Genoeg is genoeg! Joodse organisaties nemen afstand van trotskistische herdenking van Kristallnacht

Door Carel Brendel, 4 november 2010

In de afgelopen jaren hielden Joodse organisaties hun ergernis voor zich over de herdenking van de Kristallnacht door René Danen en zijn trotskistische vrienden en Hamas-supporters. Maar Genoeg is Genoeg, om voor één keer de naam van een comité van Mohamed Rabbae te gebruiken.

In een verklaring neemt het Centraal Joods Overleg (CJO) afstand van de komende herdenking. Een oproep van de Internationale Socialisten, met op de zelfde webpagina een affiche met de tekst Palestina Vrij! Boycot Israël! is de druppel die de emmer deed overlopen.

Zojuist is er namens het CJO een persbericht uitgegeven door het Centrum Informatie en Documentatie Israël. De tekst luidt als volgt: “Het Centraal Joods Overleg, CJO heeft met zorg kennis genomen van het voornemen van de organisatie Nederland Bekent Kleur om op 9 november in Amsterdam weer een Kristallnachtherdenking te organiseren. In 1938 werden op de nacht van 9 op 10 november in Duitsland 267 synagogen in brand gestoken en 7500 bedrijven van Joden vernield. 92 Joden werden vermoord. Het was een massale uiting van antisemitisme. Hoewel het CJO het van groot belang acht dat dit moment herdacht wordt, kan het CJO zich niet herkennen in de wijze waarop dit momenteel in Amsterdam gebeurt. De bijeenkomst in Amsterdam is in hoge mate gepolitiseerd.

Zo achten wij een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Naast de aankondiging staat een affiche afgebeeld waarop wordt opgeroepen Israël te boycotten. Israël wordt gelijk gesteld aan apartheid. Deze politisering heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden.

Het Centraal Joods Overleg heeft in het verleden steeds elke vijf jaar een Kristallnacht-herdenking in Amsterdam georganiseerd. Vanaf volgend jaar zullen we dat elk jaar gaan doen, omdat we niet kunnen accepteren dat de Jodenvervolging door organisaties en personen misbruikt wordt voor hun eigen politieke agenda.”

Deze website bracht zaterdag al het nieuws dat de Joodse gemeenschap de herdenking vanaf 2011 in eigen hand neemt. Verdere politisering van de bijeenkomst dreigt overigens ook door een tegenactie van de ‘joods-christelijke’ pastor Ben Kok, die op 9 november een Israëlische vlaggenparade wil houden. Hopelijk is voorzitter René Danen zo wijs om de herdenking af te gelasten. Dat deed hij immers ook al in 2002, toen Nederland Bekent Kleur in diskrediet was geraakt door haar felle campagne tegen de ‘Hollandse Haider’ Pim Fortuyn.

Zie ook het commentaar van Elsevier-redacteur Wierd Duk.