Faillissement voor Academica Islamica van Mohammed Cheppih

Door Carel Brendel, 23 februari 2011

De ondergang van de Poldermoskee heeft een vervelende nasleep voor oprichter Mohammed Cheppih. De Rotterdamse rechtbank heeft vorige week het faillissement uitgesproken over de stichting Academica Islamica, de stichting van de (niet meer) radicale islamdeskundige, zo meldt vanmorgen de Telegraaf. De Amsterdamse advocaat mr. J.E.P.A van Hooff is tot curator benoemd.


Academica Islamica was de hoofdhuurder van het bedrijfsgebouw in Slotervaart, waar de Poldermoskee in september 2008 haar intrek nam. Vanaf de opening kampte de ‘moderne’ en ‘vrijzinnige’ (de aanhalingstekens zet ik in verband met de regelmatige optredens van de shariaverheerlijker Khalid Yasin) moskee met financiële problemen. De stichting van Cheppih verhuurde het pand door aan de Poldermoskee en een aantal kleinere bedrijven en stichtingen. Na een voorlopige redding in het voorjaar van 2010 liep Academica Islamica in de zomer nieuwe huurachterstanden op. Dat was in oktober 2010 voor woningcorporatie De Alliantie, de eigenaar van het gebouw, aanleiding om de huur definitief op te zeggen. Na het islamitische offerfeest ging de moskee op slot.

Cheppih en zijn stichting waren ook betrokken bij de mislukte oprichting van een moslimomroep. Begin vorig jaar kregen de stichting Samenwerkende Moslim Organisaties Nederland (SMON) van journalist Radi Suudi en Academica Islamica toestemming om vanaf september 2010 de islamitische zendtijd bij de publieke omroep te vullen. Nog voor de uitzendingen zouden beginnen, kregen Suudi en Cheppih ruzie over de naam van de omroep en over diverse organisatorische en inhoudelijke kwesties. Het gevolg was dat het Commissariaat voor de Media (CvdM) de zendvergunning introk. Eind vorige week besloot het CvdM om de islamitische zendtijd niet meer in te vullen. Geen enkele kandidaat zou over voldoende draagvlak onder de tweede en derde generatie moslims beschikken. Met dat argument was vorig jaar de zendtijd juist toegekend aan het samenwerkingsverband van SMON en Academica Islamica.

Het verlies van moskee en omroep moet een zware tegenslag zijn voor Cheppih. In juli 2010 werd hij nog voor zijn sterke leiderschap geprezen in The National. ‘A Dutch imam is leading the way’, schreef de krant uit de Golfstaat Abu Dhabi. In dit interview vertelde Cheppih uitvoerig over de successen van de Poldermoskee. De jonge imam liet zich daarbij inspireren door ‘bruggenbouwer’ Tariq Ramadan en door de voormalige Hezbollah-geestelijke Mohammad Hussein Fadlallah. Volgens deze reportage zou Academica Islamica weldra beginnen met het uitzenden van preken en educatieve programma’s vanuit de Poldermoskee.

Na de sluiting was heel even sprake van een fusie met de naburige, bijna voltooide moskee van de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION). De Nederlandse afdeling van de Europese Moslimbroederschap zag echter niets in samenwerking met de polderburen. Dus is het over en uit voor Cheppih. Zo gaat dat als je wel islamdeskundige, maar geen financieel deskundige bent.