Opnieuw omstreden prediker uitgenodigd voor Bekeerlingendag

Door Carel Brendel, 30 november 2010

Abdur Raheem GreenOntdek Islam heeft opnieuw een omstreden prediker uitgenodigd voor zijn jaarlijkse Bekeerlingendag, 8 januari 2011 in Utrecht*. Op de sprekerslijst staat de Brit Abdur Raheem Green, zo blijkt uit een voorlopige aankondiging van de organisatoren. Green kreeg in 2005 geen toegang tot Australië, omdat hij op een zwarte lijst stond van de veiligheidsdiensten, zo meldt de Belgische ex-moslim Peter Velle. Hij plaatste onlangs enkele foto’s op zijn blog van Belgische radicalen, die tijdens een recente islamconferentie in Londen met Green op de foto gingen.

Velle baseert zich verder op een bericht uit de Daily Mail. Deze Engelse krant meldde eind vorig jaar dat Green heeft gesproken bij de Islamic Society op het University College in Londen. Voorzitter van deze vereniging was de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab – beter bekend als de ‘Christmas day bomber’, die tijdens Northwest Airlines-vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit kort voor de landing door een Nederlandse passagier werd overmeesterd.

De voormalige katholiek Green heeft volgens de Daily Mail de studenten opgeroepen tot de jihad. Verder zou hij hebben geschreven dat de strijd tussen de islam en het Westen wordt ’voorgeschreven in de Koran’ en dat moslims en westerlingen ’niet vreedzaam kunnen samenwonen’.

Auteur Shiv Malik van het gezaghebbende Britse tijdschrift Prospect, die over een geluidsopname van de lezing beschikte, vroeg zich af in hoeverre de ‘Christmas day bomber’ was beïnvloed door ‘de radicale islamistische prediker’ Abdur Raheem Green.

Toen hij in 2005 niet werd toegelaten in Australië verklaarde Green, dat hij misschien 15 of 20 jaar eerder bepaalde dingen had gezegd, maar dat dit niet zijn boodschap was van de laatste tien jaar. “Je zelf opblazen met vrouwen en kinderen is zeker geen jihad.“ Moslimwoordvoerders in Australië zagen desondanks de Brit liever niet komen.

In Nieuw-Zeeland presenteerde Green zichzelf als ‘gematigd’. De islamkritische site Jihadwatch publiceerde echter diverse opruiende uitspraken van de Brit.

Ontdek Islam nodigde in 2009 de salafistische prediker Khalid Yasin uit. De PVV wilde Yasin, verdediger van Saoedisch shariastrafrecht, de toegang tot Nederland ontzeggen. Minister Ernst Hirsch Ballin vond deze maatregel niet nodig. Tijdens de door talloze media bijgewoonde lezing liet de Amerikaanse sjeik zich gematigd uit. Daarna trad hij nog enkele malen op in de Amsterdamse Poldermoskee.

De vorige Bekeerlingendag in Utrecht werd georganiseerd door Ontdek Islam, het Landelijk Platform Nieuwe Moslims (LPNM), de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) en de stichting Al Dawa Al Islamia van de islamitische voorman Abdelmajid Khairoun. Oprichter en voorzitter Jacob van der Blom verklaarde op 22 april 2010 in het Parool, dat Ontdek Islam onderdeel is van de FION. Deze FION geldt als de Nederlandse onderafdeling van de Europese Moslimbroederschap. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel is Van der Blom sinds enkele maanden FION-secretaris.

De FION en de eveneens door de Moslimbroeders beheerste Stichting Israa zijn samen met de Internationale Socialisten, het Nederlands Palestina Komitee, Stop de Bezetting van Gretta Duisenberg en enkele christelijke organisaties betrokken bij de voorbereidingen voor een nieuwe ‘vredesvloot’ richting Gaza.

Correctie op 1 december 2010:

De Bekeerlingendag wordt volgens een nieuwe voorlopige aankondiging in de Omar El Farouk moskee in Utrecht gehouden.