Waarom moet Mohamed Rabbae eigenlijk binnenboord blijven?

Door Carel Brendel, 10 november 2010

Mohamed Rabbae heeft vorige week bedankt als lid van GroenLinks (GL) na enkele negatieve tweets van partijleider Femke Halsema. Vrijwel direct gingen stemmen op om de voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, en als zodanig hoofdrolspeler bij de vervolging van Geert Wilders, binnenboord te houden.

“Mohamed Rabbae moet natuurlijk bij @GroenLinks blijven! #iederzijnmening”, twitterde Kamerlid Ineke van Gent. “Ik hoop dat we hem met een goed gesprek op andere gedachten kunnen brengen”, reageerde partijvoorzitter Henk Nijhof – de man die vorig jaar op de valreep verhinderde dat activist René Danen in het partijbestuur belandde. En vanuit het hoge noorden betuigde (de kortstondig geroyeerde) oud-senator Sam Pormes, voorzitter van de afdeling Assen, zijn steun aan Rabbae.

De voormalige duolijsttrekker wordt kennelijk door veel GroenLinksers als een belangrijke partijveteraan gezien, ondanks zijn bedenkelijke reputatie als boekenverbieder en verdediger van intolerante aspecten van de islam. Toch dringt de vraag zich op: waarom wil de partij Rabbae zo graag binnenboord houden? De opgestapte oud-lijsttrekker toonde de afgelopen jaren meer affiniteit met het intolerante gedachtegoed van de Internationale Socialisten (IS), dan met het links-liberalisme zoals dat door Halsema zo graag wordt uitgedragen.

Speciaal voor Halsema, die regelmatig moeite heeft met het erkennen van de feiten, heb ik Rabbae’s innige relatie met het radicalisme nog eens op een rijtje gezet, in alle gevallen met bronvermelding.

November 2004: De Internationale Socialisten richten na de moord op Theo van Gogh het comité Stop de Hetze! op. De initiatiefgroep bestaat onder anderen uit IS-kopstuk Miriyam Aouragh, René Danen en advocate Famile Arslan. Een oproep, waarin een zeer eenzijdig beeld wordt geschetst van de situatie in het land, wordt ondertekend door Rabbae. Andere ondertekenaars zijn de GroenLinksers Femke Halsema en Naima Azough, oud-burgemeester Ed van Tijn (PvdA) en SP-senator Anja Meulenbelt.
Bron: Website Samen tegen Racisme.

27 november 2004: Rabbae spreekt in het kader van Danens Nederlands Sociaal Forum over racisme, samen met Van Thijn en Aouragh.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

27 februari 2005: Rabbae doet mee aan een debat in de Melkweg in Amsterdam, waar het door de Internationale Socialisten opgezette comité Stop de Hetze! wordt omgedoopt in Samen tegen Racisme. Andere sprekers zijn Van Thijn, Meulenbelt en Aouragh.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

22 april 2005: Rabbae zit in het openingspanel van het Marxisme Festival van de Internationale Socialisten. Naast Meulenbelt zijn moskeebestuurder Ahmed Marcouch, en de IS-leiders Peyman Jafari en Aouragh aanwezig.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

27 november 2005: Rabbae moet wegens ziekte verstek laten gaan op een door Samen tegen Racisme, de Internationale Socialisten, de Amsterdamse SP en de moskeeorganisatie UMMAO gehouden forumdebat onder de titel ‘Geef racisme geen kans’. Diverse sprekers vallen Ayaan Hirsi Ali aan.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

26 februari 2006: Rabbae is panellid op een nieuwe bijeenkomst Geef racisme geen stem!, net als Meulenbelt en Van Thijn. Organisator is Samen tegen Racisme, het comité van de Internationale Socialisten. Die zijn vertegenwoordigd via Aouragh en Jafari.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

Maart 2006: Rabbae legt in de Socialist, samen met Mohammed Benzakour, bijna-voorzitter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), de ‘hypocrisie’ achter de Deense cartoonkwestie bloot. “De vrijheid van meningsuiting zou in gevaar zijn. Maar de enige vrijheid die rechtse politici verdedigen is de vrijheid om moslims te beledigen.”
Bron: Website Internationale Socialisten.

