Afgewezen PVV-kandidaat omringt zich op papier met linkse hobbyisten

Door Carel Brendel, 17 januari 2011

Stel dat ik samen met mijn echtgenote, Eddy Terstall en Pat Condell een stichting zou vormen ter bevordering van het atheïsme. Ondertussen heb ik me aangemeld als lid van de ChristenUnie en ben zeer actief en betrokken binnen deze partij. Ik heb ook het partijprogramma onderschreven. Als gevolg daarvan ben ik hoog op de kandidatenlijst beland. Op de valreep vertel ik aan de partijtop dat ik een club heb opgericht die het artikel over godslastering uit het Wetboek van Strafrecht wil verwijderen. Niemand zou vreemd opkijken als ik werd afgevoerd als CU-kandidaat.

Rond het schrappen van de PVV’er Carlo de Bruin is echter een kleine hype ontstaan. Aan de opwinding heeft de PVV zelf bijgedragen door uitgerekend Hero Brinkman te laten onthullen dat De Bruin wegens rijden onder invloed van de lijst zou zijn gehaald. Collega-blogger Joost Niemöller heeft terecht vraagtekens gezet bij de politieke motieven van De Bruin, maar ook bij de opnieuw falende screening en selectie bij de Wilders-partij.

Het gedoe ontstond allemaal rond de door De Bruin genoemde stichting Aan de Slag in de Zorg (ASIZ), die minder moslimmeiden in de uitkering en meer hoofddoeken aan het bed wil hebben. Tegen minder moslima’s in de uitkering kunnen zelfs geharnaste PVV-aanhangers geen bezwaar maken. Meer hoofddoeken aan het bed past echter niet in het streven van deze partij om de islamisering van de openbare ruimte tegen te gaan. Je kunt ook meer moslima’s aan het bed krijgen door te rekruteren onder de talloze moslima’s zonder hoofddoek; of door de moslima’s met hoofddoek er van te overtuigen dat ze meer kans op werk maken als ze niet vasthouden aan religieuze eisen en/of bezwaren.

Helemaal tegen de PVV-principes is natuurlijk het streven om provinciale subsidies aan te vragen hiervoor. Het riekt naar cliëntelisme. In een gesprek bij Dit is de Dag (Radio 1) suggereerde De Bruin dat hij de subsidie zou indienen om aan te tonen hoe gemakkelijk ze zou worden verstrekt. Een merkwaardige methode om misstanden aan te tonen.

Het is niet het enige merkwaardige rond De Bruin. ‘Tipo’, een van de reaguurders van Niemöller, ontdekte een verdwenen webpagina van De Bruin, waarin de plannen van ASIZ stonden beschreven. Op 18 december 2010 stond daar nog te lezen dat de stichting op 1 januari 2011 was gelanceerd. Als voorzitter van het bestuur werd ‘H.K.H. Prinses Mabel der Nederlanden’ genoemd. Zij zou ook het initiatief hebben genomen voor Aan de Slag in de Zorg. In het bestuur zitten (of zaten) verder Fariba de Bruin-Derakhshani, Mark Holtrop en Carlo R. de Bruin. Het commitée (sic) van aanbeveling bestaat (of bestond) op papier uit Anton Westerlaken, Anky (sic) Verlaan en imam Yassin al Forkani (sic).

Fariba is de echtgenote van Carlo de Bruin. Mark Holtrop is zijn zakenpartner bij het bedrijf Acqui Recruitment. Het is vreemd dat zij hun stichting wilden laten leiden door H.K.H. Prinses Mabel der Nederlanden, want de echtgenote van Prins Friso gaat door het leven als Mabel van Oranje.

Is de Bruin een opschepper? Dat was geen voorbarige conclusie gezien de hierboven vermelde reactie van Mabel van Oranje. Een mogelijkheid is dat de webpagina over de stichting een kladje was, waarbij de opstellers de naam en titel van hun beoogde voorzitter foutief hadden opgeschreven; en dat later weer is weggehaald van hun site, maar in de tussentijd werd ontdekt door ijverige speurders. Maar een link met Mabel van Oranje is er toch. Fariba de Bruin-Derakhshani is namelijk programmacoördinator van het prijzenprogramma van het Prins Claus Fonds en heeft samen met Barbara Murray een boek over de Prins Claus Awards geschreven. Voorzitter van het Prins Claus Fonds is Prins Friso. Hebben de bestuurders hun verre kennis Mabel al vast tot voorzitter gebombardeerd in de hoop dat ze ja zou zeggen?

In zijn plannen omringde ex-PVV-kandidaat De Bruin zich alleen met linkse hobbyisten. Prinses Mabel geldt als een van de trouwste Oranje-adepten van het multiculturalisme. Imam Elforkani is een coming man binnen de Nederlandse tak van de Moslimbroederschap, wat waarschijnlijk niet bekend is bij degenen die hem voor het comité van aanbeveling hebben aangezocht, of met de gedachte speelden om hem aan te zoeken. Anton Westerlaken was de opvolger van Doekle Terpstra als CNV-voorzitter, en een van de ondertekenaars van de advertentie Benoemen en Bouwen, waarmee Terpstra Het Kwaad van de PVV wilde bestrijden. Als Anky Verlaan inderdaad Ankie Verlaan is, dan gaat het om de voorzitter van de Adviesraad Diversiteit en Integratie in Amsterdam – zo’n beetje de eerste instelling die gaat sneuvelen als de PVV hier de macht grijpt.

Carlo de Bruin stelt ons voor raadselen door zowel het multiculturalisme als de PVV-beginselen te omarmen. Wellicht komt er snel duidelijkheid over zijn motieven.

Volgens Carlo de Bruin was voorzitterschap van Mabel een grapje

Mabel van OranjeAanvulling 19 januari 2011: De jongste ontwikkeling is dat Carlo de Bruin excuses heeft aangeboden aan Mabel van Oranje. Tegen de Telegraaf zegt hij dat zijn websitebouwer een grapje heeft gemaakt bij het online zetten van de website van zijn stichting Aan de Slag In de Zorg (ASIZ). Daardoor verschenen tijdelijk enkele fictieve bestuursleden online onder wie Mabel en De Bruins voormalige echtgenote. Volgens De Bruin is nog niet zeker wie er werkelijk in het bestuur zullen plaatsnemen. Op 15 januari zei De Bruin nog tegen het Parool dat zijn stichting al was opgericht. De verdwenen webpagina stond op de site van De Bruins bedrijf AcquiRecruitment, dat al minstens sinds 2008 een website heeft.

Carlo de Bruin geeft uitleg in een interview met Joost Niemöller op website De Dagelijkse Standaard.

Lees hier de tweet van Mabel van Oranje: Nee, ik ken die stichting niet. Ik heb mijn handen vol aan The Elders, ECFR en mijn gezin!