Leerzame rechtszaak tegen twee maal gestopte Syriëganger

Door Carel Brendel, 1 juni 2016

Alleen de regionale Noord-Hollandse media hebben bericht over de recente rechtszaak tegen de 22-jarige IJmuidenaar Ilyas H. (“Abe Shaker”), die vorige week door de rechtbank in Haarlem tot 18 maanden celstraf (waarvan zes voorwaardelijk) werd veroordeeld wegens twee mislukte pogingen om zich bij ISIS aan te sluiten. Samen met twee andere Nederlanders werd H. in oktober 2015 aangehouden bij een Bulgaarse grenspost. Een eerdere reis richting kalifaat strandde in december 2014 in Istanbul.

Wie denkt dat alleen kansarme, slecht opgeleide jongeren naar Syrië en Irak vertrekken is een illusie armer na lezing van het rechtbankverslag in het Haarlems Dagblad (27 mei). Ilyas H. komt uit een gezin van hoogopgeleide Somaliërs. Zelf voltooide hij het gymnasium in Velsen en studeerde vervolgens werktuigbouwkunde aan een Technische Universiteit.

Leerzaam is ook de (geanonimiseerde) samenvatting van de dagvaarding en het vonnis, die vorige week op internet verscheen. Lezing ervan geeft een aardig idee van de bezigheden en netwerken van wannabe jihadisten. H. beweerde dat hij alleen naar het kalifaat wilde emigreren om er rustig te lezen en de Koran te kunnen bestuderen, maar het vonnis somt een aantal bewijsmiddelen op waaruit zijn jihadistische intenties duidelijk naar voren kwamen.

Op in beslag gelezen digitaal materiaal vond de politie een audiobestand met de eed van trouw aan ISIS-kalief Abu Bakr al-Baghdadi, onthoofdingsfilmpjes en ander materiaal over de jihad in Syrië.

“Abe Shaker” nam deel aan de WhatsApp praatgroep “Ansaar Khilafah” ofwel Helpers van het Kalifaat. (Een opvallende naam, die aangeeft dat de betrokkenen zichzelf zien als onderdeel van ISIS. Een gelijknamige website met Nederlandse jihadpropaganda werd in 2015 beheerd door “Ibrahiem Awwad,” schuilnaam van de Amsterdamse bekeerling Keith R. (“Abdullah West”) die hier eerder werd genoemd als beheerder van geheime pro-ISIS praatgroepen op Facebook.)

In WhatsApp gesprekken vroeg Ilyas H. in het najaar van 2014 in negen gesprekken aan Allah om het martelaarschap. “Abe Shaker” zei in een ander WhatsApp gesprek dat. als God het wil, hij de “Somalische Slachter” zou worden.

Interessant is verder met wie Ilyas H. zoal contact had voor en tijdens zijn verijdelde Syrië-trips. Op zijn tablet vonden de onderzoekers een gesprek met “Syriëganger 1 die sinds 15 december 2013 deelneemt aan de gewapende strijd in Syrië en vermoedelijk in Syrië is gesneuveld”. Deze omschrijving slaat zo te zien op “Fighting Journalist” Soufiane Zerguit die volgens het openbaar ministerie een hoofdrol speelde in het Haagse jihadnetwerk. De bewuste Syriëganger adviseerde Ilyas om het nogmaals via Bulgarije te proberen als hij bij zijn eerste poging zou worden gepakt.

Het vonnis meldt dat Ilyas contact met in totaal vier Syriëgangers. Tussen mei en oktober 2015 voerde hij tientallen gesprekken met een teruggekeerde jihadist (Syriëganger 3). Vanuit Bulgarije (in oktober 2015 dus) nam hij contact op met (Syriëganger 4), een onbekende Nederlander in het kalifaat.

Vanuit de Turkse gevangenis twitterde H. op 29 december 2014 “met [Syrieganger 2] , die op 2 oktober 2008 in hoger beroep tot negen jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag”. Voor deze omschrijving komt slechts één persoon in aanmerking, namelijk Samir A., aanslagenplanner uit het tijdperk van de Hofstadgroep.

A. kwam in 2013 op vrije voeten na het uitzitten van zijn verzamelde celstraffen. Voor zover bekend zit hij ergens gewoon in Nederland, met een elektronisch bandje om de enkel. De omschrijving als “Syriëganger” lijkt een vergissing van de rechtbankmedewerker die het vonnis gereed maakte voor publicatie op internet.

De Ware Religie, het virtuele trefpunt van Nederlandse moslimextremisme zit op slot sinds de zomer van 2014. De spraakmakende straatdemonstraties met jihadvlaggen zijn verleden tijd. De belangrijkste leiders zitten in de cel. De zaak van Ilyas H. laat echter zien dat de rekrutering voor de jihad gewoon verder gaat op minder in het oog lopende plekken.

PS Het openbaar ministerie gelooft niet dat “Fighting Journalist” Soufiane Zerguit is gesneuveld in Syrië. Het deed een mislukte poging om hem te vervolgen in de Haagse jihadzaak. Zelf denk ik dat Soufiane wel degelijk dood is. Op zoek naar mogelijke aanwijzingen over de (ten onrechte gemelde) dood van zijn broer Anis, stuitte ik onlangs op een zeer overtuigend, uit maart 2015, daterend bericht op doorgeefwebsite Justpaste.it.