Omroep Zenit, nieuw speeltje van activist René Danen?

Door Carel Brendel, 4 december 2007

René DanenOp dit moment is de ledencampagne gaande voor de nieuwe publieke omroep Zenit, die programma’s wil maken vanuit de belevingswereld van de moslims. “Zowel seculiere als religieuze moslims horen tot de doelgroep”, vertelde oprichter en voorzitter Radi Suudi in september in Nova bij de lancering van zijn omroep, die op 1 april 2009 50.000 leden moet hebben om te kunnen gaan uitzenden.

“Zenit is er voor iedereen die het nieuwe Nederland, waar moslims en andere nieuwe Nederlanders bij horen, een warm hart toedraagt. Voor iedereen die genoeg heeft van de rellerige toon in de media en het haatzaaien door sommige politici. Zenit is er voor iedereen die goede informatie wil over wat zich afspeelt onder álle bevolkingsgroepen in ons land.”

De nieuwe omroep wil een ander beeld geven van nieuwe Nederlanders. “Een ander beeld dan nu dagelijks te zien is bij de ‘oude’ omroepen op tv.” De VARA lijkt het eens te zijn met de stelling dat de bestaande publieke omroepen op dit punt tekortschieten. Deze oude omroep verleent namelijk hand- en spandiensten bij de ledenwerving voor – volgens VARA-directeur Vera Keur – dit veelbelovende initiatief.

Er is nog een organisatie die opvallende hand- en spandiensten verleent bij de ledenwerving van Zenit. De hulp is afkomstig van Nederland Bekent Kleur (NBK), een welbekende organisatie voor de bezoekers van deze site. NBK-voorzitter René Danen is naar eigen zeggen zelf geen trotskist, maar hij werkt voortdurend samen met de Internationale Socialisten, waarbij het geen beletsel is dat deze trotskistische splintergroep solidair is met terreurbewegingen als Hamas en Hezbollah. NBK ageert luidruchtig tegen racisme en ‘islamofobie’, maar zwijgt over de krachten die in werkelijkheid onze vrijheid bedreigen.

Op de website van Nederland Bekent Kleur staat een oproep om lid te worden van de ‘kleurrijke omroep Zenit’. NBK heeft ook een Hyves-vriendenclub opgericht. De beheerders zijn Gert-Jan en René Danen. Opvallend zijn de gerelateerde Hyves van NBK: “De Anti-Wilders Hyve en Omroep Zenit.” Dan maar eens een kijkje nemen op de Hyve van Omroep Zenit. De beheerders zijn Pravini Music, Sjon, en… u raadt het al… René Danen. Bovenaan bij de gerelateerde Hyves staat… Nederland Bekent Kleur. René Danen heeft nog een persoonlijke vriendenclub op Hyves. Ook hier staat een oproep op om lid te worden van Omroep Zenit. Hoe nauw gerelateerd Nederland Bekent Kleur en Omroep Zenit zijn, zal de toekomst leren.

Danen kwam een jaar geleden in beweging na een artikel in Trouw van oud-vakbondsman Doekle Terpstra tegen de ‘kwade boodschap’ van Geert Wilders. Terpsta sloot zijn stuk tegen ‘de verwildering van de samenleving’ af met ‘kom bijeen, sla de handen ineen en keer het tij’.

Keer het tij. Danen, zelf coördinator van het platform Keer het Tij, zag opeens zijn kans schoon om zijn beproefde actievorm, een brede bundeling van vakbonden, kerken en actiegroepen, in stelling te brengen tegen Wilders. Het leidde tot de ‘wonderbaarlijke herrijzenis’ van Nederland Bekent Kleur, dat sinds 6 mei 2002 in een diepe winterslaap verkeerde. NBK, van oorsprong ook al een breed platform van vakbonden, kerken en actiegroepen, was in diskrediet geraakt als gevolg van de luidruchtige hetze die Danen samen met de Internationale Socialisten had gevoerd tegen Pim Fortuyn.

Danen hoopte ongetwijfeld op een herleving van zijn oude platform. Terpstra wilde echter niet optrekken met NBK. Hij heeft het nooit hardop uitgesproken, maar het zou me niets verbazen als de oud-vakbondsman weinig zin had in samenwerking met Danen en zijn langs trotskistisch vaarwater opererende stichting. Doekle begon zijn eigen meer gematigde organisatie, Benoemen en Bouwen, en kwam met een gematigd manifest waarin de naam Wilders niet meer voorkwam.

De druiven waren zuur voor de Internationale Socialisten. Voorman Pepijn Brandon, destijds een van de aanjagers van de anti-Fortuyn-acties: “De Telegraaf plaatste zelfs een hetzerig artikel over het vermeende radicaal-linkse netwerk achter Terpstra, met een ererol voor de Internationale Socialisten. Daar zal de oud-CNV’er wel verrast door zijn geweest. Onder al die druk verschrompelde de aangekondigde beweging tot het huidige manifest.”

