Politiek en media snel wakker te porren voor risicofactor Ben Knapen

Door Carel Brendel, 13 oktober 2010

Ben KnapenDe trouwe bezoekers van deze site weten dat hier vaak nieuws te vinden is dat niet belicht of onderbelicht wordt door de gevestigde media. Afgelopen zaterdag zette ik als eerste blogger* (zie aanvulling) vraagtekens bij de benoeming van voormalig PCM-topman Ben Knapen tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Ik noemde hem een ’risicofactor’ gezien een uitspraak van de Amsterdamse Ondernemingskamer, waarin Knapen medeverantwoordelijk werd gesteld voor het bijna-failliet van het krantenconcern.

Sneller dan gewoonlijk vond dit nieuws zijn weg naar de dagbladen. Gistermorgen (12 oktober) tekende Marcia Nieuwenhuis van De Pers op hoe oud-medewerkers ‘onthutst’ reageerden op de benoeming van Knapen, die na een succesvolle periode als hoofdredacteur naar Philips vertrok om later in de bestuurlijke top van PCM terug te keren. Nieuwenhuis citeert uit enkele boeken over de ondergang van de krantenkolos.

“Ik snap he-le-maal niks van zijn voordracht”, reageert Joost Ramaer, auteur van De Geldpers. “De rechter heeft geoordeeld dat hij wanbeleid heeft gevoerd. Maar blijkbaar lapt de nieuwe rechtse regering gerechtelijke uitspraken liever aan haar laars.”

De primeur van De Pers werd gretig overgeschreven door Trouw, Joop en de Volkskrant, die er zelfs een hoofdartikel aan besteedde. Knapen hield destijds een bonus van 1,5 miljoen over aan de uitverkoop van PCM Uitgevers aan de Britse roofridders van Apax* (Zie aanvulling). Net als andere PCM-topmensen ging hij niet in op een oproep van de Persgroep, de nieuwe eigenaar van PCM, om afstand te doen van de onverdiende bonussen.

De Volkskrant: “Helaas: dat appèl is tot nu toe zonder respons gebleven. Maar zie, nu doet zich voor een van de ex-bestuurders een uitgelezen kans voor om het goede voorbeeld te geven. Dat is de nieuwe staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen, PCM-man van 1,5 miljoen. Wat zou het niet een prachtig gebaar zijn als hij dat bedrag, uiteraard met ruime aftrek van kosten, zou terugstorten.” De krant sluit als volgt af: “Toegegeven: als slachtoffer van het wanbeleid is deze krant niet bepaald een onpartijdige waarnemer in deze kwestie. Toch menen we de nieuwe staatssecretaris te mogen aansporen: Just do it, Ben!”

Vandaag komt de Volkskrant met een follow up. SP-aanvoerder Emile Roemer zet vraagtekens bij Knapens benoeming. “Het moet een primeur zijn dat iemand bewindspersoon wordt die in een raad van bestuur zat waarvan de koers het predicaat wanbeleid kreeg.” Roemer wil uitleg van beoogd premier Mark Rutte en CDA-leider Maxime Verhagen, meldt de krant.

Waarom zijn politiek en media dit keer zo snel wakker te porren? Heel simpel. Na het oeverloze gezeur over het gebrek aan vrouwen in het nieuwe kabinet, en het ontbreken van een ‘first lady’, hebben de tegenkrachten eindelijk een echte zwakke plek gevonden in de nieuwe ploeg bewindslieden.

Aanvulling: De eerste blogger met kanttekeningen bij de benoeming van Ben Knapen was Micha Kat, ontdek ik zojuist. De zelfbenoemde ombudsman van NRC Handelsblad is back in town nu deze krant een officiële ombudsman heeft benoemd in de persoon van Sjoerd de Jong.

In een reactie bij Elsevier zegt Knapen, dat zijn bonus bij het door wanbeleid geteisterde PCM Uitgevers geen beloning was voor de uitverkoop aan Apax, maar een contractueel afgesproken vertrekpremie.