UPDATE: Poldermoskee gaat dicht door oplopende huurschuld

Door Carel Brendel, 30 oktober 2010

De Poldermoskee gaat dicht wegens geldproblemen, zo meldt vandaag NRC Handelsblad. Woningbouwcorporatie De Alliantie heeft een kort geding aangespannen tegen stichting Academica Islamica, het bedrijfje van oprichter Mohammed Cheppih, dat de moskee doorverhuurt aan de Poldermoskee. De twee maanden geleden op bijgaand weblog onthulde nieuwe huurschuld is opgelopen tot enkele tonnen.

Khalid YasinEerder dit jaar dreigde de Poldermoskee al te sluiten wegens een schuld van 55.000 euro. ‘Islamdeskundige’ Cheppih beweert tegen NRC dat het stadsdeel (voorheen Slotervaart, tegenwoordig Nieuw-West) van subsidiĆ«ring wordt weerhouden door het huidige anti-islamklimaat. Veel media, ook NRC, bleven vasthouden aan de fictie dat het om een vrijzinnige en liberale moskee zou gaan. De salafistische sjeik Khalid Yasin, die enthousiast is over het Saoedische shariastrafrecht, heeft enkele keren in de Poldermoskee gepreekt. Cheppih was met Academica Islamica ook betrokken bij een nieuwe moslimomroep, waarvan de licentie als gevolg van conflicten werd ingetrokken. In juli beweerde hij nog tegen The National, een krant in Abu Dhabi, dat hij religieuze uitzendingen zou gaan verzorgen vanuit de jongerenmoskee. In dit interview toonde Cheppih zich een bewonderaar van ‘bruggenbouwer’ Tariq Ramadan en van de Libanese grootayatollah Mohammad Hussein Fadlallah, geestelijk leider van Hezbollah.

Van sjeik Yasin, over wie onlangs nog een kritiekloze documentaire werd uitgezonden door de VPRO, wordt overigens weinig meer vernomen. Bij een zoektocht op internet heb ik geen optredens meer aangetroffen na februari 2010, toen hij in Kopenhagen voor enig opzien baarde. Op zijn eigen website zijn weinig tekenen van activiteit als spreker aanwezig. Raadselachtig is ook dat Yasin volgens de Engelse Wikipedia woonachtig is in Amsterdam.

Lees ook het eerder verschenen artikel Poldermoskee kampt opnieuw met huurachterstand.