Omroep Zenit bekent kleur voor René Danen

Door Carel Brendel, 27 januari 2008

René DanenOf onbezoldigd ledenwerver René Danen al veel leden heeft geworven voor de nieuwe multiculturele Omroep Zenit is niet duidelijk. Wel is er nu een comité van aanbeveling, dat duidelijk maakt dat de opper-antiracist* (zie correctie) inderdaad een nieuw speeltje heeft gevonden bij de aspirant-omroep. Gisteren (26 januari) is er een comité van aanbeveling gepresenteerd dat duidelijk de hand van de meester verraadt.

Allereerst zit René Danen er zelf in als voorzitter van Nederland Bekent Kleur (NBK). Opvallend is verder Miriyam Aouragh, antropologe U.v.A en actief bij I.S. Voor de argeloze journalisten: I.S. staat voor Internationale Socialisten, de trotskistische groep die zo solidair is met de terroristen van Hamas en Hezbollah. Aouragh is naar eigen zeggen ook actief bij NBK.

Dan is er de advocaat mr. Gerard Spong, die de Nederlandse vrijheid van meningsuiting onschatbare diensten bewijst door Geert Wilders aan te klagen namens de haatbaarden van de Haagse As-Soenah-moskee. Emeritus hoogleraar Theo van Boven is een van de andere aanklagers van de PVV-voorman.

Verder zijn er de ‘usual suspects’, de politici en halfbekende Nederlanders die opduiken bij elke activiteit van Danen en zijn extreemlinkse wapenbroeders. Onder de ‘nuttige idioten’ in het comité van aanbeveling van Zenit telde ik een flink aantal betrokkenen bij de anti-Wilders-manifestatie van Nederland Bekent Kleur van 22 maart 2008.

In de gauwigheid zag ik onder anderen Ed van Thijn, Godelieve van Heteren (PvdA), Mohamed Rabbae en Mustafa Ayrinci. Hedy d’Ancona en Dieuwertje Blok zorgen voor Een Ander Joods Geluid. Harry van Bommel en Anja Meulenbelt zorgen voor Een Ander Intifada Geluid. Opvallend is verder de aanwezigheid van PvdA-politicus Ahmed Marcouch. Gaat hij zorgen voor koranlessen bij de nieuwe omroep? En natuurlijk is daar ook Tofik Dibi, het GroenLinks-Kamerlid dat ooit ‘nietsvermoedend’ aan een betoging van de Internationale Socialisten deelnam.

Tenslotte is er de haatrapper Appa, die naar eigen zeggen op de vlucht is voor de politie, maar als een duveltje uit een doosje steeds opduikt bij extreemlinkse manifestaties. De man die het niet erg vindt als iemand Geert Wilders een kogel door zijn fokking kop schiet, maar nog niet is aangeklaagd door Gerard Spong. Kortom, warm aanbevolen.

*Gecorrigeerd op 27 januari 2009 om 14.21 uurUPDATE: René Danen tijdelijk in bestuur van Omroep Zenit

Nog even een kleine aanvulling. René Danen, baas van Nederland Bekent Kleur, is tijdelijk (tot 1 juni) bestuurslid van Omroep Zenit. Mijn bange vermoedens zijn dus bevestigd op de website van de aspirant-omroep.

UPDATE2: Zenit-boegbeeld Appa is geen voortvluchtige crimineel, maar heeft zijn zaakjes op orde

Op gezag van rapper Appa zelf staat in dit weblog dat hij op de vlucht is voor de politie. In een Volkskrant-interview (3 december 2008) meldde hij dat hij elke nacht op een ander adres sliep en alleen nog in huurauto’s reed die niet tot hem te herleiden waren. Citaat: “Plotseling slaat hij aan het rekenen. Hij probeert uit te vinden hoe veel tijd hij in de gevangenis zou moeten doorbrengen als hij zichzelf zou aangeven. ‘Ongeveer twee jaar, denk ik.’ ”

Het was een stigmatiserend, bijna racistisch idee van René Danen: een voortvluchtige misdadiger tot boegbeeld maken van Omroep Zenit, de nieuwe multiculturele omroep die een ander beeld van moslims wil creëren. Gelukkig, de criminele achtergrond van Appa is alleen maar een zinsbegoocheling van Appa zelf. Want wat lezen wij in het foto-album van Zenit-aanhangster Anja Meulenbelt? “En rapper Appa, in het bezit van zwemdiploma A, eens een lastige jongen, nu een jonge man die zijn zaakjes op orde heeft en zich verantwoordelijk voelt, wil programma’s maken voor jongeren.”

UPDATE3: René Danen presenteert eerste proefuitzending van Omroep Zenit

De eerste proefuitzending van Zenit is uitgezonden. Dumpert, de dochtersite van Geen Stijl, heeft er de hand op weten te leggen. Tijdelijk bestuurder René Danen speelt de rol van oppercensor. Deze beelden zijn niet te vinden in het foto-album van Anja Meulenbelt.