Het duurt niet lang meer of D66 betekent Danen66

Door Carel Brendel, 13 februari 2010

De PvdA heeft de allochtone achterban verdacht gemaakt en krenkt de religieuze identiteit van moslims. Deze onzin wordt verkondigd door publicist Mohammed Benzakour, woordvoerder van Verongelijkt Nieuw Nederland.

Je moet het maar durven op te schrijven over een partij, waarvan de leider vindt dat de islam een plaats moet krijgen in Nederland en veronderstelt, dat moslima’s niet veilig met een hoofddoek over straat kunnen lopen. Een partij, die vindt dat de moskee een grote rol kan spelen bij de integratie. Een partij waarin de top alles uit de kast heeft gehaald om haar religieuze boegbeeld Ahmed Marcouch te redden als lijsttrekker in zijn eigen stadsdeel. Een partij, die klaar staat voor allerlei krenkende reli-wensen van orthodoxe moslims: gesubsidieerde informatieloketten in de moskee met scheiding tussen mannen en vrouwen; tolerantie jegens straatcoaches die vrouwen geen hand willen geven; of gesubsidieerde boerkini-zwemuurtjes.

Je moet wel een behoorlijke tik van de molen hebben om te menen dat de PvdA hiermee moslims in hun religieuze identiteit krenkt. Je moet blind en doof zijn om te beweren dat deze partij weigert stelling te nemen tegen het rechts-conservatieve populisme. PvdA-politici doen al jaren niets anders. Maar voor Benzakour is het kennelijk nooit genoeg.

Voor zijn bizarre hersenspinsels heeft Benzakour enkele medestanders gevonden. De bekendste is René Danen, voorzitter van stichting Nederland Bekent Kleur (NBK). In zijn voetspoor hebben twee wetenschappers, herstel Internationale Socialisten, het artikel ondertekend: Peyman Jafari en Hamas-fan Miriyam Aouragh. In zo’n geval is het warhoofd Mohamed Rabbae nooit ver weg, net als zijn schildknaap Brahim Bourzik, die zelfs voor GroenLinks te fundamentalistisch was. Als raadslid in Rotterdam maakte hij school met een voorstel om de stad op te leuken met wegwijzers richting Mekka. Bourzik was ook woordvoerder van de homohatende imam Khalid el-Moumni. Geen wonder dat Bourzik (net als Benzakour zelf) in beeld was om de Nederlandse tak van de extremistische Arabisch-Europese Liga (AEL) te leiden.

Salima BelhajTussen dit groepje ultra’s staat zeer verrassend de naam van Salima Belhaj. Salima Belhaj? Dat was toch dat vlotte moderne meisje, dat namens D66 in de Rotterdamse gemeenteraad zit en deze partij mag aanvoeren bij de komende raadsverkiezingen? De jonge politica die vier jaar geleden nog verkondigde dat de PvdA allochtonen pamperde in een slachtofferrol? Wat bezielt zo iemand om allochtonen te pamperen in een slachtofferrol en zich aan te sluiten bij het verongelijkte geblaat van Benzakour?

Op de website van D66 Rotterdam vinden we er niets over dus kunnen we alleen naar haar motieven gissen. ‘Opportunisme wellicht’, suggereert Marcel Duyvestijn, bewaker van de seculiere lijn in de PvdA. Hij zit waarschijnlijk dicht in de buurt. Website De Dagelijkse Standaard spreekt van ‘een nieuw dieptepunt voor het secularisme binnen D66’.

De flirt van Belhaj met de links-extremisten rond Danen en Benzakour staat niet op zichzelf. De liefde is wederzijds. Opperantiracist Danen laat niet af bij het aanprijzen van D66 als de enige partij, die het tegen Wilders durft op te nemen. Onlangs schreef hij op opiniesite De Joop: “Alexander Pechtold heeft al geruime tijd geen enkel probleem om kleur te bekennen.” Het was niet de eerste keer, dat Pechtold een ‘magneetwerking’ uitoefende op extremist Danen. Eerder roemde de NBK-voorzitter Pechtold als ‘helaas één van de weinige die het beestje (Wilders) bij de naam (racist en extreemrechts) noemt‘.

Hier bloeit iets moois op. Nog even en de afkorting D66 krijgt een heel nieuwe betekenis: Danen66.