YouTube gooit kanaal van Shariah4Belgium op slot

Door Carel Brendel, 15 februari 2011

Shariah4BelgiumMet Shariah4Belgium gaat het niet echt goed. De website van Abu Imran en zijn extremistische vrienden is zo dood als een pier. De Facebook-pagina is onbereikbaar en het YouTube-account is beëindigd ‘wegens verschillende of ernstige schendingen van onze Communityrichtlijnen’. De website van de overkoepelende Global Shariah Groups is nog wel in de lucht, maar de links naar de Belgische shariafans werken ook daar niet meer.

Een introductiefilmpje van deze internationale club, waarin Osama bin Laden te paard paradeert als leider van de moslimstrijders en de vlag van Al-Qaida boven het Witte Huis wappert, is eveneens verwijderd, ’omdat de inhoud de servicevoorwaarden van YouTube schendt’. Wie op die manier flirt met geweld en gewapende strijd, kan zich nauwelijks meer beroepen op de vrijheid van meningsuiting.

Zelfs de radicale salafistische imam Fawaz Jneid moet niets hebben van de Belgische moslimextremisten, die een Nederlands filiaal hebben geopend onder de naam Shariah4Holland. Hij beschouwt hen als gekken en criminelen, die de goede naam van de islam in gevaar brengen met fantasieën over de vlag van de sharia boven het koninklijk paleis.

De laatste provocatie van Abu Imran kwam na de dood van Marie-Rose Morel. De aan kanker overleden ex-senator van het Vlaams Belang ging volgens de shariavoorman ‘voor alle eeuwigheid naar de hel’. Zijn reactie werd in België alom verworpen als toppunt van wansmaak. Kort na de verschijning ervan ging het YouTube-kanaal van Shariah4Belgium op zwart.

Veel aanhang heeft Abu Imran waarschijnlijk niet. Op zijn kanaal stonden filmpjes van ‘straatdawa’ in Gent en Antwerpen, waarbij de leider nog geen handvol volgelingen op de been kreeg. Toch is er reden om het groepje niet af te doen als een uit de hand gelopen variant van Sjors en de Rebellenclub.

Begin vorig jaar verstoorde Shariah4Belgium in Antwerpen op agressieve wijze een lezing van islamcriticus Benno Barnard. In november werden in België, Nederland en Duitsland tien verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van terreuraanslagen. Drie arrestanten zouden lid zijn van Shariah4Belgium. Dit drietal zit nog steeds vast.

In Nederland maakt niet alleen de PVV, die in december op een verbod aandrong, zich ongerust over het groepje Shariah4Holland. Op 18 januari hebben de PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Aanleiding is een interview met Abu Imran, dat werd afgenomen door de Nederlandse bekeerling Abdelkarim Honing. In dit vraaggesprek uit Imran een vrijwel rechtstreekse bedreiging aan het adres van Marcouch, die zich inzet voor de acceptatie van homo’s in moslimkringen.

In hun vragen citeren Marcouch en Recourt enkele uitspraken van de Belgische extremist: “Niemand kan ontkennen dat Nederland het bolwerk is van het beledigen van de Oemma, de islam, de profeet.” “Dat Marcouch bijvoorbeeld, die zich voordoet als moslim, oproept om homofilie te accepteren in moskeeën. Dat de imams moeten oproepen om mee te leven met de homo’s en de lesbiennes… Is het zover gekomen met de Oemma dat we zelfs de meest perverse, ziekelijke zaken moeten accepteren in ons geloof?” “Als ik een radicale uitspraak mag doen. Ik heb liever dat dagelijks een moslim wordt neergeschoten dan dat onze geliefde boodschapper wordt beledigd. Liever ons bloed verliezen dan dat onze profeet wordt beledigd door een vervloekte ongelovige.” “Als u vraagt is de Oemma klaar dan zeg ik de Oemma moet er klaar voor zijn. Als wij moslims zijn moeten zaken kunnen opgeven voor ons geloof. Dit is onderwerping aan Allah.”

Marcouch en Recourt zijn van mening dat Abu Imran met deze uitspraken oproept tot ‘geweld en discriminatie, in het bijzonder in Nederland, tegen vrije meningsuiting en homo’s’. Shariah4Belgium zoekt volgens de PvdA-Kamerleden bewust de randen van het strafrecht op. Ze dringen nog net niet aan op een verbod, maar willen wel stappen tegen de Nederlandse tak.

Tegen deze achtergrond zal niemand treuren over de problemen tussen Abu Imran en YouTube.