De vrienden van Tofik Dibi laten zich wel heel snel gek maken

Door Carel Brendel, 17 oktober 2010

Tofik DibiDe verkiezingsuitslag is in de omgeving van het Tofik Dibi als een bom ingeslagen. Het GroenLinkse Kamerlid wordt door zijn vrienden met vragen bestookt, zo schreef hij gisteren (16 oktober) in de Volkskrant. De vraagstellers, aldus Dibi, zijn ’onzeker over de toekomst’. “Alsof er in hun leven iets ergs stond te gebeuren na de monsterzege van Geert Wilders en zijn toenadering tot de macht.”

Sommige van de aan Dibi gestelde vragen zijn te bizar voor woorden. Ze geven aan dat er nog een vierde i kan worden toegevoegd aan de multiculturele problemen rond islam, immigratie en integratie: informatie. Daaraan bestaat een ontstellend gebrek onder ’Nieuwe Nederlanders’.

Vraag aan Dibi: ’Moet ik mijn hoofddoek afdoen?’ Mijn antwoord: “Nee, tenzij je solliciteert bij politie of rechterlijke macht, maar dat is nu ook al het geval.”

Vraag aan Dibi: ’Wordt de Koran een verboden boek?’ Antwoord: “Van een Koranverbod is geen sprake.”

Vraag aan Dibi: ‘Mag de moskee nog wel open blijven?’ Antwoord: “Ja.”

Vraag aan Dibi: ‘Moeten we emigreren?’ Antwoord: “Nergens in het regeerakkoord staat dat mensen die nu het recht hebben om in Nederland te wonen, moeten emigreren.”

Andere vraag aan Dibi: ’Kan ik met mijn paspoorten worden uitgezet?’ Antwoord: “Nee. De Nederlandse overheid zal wel in de toekomst wat strenger zijn voor nieuwkomers, volgens de plannen van het regeerakkoord. Migranten krijgen voortaan een tijdelijk Nederlanderschap voor vijf jaar. Plegen ze binnen deze termijn een misdrijf waarop een gevangenisstraf van meer dan twaalf jaar staat, dan worden ze het land uitgezet.”

Tofiks vrienden moeten het dus wel heel erg bont maken voor ze het land moeten verlaten. Wie zich wellicht wel zorgen moeten maken zijn twee draaideurcriminelen, die het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart onveilig maken. Voormalig bestuurder Ahmed Marcouch wilde de broers uit het land zetten, terwijl Dibi juist voor het criminele duo in de bres sprong. In dit geval ging het overigens om jongens, die niet eens een Nederlands paspoort bezaten en als gevolg van hun crimineel gedrag hun verblijfsvergunning hadden verspeeld.

Dibi keerde zich desondanks tegen de pogingen van Marcouch om Slotervaart van de twee jonge criminelen te verlossen. De GroenLinkser deed in het Parool een vervaarlijke uitval naar de PvdA-bestuurder. “Je voedt ook het sentiment van de PVV-stemmers. Die redeneren: zie je wel, er kan veel meer dan nu gebeurt. Dat verwacht ik niet van een PvdA-stadsdeelvoorzitter. Misschien moet hij maar overstappen naar de PVV.”

Marcouch is niet overgestapt naar de PVV. Anderhalf miljoen kiezers hebben dat wel gedaan, aangemoedigd door het wegkijkgedrag van Dibi en door de demagogie waarmee de GroenLinkser een collega-politicus aanpakte die wel iets aan de overlast probeerde te doen.

Uit bovengenoemde vragen aan Dibi blijkt vooral hoe slecht zijn vrienden op de hoogte zijn van de politieke werkelijkheid, en hoe gemakkelijk ze zich door allerlei demagogen van de wijs laten brengen. De handelaren in angst hebben succes. De desinformatie regeert.

Goed, in Tofiks kennissenkring bevindt zich ’een buurtgenoot die echt geen lieverdje is’ en die zich druk maakt ‘over wat hem zou worden aangedaan, terwijl hij zelf zelden compassie toont met een ander’. Maar de rest is toch behoorlijk zelfbewust en goed opgeleid. Twee rechtenstudentes bijvoorbeeld. Ze zijn volgens Dibi niet bezig met de sharia, maar met onze rechtstaat. Desondanks is niet tot hen doorgedrongen dat een koranverbod niet is opgenomen in het regeerakkoord.

Dibi’s bovenbuurman bidt vijf keer per dag en laat zijn dochters vrij in hun keuze om een hoofddoek te dragen. Dat zijn kinderen dus probleemloos kunnen solliciteren bij de politie ontgaat hem echter. De zelfbewuste jongen in Paradiso voelt zich moslim, maar ook vrij om een wodka 7Up te drinken. Toch laat hij zich overvallen door de angst dat hij opeens moet emigreren. Uiteraard weet ik niet welke vriend van Dibi precies welke vraag heeft gesteld. Ik wil alleen maar aangeven dat zelfbewustzijn en kennis van de feiten in veel gevallen niet samen lijken te gaan.

Het Kamerlid van GroenLinks roept hen allen op om moslim met opgeheven hoofd te zijn. De beste bijdrage die Tofik Dibi en zijn partijgenoten hieraan kunnen leveren is stoppen met hun hysterische hetze tegen het nieuwe, door de PVV gedoogde kabinet van CDA en VVD.

PS: Tofik Dibi, voorvechter van het vrije woord, is volgens het register van nevenfuncties van Kamerleden nog steeds bestuurslid van de Turkse arbeidersvereniging HTIB, die onder leiding van de Amsterdamse PvdA-bestuurder Mustafa Ayranci meedoet aan de vervolging van Geert Wilders. Meer hierover bij De Dagelijkse Standaard en Therealshowstopper. In een reactie zegt Dibi dat hij sinds 2006 geen bestuurslid meer is van de HTIB, en dat de vermelding van deze functie in het nevenregister het gevolg is van slordigheid.