Moslimbroeders en trotskisten bezig met tweede Gazavloot

Door Carel Brendel, 27 november 2010

Komend voorjaar zal een nieuwe ‘vredesvloot’ opstomen richting Gaza. Ook vanuit Nederland zijn er plannen ‘om een vloot met goederen te laten vertrekken onder begeleiding van een Nederlandse delegatie bestaande uit politici, academici en activisten’.

Het Nederlandse initiatief is onderdeel van de European Campaign to End the Siege on Gaza. Dezelfde organisatie was afgelopen voorjaar nauw betrokken bij de vorige vredesvloot. Bij de entering van een van de schepen vielen aan boord negen doden. De campagne liep desondanks uit op een publicitaire overwinning voor de organisatoren en een morele nederlaag voor het Israëlische leger. De meeste media besteedden grote aandacht aan het geweld van Israëlische kant, en zwegen over het gewelddadige gedrag van de opvarenden en over de politieke achtergronden van het Gaza flotilla.
De grote organisatoren van de eerste Gaza-vloot waren de fundamentalistische terreurbeweging Hamas en haar bondgenoten bij de Moslimbroederschap in Europa. De Turkse stichting Insani Yardim Vakfi (IHH), de gangmaker van de vloot, is onderdeel van de Union of Good, die wordt geleid door Yusuf al-Qaradawi, de geestelijke leider van de Moslimbroeders in het Westen. In Europa zijn de Moslimbroeders georganiseerd in de Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE), die volgens onderzoeker Steve Merley van de NEFA Foundation nauwe banden heeft met de European Campaign to End the Siege on Gaza.

Aan boord van deze vloot bevond zich de Palestijnse Nederlander Amin Abou Rashed (of Rashid). Deze ‘vredesactivist’ (rechts op de foto, genomen op de Nederlandse ambassade in Caïro; derde van rechts is Gretta Duisenberg) is lid van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS). Deze groep komt voor uit de Al-Aksa Stichting, waarvan de tegoeden zijn bevroren op advies van de veiligheidsdienst AIVD vanwege het inzamelen van gelden voor Hamas. De handtekening van de eenarmige Rashed, ook bekend als Amin Abou Ibrahim, komt voor op documenten van de Holy Land Foundation, een Amerikaanse stichting die wordt verdacht van fondsenwerving voor Hamas. Rashed is ‘relief and humanitarian affairs coordinator’ van de European Campaign to End the Siege of Gaza. Na zijn vrijlating werd hij op Schiphol verwelkomd door de salafistische imam Fawaz Jneid en Mohammed Cheppih, de oprichter van de inmiddels failliete Poldermoskee die zelf ook betrokken was bij Rasheds PPMS.

Net als bij de vorige Gaza-vloot kunnen de Moslimbroeders een beroep doen op hun extreemlinkse bondgenoten. Dat blijkt ook uit de lijst van deelnemende organisaties aan de tweede vredesvloot. De Internationale Socialisten, herdenkers (in 2004) van Hamas-sjeik Ahmed Yassin, zijn van de partij. Daarnaast doen het Nederlands Palestina Komitee en Stop de Bezetting, het comité van de niet-antisemitische Gretta Duisenberg, mee.

De Nederlandse Moslimbroederschap is vertegenwoordigd via de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) van Yahia Bouyafa. Deze FION is aangesloten bij de FIOE, de Europese organisatie van de Moslimbroeders.

Nauw verweven met de Moslimbroeders is ook de Stichting ISRAA. Deze afkorting staat voor Internationale Steun Rechtstreeks Aan Armen. Op 4 juni 2003 meldde Trouw dat ISRAA een voortzetting is van de in opspraak geraakte stichting Al-Aksa. In een reportage over fundamentalistische invloed bij megamoskeeën stelde de Telegraaf op 24 februari 2007, dat Ibrahim Akkari – die samen met Bouyafa de LIGN, een voorloper van de FION, oprichtte – belast was met de administratie van ISRAA. In hetzelfde artikel vertelde een woordvoerder van ISRAA, dat de stichting een poging deed om Al-Qaradawi naar Rotterdam te halen; een eerdere poging van Bouyafa in samenwerking met (toen nog) moskeewoordvoerder Ahmed Marcouch en Milli Görüs mislukte in Amsterdam.

ISRAA was eind 2009 via bestuurslid Ikram Jaballah vertegenwoordigd in de Gaza Freedom March, volgens Trouw een ‘konvooi voor vergeten Palestijnen‘. Ook niet-antisemiet Gretta Duisenberg maakte deel uit van de delegatie. Bestuurslid Jaballah van ISRAA is juridisch medewerkster van de gemeente Rotterdam, zo blijkt uit hetzelfde artikel.

De laatste keer dat ISRAA in het nieuws kwam, was in een Telegraaf-artikel van 4 september 2010. Het ging over Al-Qaradawi’s Union of Good, die ’in een inlichtingenrapport van een westerse geheime dienst, enkele dagen geleden besproken onder Nederlandse deskundigen en in bezit van de Telegraaf’ zou zijn ontmaskerd als ’een samenwerkingsverband van ruim vijftig islamitische liefdadigheidsorganisaties’ en ’de financiële ruggengraat van terreurorganisatie Hamas’.

Rashed wordt in het rapport meermalen genoemd als ‘prominente Hamasleider in Europa, voornamelijk als fondsenwerver binnen de Union of Good’. “Amin Abu Rashid is tevens hoofd en medeoprichter van ISRAA… Het inlichtingenrapport beschrijft deze Nederlandse club echter als een onderdeel van Hamas én de Union of Good. Volgens het rapport heeft ISRAA ‘sterke banden’ met belangrijke, bij naam genoemde Hamasactivisten.” Op dit moment is Mohamed el Doori voorzitter van ISRAA. Hij is tevens penningmeester van de FION. Als secretaris van stichting ISRAA fungeert Mohamed Bouyafa, een zoon van FION-voorzitter Yahia Bouyafa. (Aanvulling: Bouyafa jr. is in het voorjaar van 2011 teruggetreden als bestuurslid van ISRAA.)

Over de nauwe samenwerking tussen extreemlinks en de fundamentalistische Moslimbroeders schreef ik een bijdrage in de bundel De islam – kritische essays over een politieke religie. Anderhalve maand na de verschijning is dit boek al toe aan een tweede druk.