Terpstra liet het op straat demonstreren tegen de ‘extremist Wilders’ over aan Nederland Bekent Kleur, de Internationale Socialisten en GroenLinkser Tofik Dibi. Of zoals trotskist Peyman Jafari het formuleerde in De Socialist van 6 maart 2008. “Om het geluid tegen racisme en vóór solidariteit verder te versterken en te verbreden, hebben de Internationale Socialisten samen met anderen het initiatief genomen voor de Nederland Bekent Kleur-manifestatie op zaterdag 22 maart in Amsterdam. We hopen dat ook politieke partijen als de SP en GroenLinks en organisaties als de vakbonden zich bij dit initiatief aansluiten. Samen kunnen wij het tij keren.”

Keer het tij, alweer. De animo vanuit het gematigd linkse middenveld viel echter zwaar tegen. Kerken en vakbonden hadden er, op een enkele uitzondering na, geen zin in. Omdat de manifestatie nogal eenzijdig tegen één partij was gericht, bleven bijna alle uitgenodigde politici weg van de betoging op de Dam. Danen moest het doen met een oproep van een vijftigtal prominenten, the usual suspects in actieland onder wie bekende handlangers als Miriyam Aouragh en Mohamed Rabbae en een lange rij naïevelingen als Ed van Thijn, Harry de Winter, Hedy d’Ancona, Hans Dijkstal, Ed Nijpels, Ad Visser en Youp van ‘t Hek. De manifestatie trok slechts enkele duizenden betogers.

Inmiddels keert het tij zich tegen René Danen. De opper-antiracist van Nederland Bekent Kleur heeft op 9 november zijn hand overspeeld met de jongste herdenking van de Kristallnacht. Dat was een brug te ver voor superactivist Danen. De spagaat werd te groot – aan de ene kant nauw optrekken met de Nederlandse bondgenoten van de antisemitische terreurbeweging Hamas, aan de andere kant het begin van de jodenvervolging door de nazi’s annexeren voor een nieuwe manifestatie tegen Wilders.

De ontstemming en de ergernis in Joodse kring zijn reusachtig. Paul Damen, hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW), schreef een vernietigende column over de bijeenkomst. Via een ingezonden brief in het NIW probeert Danen nu aan schadebegrenzing te doen. Maar de kans lijkt me gering dat er nog een volgende NBK-herdenking van de Kristallnacht komt na de vorige, waarbij enkele deelnemers met Hamas-sjaaltjes om bij een Joods monument stonden.

Nu zijn pogingen om NBK te reanimeren in het slop zijn geraakt, kan René Danen op zoek gaan naar een nieuw ‘speeltje’. Gaat hij nu met omroep Zenit het tij keren?

UPDATE 9 januari 2008: Zenit-voorzitter zwijgt over terreur van Hamas

Radi Suudi, de voorzitter van de aspirant-omroep Zenit, is een van de ondertekenaars van een oproep van Palestijnse Nederlanders aan de Nederlandse regering. Suudi c.s. willen dat het kabinet-Balkenende stelling neemt tegen de Israëlische inval in Gaza. Het woord Hamas komt in de oproep niet voor. Over het moslimfundamentalisme en de terreuraanslagen van Hamas zwijgen de ondertekenaars in alle talen. Kunnen we deze eenzijdigheid straks ook verwachten in de eventuele uitzendingen van Zenit? Het zou een verklaring kunnen zijn voor het enthousiasme waarmee René Danen en zijn extreemlinkse vrienden leden proberen te werven voor Zenit.

UPDATE 17 januari 2008: Geen Stijl is nu de grote vijand van Omroep Zenit

In het weblog hieronder staan citaten afkomstig van de website van de aspirant-omroep Zenit. Deze quotes zijn inmiddels voor een deel achterhaald. De tekst van de oproep om lid te worden van de ‘omroep van het nieuwe multiculturele Nederland’ is onlangs aangepast. Opvallend is dat Zenit zich niet meer afzet tegen de oude omroepen. Nog steeds bindt Zenit de strijd aan met ‘de rellerige toon’ in de media’. Het ‘haatzaaien door sommige politici’ is kennelijk niet meer actueel. Zenit heeft een nieuwe vijand, want zo belooft de omroep over eventuele uitzendingen: “En zonder de rellerige toon die zich de laatste tijd als een olievlek verspreid heeft van weblogs als Geen Stijl naar de serieuze media.” Of het er van komt? Op de website van Zenit staat geen teller die de stand van zaken in de ledenwerfcampagne bijhoudt.

UPDATE 21 januari 2008: René Danen aanwezig bij Van Bommels haatzaaidemo

René Danen heeft – ondanks zijn drukke bezigheden als onbezoldigd propagandist van de kandidaat-omroep Zenit – toch nog tijd om de vinger aan de pols te houden bij het onderwerp haatzaaien. De herdenker van de Kristallnacht was op 3 januari aanwezig bij het ‘infifada intifada’ roepen door Harry van Bommel en Gretta Duisenberg met op de achtergrond onbekende roepers van de leus ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’. Hoe konden we hem over het hoofd zien? Gelukkig is er het foto-album van senator Anja Meulenbelt, altijd een degelijke bron voor het reilen en zeilen van extreemlinks. Voor foto’s van de borden met ayatollah Khomeini en gemaskerde Hamas-demonstranten moet u zijn op een andere linkse website. Danen vindt het overigens goed dat justitie onderzoek doet naar antisemitische uitspraken tijdens demonstraties. Misschien kan hij als waarnemer een handje helpen bij het onderzoek naar de demonstratie van 3 januari.