19 mei 2006: Rabbae neemt deel aan een debat over religie, racisme en vrijheid van meningsuiting op het Nederlands Sociaal Forum, dat door projectleider Danen in het leven is geroepen. De Internationale Socialisten werken als organisatoren en deelnemers mee aan een groot aantal bijeenkomsten. Namens de IS zijn onder anderen Jafari, Maina van der Zwan, Bart Griffioen, Pepijn Brandon en Aouragh aanwezig. Ook Meulenbelt doet mee.
Bron: de Socialist, mei 2006.

20 mei 2006: Rabbae houdt de slotspeech op de manifestatie Gaza in ons hart in de Meervaart in Amsterdam. Verder spreekt (inmiddels) PvdA-politicus Marcouch. De organisatie is in handen van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) van Mohammed Cheppih en Amin Abu Ibrahim, ook wel bekend als Abu Rashid, een voorman van de Moslim Broederschap in Nederland. Aanwezig was ook Azzim Tamimi, een leider van de Moslimbroeders in Engeland. De banden van PPMS en Tamimi met de Moslimbroederschap worden overigens niet vermeld door verslaggeefster Anja Meulenbelt.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt, rapport van de NEFA Foundation over de Moslim Broederschap in Nederland, The Global Muslim Brotherhood Daily Report.

22 juli 2006: Rabbae zou als spreker optreden op de Palestina-manifestatie Luid de noodklok!, maar vanwege de regen wordt deze bijeenkomst voortijdig gestaakt. Sprekers zijn onder anderen IS-activiste Aouragh, GL-Kamerlid Farah Karimi en SP’er Harry van Bommel. PvdA’er Marcouch haakt af na een ‘mini-hetze’ van het Parool, schrijft Meulenbelt. “Eerlijk is eerlijk, het initiatief kwam van Miriyam Aouragh en de mensen van de Internationale Socialisten hebben zich dagenlang uit de naad gewerkt.” De oproep tot de demonstratie wordt ondersteund door Danen.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

23 september 2006: Rabbae spreekt op een door de Internationale Socialisten en bondgenoten, zoals Een Ander Joods Geluid en Genoeg is Genoeg, georganiseerde manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. Andere sprekers zijn GL-Kamerlid Naima Azough, en Griffioen namens de Internationale Socialisten.
Bron: de Socialist, oktober 2006.

21 maart 2007: Rabbae noemt Geert Wilders een ‘islamracist’ op een door Samen tegen Racisme en Nederland Bekent Kleur georganiseerde manifestatie. Andere sprekers zijn de Internationale Socialisten Jafari en Aouragh, die als voorzitter van Samen tegen Racisme de bijdrage van de zieke Van Thijn voorleest.
Bron: de Socialist, april 2007.

20-22 april 2007: Rabbae doet mee aan het Marxisme Festival van de Internationale Socialisten. Daar spreken ook GL-Kamerlid Tofik Dibi en de Internationale Socialisten Aouragh, Jafari, Griffioen en Pepijn Brandon.
Bron: de Socialist, maart 2007.

11 september 2007: Rabbae leidt in de Oumamoskee in Amsterdam-Slotervaart een persconferentie van een comité van ex-moslims dat is opgericht door Internationaal Socialist Jafari en SP-lid Behnam Taebi. Hiermee willen zij een ander comité van toenmalig PvdA-lid Ehsan Jami in de wielen rijden.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

September 2007: Rabbae spreekt zich in de kolommen van de Socialist uit tegen Wilders. Hij noemt hem ‘een provocateur’. “Hoe meer ellende en spanningen er zijn, hoe meer electoraal gewin hij heeft.”
Bron: de Socialist, september 2007.

