Khaybar, Khaybar, het leger van Mohammed was even in Rotterdam

Door Carel Brendel, 25 juli 2017

Solidariteitswake bij het Centraal Station in Rotterdam.

UPDATE: Leefbaar stelt raadsvragen, NIDA betwijfelt of antisemitische leuzen echt werden geroepen

Het aan Hamas gelieerde persbureau Shebab News Agency verzorgde afgelopen zaterdag een livestream vanaf de ingang van het Centraal Station in Rotterdam. Daar organiseerden Rotterdamse sympathisanten met de Palestijnse zaak een solidariteitswake met de burgers van bezet Jeruzalem.

Aanleiding tot het protest was de plaatsing van detectiepoortjes rond het terrein van Al-Aqsa Moskee na de recente terreuraanslag op twee politiemensen door drie Arabieren uit Umm al-Fahm, een bolwerk van de Islamic Movement Northern Branch, de in Israël actieve tak van de Moslimbroeders. De beruchte sjeik Raed Saleh, leider van de Islamic Movement en verspreider van talloze complottheorieën rond Al-Aqsa, was hier enige jaren burgemeester. Organisaties van de Moslimbroederschap speelden een hoofdrol in de jongste demonstraties tegen de poortjes. De protesten hadden succes want het Israëlische kabinet heeft besloten om de detectiepoorten af te breken en te vervangen door “geavanceerde technologie”.

De Rotterdamse sprekers stonden voor een bord van de Palestijnse Gemeenschap.NL, de koepelorganisatie van de zelf niet aanwezige pro-Hamas-activist Amin Abou Rashed. Op Facebook was het evenement aangemeld door BDS Rotterdam. Onder de deelnemende organisaties waren verder Het Palestijnse Huis (eveneens Abou Rashed), DocP en de lokale islampartij Nida Rotterdam (die gezamenlijk supermarkten inspecteren op producten uit de bezette gebieden), het Palestina Komitee Rotterdam, Movement X Nederland (de beweging van Dyab Abou Jahjah), de Haagse Partij van de Eenheid (PvdE) en Studenten voor de Rechtvaardigheid in Palestina (SRP). PvdE-voorman Arnoud van Doorn protesteerde met twee petten op want ook zijn European Dawah Foundation stond op de deelnemerslijst.

De livestream van Shebab News Agency gaat volgens mijn vertaalmachine over “demonstratie in de nederlandse stad rotterdam in solidariteit met het maximum en de afwijzing van zionistische misdaden in jeruzalem”. We zien toespraken van Sonja Zimmermann (DocP), Van Doorn en Natalie Figeroa Perez (Movement X Nederland). “Het maximum” is waarschijnlijk Google Translate voor Al-Aqsa, ofwel de verste moskee.

Tussen de bedrijven door roepen de bijna 100 betogers leuzen, meestal in het Arabisch, soms in het Engels, zoals “Israël terrorists”, “Netanyahu terrorist” and “Free Palestina”. Rond de 29ste minuut klinkt “Allahu Akbar” (Allah is Groot). Dan heft iemand buiten het zicht van de camera de volgende leus aan: “Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa ya’ud” (Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug).

De leus herinnert aan de Slag bij Khaybar (628) waar volgens de overlevering Mohammed een rebellerende Joodse stam uitmoordde. De leus was eerder te horen in april 2002 tijdens zeer antisemitische massabetoging in Amsterdam, en in juli 2014 tijdens een demonstratie van Haagse jihadsupporters.

Op de livestream van de Rotterdamse demonstratie valt te zien dat omstanders wel, maar officials in gele hesjes niet meedoen met de Khaybar-leus. Kort daarna besluit de organisatie dat het weer eens tijd wordt voor een toespraak. Maar toch, heel even marcheerde het leger van Mohammed in Rotterdam.

UPDATE (26 juli): Naar aanleiding van dit weblog heeft Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf raadsvragen gesteld aan burgemeester Aboutaleb. Hoogwerf wil dat de betrokken demonstranten worden vervolgd wegens het aanheffen van strafbare antisemitische leuzen.

Nida-voorman Nourdin el Ouali reageerde geprikkeld, aldus het Algemeen Dagblad. El Ouali: “Als er antisemitische leuzen zijn gescandeerd, keur ik dat af. Alleen vraag ik me af of echt is gescandeerd wat Leefbaar beweert. Die partij heeft wel vaker dergelijke beschuldigingen geuit, ook bijvoorbeeld over de demonstratie voor mensenrechten in Gaza die 10.000 mensen trok. Die bleken later ongegrond.”

Tijdens de mede door Nida georganiseerde Gaza-demonstratie van 2014 had El Ouali allerlei opruiende teksten van rapper Appa zogenaamd niet gehoord (zie het blog van journalist Chris Aalberts). Maar over de demonstratie van afgelopen zaterdag kan ik El Ouali gerust stellen. Twitteraar Ruben Gischler heeft de video van Shebab News Agency bekeken en een clip gemaakt, waarin de antisemitische Khaybar-leuzen duidelijk te horen zijn. Vandaag deelde hij deze clip op Twitter.