Niet zo liberale Poldermoskee beleeft een passend einde

Door Carel Brendel, 12 november 2010

PoldermoskeeTot en met de financiële ondergang blijven de media hardnekkig spreken van de ‘liberale’ Poldermoskee. Diverse optredens van sjeik Khalid Yasin, liefhebber van Saoedisch shariastrafrecht, hebben dat beeld niet kunnen veranderen; net zo min als een artikel in De Pers, waarin voorzitter Yassmine el Ksaihi erkende dat de Poldermoskee helemaal niet liberaal wilde zijn.

Het jongerencentrum in Amsterdam-Slotervaart beleeft dit weekeinde een passend einde met bijzondere activiteiten.

De aftrap wordt vanmiddag (12 november) verricht door Yassin Elforkani, jongerenimam en daarnaast – maar dat is minder bekend – medeorganisator van een recente conferentie van de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION), de Nederlandse onderafdeling van de Moslimbroederschap. In het Amsterdamse Mövenpick-hotel trad Elforkani op als begeleider van Salah Soltan, verteller van antisemitische sprookjes op een zender van Hamas.

Vanavond is er een lezing van de Brit Ajmal Masroor. De in Bangladesh geboren imam is tevens tv-presentator en vooraanstaand lid van de Liberal Democrats. Net als de Poldermoskee is hij misschien minder liberaal dan wordt aangenomen. In 2005 moest hij terugtreden als kandidaat-parlementslid in West Ham vanwege een oproep op het forum van het Muslim Public Affairs Committee (MPAC). Masroor zocht vrijwilligers voor zijn campagne onder de achterban van deze van antisemitisme beschuldigde organisatie, zo meldde de Independent. Op het omstreden forum wordt hij sindsdien beschouwd als een verrader van de zaak van de Palestijnse martelaren. Dit jaar deed Masroor een nieuwe poging in Bethnal Green. Hij werd ruim verslagen door Labour-kandidaat Rushanara Ali.

Masroor is lid van de Muslim Council of Britain, een door de Moslimbroederschap beheerste koepelorganisatie. Hij zit er namens de Islamic Society of Britain en Young Muslims UK, die overigens niet als frontorganisaties van de Broeders te boek staan. Masroor trok de aandacht met een column in de Guardian waarin hij zich afvroeg waarom ex-premier Tony Blair zich tot het katholicisme bekeerde en niet tot de islam. Masroor was verder presentator van het BBC-programma Celebrity Lives: Sharia Style, dat door tegenstanders werd gezien als een poging om een vriendelijke versie van de sharia aan het Britse publiek te verkopen.

Mohammed Cheppih mag dinsdagmorgen het licht uitdoen als voorganger in het Eidgebed, in verband met het offerfeest. De oprichter van de Poldermoskee was moderator tijdens bovengenoemde FION-conferentie. Afgelopen zomer liet hij zich in Arabische media nog bejubelen als wegwijzend moslimleider, en verklaarde hij zich een bewonderaar van ’bruggenbouwer’ Tariq Ramadan en van Hezbollah-ideoloog grootayatollah Mohammad Hussein Fadlallah. De in het zelfde interview aangekondigde tv-uitzendingen vanuit de Poldermoskee zijn er dus nooit gekomen. Nu gaat Cheppih’s geesteskind mogelijk verder onder de vlag van de FION van Yahia Bouyafa, vorig jaar nog zijn tegenstander in de strijd om de Moslimomroep. Cheppih, Bouyafa en enkele Turkse organisaties zouden bezig zijn met een nieuwe gezamenlijke aanvraag voor een omroeplicentie, twitterde publiciste Hassnae Bouazza onlangs.

Cheppih wordt door Trouw omschreven als islamdeskundige. Daarover wil ik verder niet oordelen. Na twee jaar Poldermoskee is gebleken dat de leider van Academica Islamica, de hoofdhuurder van het gebouw, in elk geval geen financieel deskundige is.