaat uit geweld en intimidatie.
AT5: “Dat hij meeloopt met radicale types van bijvoorbeeld de Anti-Fascistische Actie ziet hij (Groot Wassink, CB) ook niet als obstakel. ‘Als u mij vraagt of ik anti-fascistisch ben? Ja, wel zeker. Fascisme is natuurlijk gewoon een buitengewoon bedreigende en gevaarlijke ideologie. Dus ik zou mijzelf wel als antifascist beschouwen, ja.’ ”
Dus als andere mensen zich antifascist noemen, dan is het zonder meer goed en kijken we niet meer naar de inhoud van hun activiteiten. Ik vrees dat deze kritiekloze instelling aan de basis staat van het politieke amateurisme in de hoofdstad.
UPDATE (30 januari): Na een lange worsteling heeft de PvdA Amsterdam zich gisteravond laat teruggetrokken van de demonstratie “omdat we vinden dat het doel van de dag overschaduwd wordt.” In een verklaring schrijven fractievoorzitter Marianne Moorman en afdelingsvoorzitter Herman Wiersema: “De demonstratie van het 21 maart Comité richt zich dit jaar op de gemeenteraadsverkiezingen en krijgt in onze ogen te veel de sfeer van een actie specifiek gericht tegen politieke partijen als Forum voor Democratie. We zien de spanning oplopen, en daarom hebben we deze weloverwogen beslissing genomen.”
De PvdA gaat de strijd tegen het gebruik van termen als “dobberneger” en “homeopathische verdunning” nu in het publieke debat voeren. Samen met het Comité 21 Maart ondernam de PvdA nog een “zoektocht om de manifestatie te laten gaan over het werkelijke probleem. Maar we vonden niet de zekerheid die we zochten. In onze ogen blijft de suggestie te veel bestaan van een demonstratie tegen politieke partijen. Daarnaast vrezen we dat het protest te veel gedomineerd wordt door organisaties die methoden hanteren die wij haaks vinden staan op onze boodschap. Dat deelnemer AFA ons vanmiddag via Twitter toebeet ‘vluchtelingenjagers’ te zijn die lekker weg moeten blijven van de demonstratie, heeft ons gesterkt in ons besluit.”
In voorgaande jaren had de PvdA overigens geen enkel probleem om met de gewraakte organisaties op te trekken. Tijdens de “antiracistische” demonstratie van 2017 liep er bijvoorbeeld een “zwart blok” van autonomen en AFA-leden mee. Dat alles versterkt de indruk dat de PvdA pas moeite kreeg met deze mededemonstranten toen sociale media de schijnwerpers op hun aanwezigheid zetten.
Om het afhaken van politieke partijen te voorkomen besloot het Comité 21 Maart gisteren om de leus voor de demonstratie te veranderen van ‘Geen racisten in de raad’ naar ‘Geen racisme in de raden’. Bestuurslid Abdou Menebhi noemde dit een compromis, dat dus niet heeft voorkomen dat eerst de Partij van de Dieren en vervolgens de PvdA afhaakten. Op de jongste deelnemerslijst (gecheckt op 30 januari om 8.00 uur) ontbreekt ook de SP afdeling Amsterdam. De SP-jongeren van Rood doen nog wel mee net als de raadsfractie van GroenLinks.