Afgang voor arrogante rechters en gevestigde media

Door Carel Brendel, 22 oktober 2010

Hans JansenHad rechter Jan Moors maar een uurtje extra uitgetrokken voor het verhoren van getuige-deskundige Hans Jansen. Als gevolg van zijn arrogante weigering is het proces-Wilders nu geheel ontspoord. Na de toewijzing van een tweede wrakingverzoek door mr. Bram Moszkowicz is er een voorlopig einde gekomen aan deze heilloze onderneming. Het proces loopt een onbekende vertraging op.

Rechterlijke arrogantie is mogelijk ook de achtergrond van de uitnodiging aan Jansen om een diner van het eetclubje Vertigo ten huize van Palestina-activist Bertus Hendriks op te luisteren. Raadsheer mr. Tom Schalken van het Amsterdamse gerechtshof zag vanuit zijn ivoren toren kennelijk niet in dat contact met een getuige, enkele dagen voor diens verhoor, totaal ongepast was.

De sensationele wending in het proces-Wilders kwam niet tot stand door toedoen van de gevestigde media. Het nieuws ligt tegenwoordig op internet. Website Hoeiboei plaatste woensdag een artikel van arabist Jansen over zijn culinaire ontmoeting met mr. Schalken. Wie het stukje las, besefte direct dat hier een zware vliegtuigbom onder het proces werd opgegraven.

Drie journalisten waren zo alert om snel in de kwestie te duiken. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze niet werkzaam zijn voor de gevestigde kwaliteitskranten of voor de zichzelf als ‘onafhankelijk, onpartijdig en ongebonden’ op de borst kloppende actualiteitenrubrieken van de publieke omroep. Zij deden hun huiswerk door rond te kijken op het internet, waar volgens Nieuwsuur-chef Carel Kuyl vooral geruchten worden geïnjecteerd, maar in dit geval ook het brisante artikel van Jansen voor het oprapen lag op Hoeiboei.

Het ’breaking news’ bracht Jan Roos in de splinternieuwe nieuwsrubriek Pownews. “De zaak stinkt”, concludeerde Roos, een opmerking die nog vaak zal worden herhaald. Onafhankelijk van hem waren ook Kustaw Bessems en Merel van Leeuwen van het ‘gratis treinkrantje’ De Pers aan de slag gegaan. Hun nieuws lag de volgende ochtend in de bakken, maar stond gisteravond al om 23.12 uur op het web. De Pers pakte uit met nieuwe feiten rond het rechterlijke eetclubje.

Pownews en De Pers verdienen dus samen de eer voor de ‘scoop’. Pownews was alerter dan de gevestigde omroepen; De Pers was alerter dan de gevestigde kranten. Twee outsiders lieten de zelfbenoemde kwaliteitsmedia achter zich. Dat kan bijna geen toeval zijn.