Over De Onzichtbare Ayatollah

Door Carel Brendel, 14 april 2011

Liesbeth Wytzes (Elsevier): “Van alle anti-islamstemmen is die van Carel Brendel wel het vriendelijkst. Brendel is absoluut niet het prototype van de ‘bange witte man’ die vreest voor iets wat hij niet kent.”

Hans Jansen (Arabist, als getuige tijdens het proces-Wilders): “In De Onzichtbare Ayatollah staan heel informatieve stukken van Carel Brendel.”

Marianne van den Heuvel (Biblion/Samenwerkingsverband Openbare Bibliotheken): “Sla vooral het hoofdstuk over het Radencommunisme niet over, dat geeft een boeiend beeld van de denkwereld van de jeugd van Brendel en waartegen hij zich verzet. Voor iedereen die het integratiedebat van alle kanten wil volgen. Genuanceerder dan bijvoorbeeld Jespersen in Islamisten en naïvisten.”

Coen Brummer (Panellid Obalive): “Hij blijft heel genuanceerd. Een positieve verrassing. Echt een pleidooi voor de Verlichting. Heel goed dat Carel consequent blijft in zijn kritiek, dat je met geen enkele vorm van fundamentalisme gelukkig moet zijn, dat de ene vorm van geloof je echt niet gaat redden van de andere vorm.”

Peter Wierenga (De Pers): “Oud-journalist en fanatiek bergwandelaar Brendel, die op zijn blog Het verraad van links menig affaire als eerste bracht, fileert er weer op los. Van raadselachtige subsidies aan linkse activisten tot de ‘pseudowetenschapper’ Jaap van Donselaar.”

Joost Niemöller (De Dagelijkse Standaard): “Veel van de stukken van Brendel hebben niet zozeer betrekking op de islam zelf, als wel op de houding van links op de islam in Nederland. Scherp boek van een rasgraver.”

Paul Cliteur (rechtsgeleerde en filosoof, schrijver van The Secular Outlook, per e-mail ): “Ik ben blij dat je het secularisme verdedigt tegenover het perspectief van een joods-christelijke Leitkultur. Je analyse van de PvdA-politici is subliem. Heel mooi boek. Een aanwinst.”

Nieuwsbrief Racisme & Extremisme van de Anne Frankstichting: “De auteur polemiseert over de religieuze agenda van Ahmed Marcouch, het integratieboegbeeld van de Partij van de Arbeid, de extremistische connecties van de stichting Nederland Bekent Kleur, de ‘pseudowetenschap’ van de Monitor Racisme & Extremisme van de Anne Frank Stichting etc.”

Machteld Allan (Arabiste en publiciste, per e-mail): “Geweldig. Leuk geschreven. Mijn favoriete hoofdstuk is Altijd weer Auschwitz; daar leg je de hele hopsasa fijntjes bloot.”

Anja Meulenbelt (Eerste Kamerlid SP, reactie op Facebook): “Google maar even naar zijn naam. Je moet even bekijken wat Brendel te vertellen heeft over René Danen van Nederland Bekent Kleur en tegen Mohamed Rabbae. Dan weet je wat voor een man dat is.”