Bestuurslid Amsterdamse PvdA medeklager in proces-Wilders

Door Carel Brendel, 5 oktober 2010

Mustafa AyranciHet proces tegen Wilders is een politiek proces. Een nieuw bewijs daarvoor levert vandaag (5 oktober) Mustafa Ayranci, bestuurslid van de PvdA-afdeling Amsterdam. Hij zal zich voegen bij de mensen, die zich benadeeld voelen door de omstreden uitspraken van de PVV-leider, zo blijkt uit de Volkskrant.

In het rechtbankverslag van deze krant staat het volgende:

Mustafa Ayranci van de Turkse organisatie HTIB, die zich bij de benadeelden zal voegen, is gefrustreerd over ‘Wilders de Zwijger’. ‘Tientallen keren nodigden we hem uit voor een debat. Maar hij gaat het debat met moslims uit de weg.’ De enige manier om Wilders te confronteren met zijn ‘kwaadaardige uitlatingen’ en ook een soort van antwoord te krijgen, was volgens Ayaranci (sic) om hem voor de rechter te slepen. ‘Nu weigert hij ook in de rechtszaal de handschoen op te pakken.’

De Volkskrant meldt niet dat Ayranci naast voorzitter van het landelijk bestuur van de HTIB, de vereniging van Turkse arbeiders in Nederland, ook bestuurslid is van de hoofdstedelijke PvdA. Daarin fungeert hij als ‘contactpersoon netwerken’. Ayranci’s deelname betekent dat een politieke partij rechtstreeks is betrokken bij het proces-Wilders.

Met Ayranci heeft de Amsterdamse PvdA overigens een contactpersoon binnengehaald, die nauw samenwerkt met beroepsactivist René Danen van Nederland Bekent Kleur (NBK) en de Internationale Socialisten (IS). Ayranci was lid van het comité van aanbeveling van de door NBK en IS georganiseerde manifestatie van 22 maart 2008. Parlementariërs van alle partijen boycotten deze betoging tegen racisme vanwege het eenzijdige, tegen de PVV gerichte karakter ervan.

De HTIB was betrokken bij de beruchte Gaza-demonstratie van 3 januari 2009 op het Amsterdamse Museumplein. Bij deze manifestatie riepen betogers de leus ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’. Danen, voorzitter van Nederland Bekent Kleur, probeerde namens de organisatie te verhinderen dat het agressieve optreden van jonge demonstranten tegen een tegenbetoger werd gefilmd. De HTIB neemt al vele jaren deel aan vrijwel alle extreemlinkse acties. De arbeidersvereniging maakt bovendien deel uit van diverse door de Internationale Socialisten opgezette platforms. De PvdA in Amsterdam is bij het binnenhalen van Ayranci als contactpersoon kennelijk minder oplettend geweest dan GroenLinks, waar Rene Danen door een kandidatencommissie vanwege zijn uitstekende netwerken werd voorgedragen voor twee bestuursfuncties, maar op de valreep werd geweerd uit het landelijk bestuur.

Het verwijt van Ayranci en andere Wilders-tegenstanders dat de PVV-voorman het debat uit de weg gaat, werd op de eerste zittingsdag min of meer overgenomen door rechtbankpresident mr. Jan Moors. Deze ‘onhandige’ uiting van vooringenomenheid was voor Wilders en zijn raadsman mr. Bram Moszkowicz aanleiding om de Amsterdamse rechters te wraken. Daarover valt vanmiddag de beslissing.

“Het proces tegen Geert Wilders is al verongelukt voordat het goed en wel is begonnen”, concludeert redacteur Hans van Zon in een commentaar in het Algemeen Dagblad. Hij heeft gelijk.

Het hele proces tegen Wilders was een verkeerd idee. Het is een rechtstreekse aanval op de vrijheid van meningsuiting over de islam. Wilders ideeën moeten niet in de rechtszaal, maar daarbuiten worden bestreden. Zeker het bestuur van de Amsterdamse PvdA heeft daar genoeg mogelijkheden voor.