We zitten met een probleem en dat heet ‘Altijd weer Auschwitz’

Door Carel Brendel, 16 december 2010

Job CohenNooit meer Auschwitz is een mooie slogan. Maar ondertussen zitten we wel met een probleem en dat heet Altijd weer Auschwitz. Sinds de opkomst van de antiracismebeweging in de jaren zeventig wordt de Jodenvervolging vaak ten onrechte gebruikt als middel om ongemakkelijke kritiek op het integratie- en immigratiebeleid te smoren.”


Die alinea staat aan het begin van een hoofdstuk in mijn nieuwe boek De Onzichtbare Ayatollah. Dat hoofdstuk is actueel door de uitspraken van PvdA-leider Job Cohen in Vrij Nederland van deze week. (Doeltreffend weerlegd door Sylvain Ephimenco in Trouw.)

Cohens mislukte vergelijking tussen de positie van moslims nu en joden omstreeks 1940 is niet nieuw. Andere PvdA-kopstukken als Ed van Thijn en Jacques Wallage gingen hem voor. Als burgemeester van Amsterdam trok Cohen al tijdens de Auschwitz-herdenking van 2008 ‘onjuiste en onproductieve vergelijkingen’, oordeelde destijds zijn partijgenoot Job van Amerongen.

In dat zelfde hoofdstuk stel ik vast dat Cohen weinig oog had voor het nieuwe antisemitisme in zijn stad. Ik ga uitgebreid in op zijn zwakke reactie op de zeer antisemitisch verlopen Palestina-demonstratie van april 2002.

Mijn slotconclusie: “Onder de leus Nooit meer Auschwitz wordt altijd weer Auschwitz erbij gesleept. Wat mij betreft komt er wat minder Auschwitz en wat meer aandacht voor het hedendaagse antisemitisme.”

U kunt De Onzichtbare Ayatollah kopen bij de betere boekhandel of hier bestellen.