29 oktober 2007: Rabbae is dagvoorzitter van de bijeenkomst Samen voor Palestina in Vlaardingen. Namens het PPMS zijn Cheppih en Ibrahim al Baz aanwezig.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

12 december 2007: Rabbae, Danen en Aouragh beargumenteren in Trouw waarom een brede beweging tegen Geert Wilders nodig is.
Bron: Website Internationale Socialisten.

Februari 2008: Rabbae komt uitgebreid in een themanummer van de Socialist over de strijd tegen de verwildering. In de kolommen ook Danen, GL-Kamerlid Dibi, en de Internationale Socialisten Jafari en Aouragh.
Bron: de Socialist, februari 2008.

22 maart 2008: Rabbae spreekt op een door Nederland Bekent Kleur en de Internationale Socialisten georganiseerde demonstratie, die door de gevestigde politiek wordt geboycot vanwege de eenzijdige focus op Wilders.
Bron: Website Internationale Socialisten.

28 maart 2008: Rabbae kondigt in de Ouma-moskee in Slotervaart namens het Landelijk Beraad Marokkanen aan dat hij aangifte zal doen tegen de Wilders-film Fitna. De persconferentie wordt bijgewoond door diverse vertegenwoordigers van (zoals later blijkt) de fundamentalistische islam.
Bron: Parool, 28 maart 2008, Nederlands Dagblad, 29 maart 2008. Documentatie over de achtergronden van de andere aanwezigen op mijn eigen weblog.

7 april 2008: Rabbae is een van de ‘kopstukken tegen Wilders’ op het Marxisme Festival van de Internationale Socialisten. Andere sprekers zijn Danen, Kamerlid Dibi, en de IS-leden Jafari en Aouragh.
Bron: Website Internationale Socialisten.

9 november 2008: Rabbae spreekt samen met Van Thijn op de na zes jaar afwezigheid weer door Nederland Bekent Kleur tot leven gewekte herdenking van de Kristallnacht. Extreem-rechtse racisten passen volgens hem dezelfde strategie toe als de nazi’s van toen.
Bron: de Socialist, december 2008/januari 2009.

9 en 10 mei 2009: Rabbae doet mee aan het Marxisme Festival, een bijeenkomst van ‘antikapitalistisch links’. Van de partij zijn ook Danen en de Internationale Socialisten Bram Wanrooij, Brandon, Catherine Black, Griffioen, Judith de Jong en Mark Kilian.
Bron: Website Internationale Socialisten.

21 augustus 2009: Rabbae keert zich in de Volkskrant tegen het ontslag in Rotterdam van de met het Iraanse terreurregime collaborerende ‘bruggenbouwer’ Tariq Ramadan.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

10 november 2009: Rabbae ondertekent de oproep ‘Praten met Hamas’.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

28 november 2009: Rabbae treedt op als discussieleider over ‘vergeten’ Palestina-dossiers, georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee.
Bron: Weblog Anja Meulenbelt.

24 april 2010: Rabbae spreekt op het door de Internationale Socialisten georganiseerde Marxisme Festival. Andere sprekers zijn Danen, en de Internationale Socialisten Jafari, Maina van der Zwan, Griffioen, Brandon en Jelle Klaas. Bron: Website Internationale Socialisten.

9 juni 2010: Rabbae doet vlak voor de Kamerverkiezingen mee aan de door de Internationale Socialisten gepromote manifestatie Rhytm against Racism van Nederland Bekent Kleur.
Bron: Website Internationale Socialisten.

30 oktober 2010: Rabbae spreekt op een demonstratie van het Platform tegen Vreemdelingenhaat, waarin de Internationale Socialisten een centrale rol spelen, maar waar GroenLinks niet aan meedoet.
Bron: Website Internationale Socialisten.

Rabbae beweegt zich dus al zes jaar in de directe invloedsfeer van Internationale Socialisten en Nederland Bekent Kleur, en trekt op met radicale Palestina-activisten en moslimfundamentalisten. Toch vreemd dat zijn partijgenoten hier nu pas genoeg van krijgen.