Abou Eenarm eerste opvarende op Grettaboot

Door Carel Brendel, 25 februari 2011

 Abou EenarmDankzij een persbericht is de Nederlandse deelname aan de Tweede Gazavloot tot de gevestigde media doorgedrongen. Een polderdelegatie zal aan boord gaan van een van de tientallen schepen, die in mei zullen opstomen naar het door de terreurbeweging Hamas beheerste Palestijnse gebied. Deze vloot ‘beoogt de illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren’. Op de Nederlandse boot zullen zich ook deelnemers uit andere landen bevinden, meldde maandag het ANP, maar hij wordt wel grotendeels met Nederlands geld gefinancierd.

De organisatie bestaat volgens zichzelf uit ‘een breed platform aan christelijke, islamitische, joodse en seculiere organisaties’. Met andere woorden: het gaat om de bij dit soort acties gebruikelijke mix van extreemlinks en politieke islam, aangevuld met naïeve christenen. Natuurlijk ontbreken de Internationale Socialisten niet op het appèl. De trotskisten worden terzijde gestaan door de zelfvernietigers van Een Ander Joods Geluid. Op de lijst staan verder het Nederlands Palestina Komitee en Stop de Bezetting van Gretta Duisenberg, die trouwens wél antisemiet mag worden genoemd.

Stop de Bezetting draagt via donaties bij aan het Freedom Flotilla 2, vertelde Duisenberg aan de Telegraaf. Deze krant sprak in een commentaar van de ’Grettavloot’. Zelf vaart Gretta echter niet mee: “Ik zou dolgraag meewillen, maar mijn kinderen maken zich daarover zorgen. Waarschijnlijk zal ik vanuit Cyprus, waar de vloot vertrekt, meedoen aan de coördinatie.”

Minder aandacht in de media kreeg tot dusver de deelname van de Nederlandse afdeling van de Europese Moslimbroederschap. Als deelnemers van het eerste uur meldden zich de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) en de Stichting ISRAA, een van de opvolgers van de omstreden stichting Al-Aksa, waarvan de tegoeden op advies van de AIVD werden bevroren wegens de veronderstelde steun aan Hamas. De FION is aangesloten bij de Europese federatie FIOE, waarin volgens ex-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst de Moslimbroederschap op Europees niveau is georganiseerd. De rol van de FIOE, Hamas en de internationale Moslimbroeders is uitgebreid gedocumenteerd in een rapport van de Amerikaanse onderzoeker Steve Merley.

Uit de kring van de Moslimbroederschap komt ook de eerste bekende Nederlandse opvarende. Het gaat om Abou Amin Rashed, ook wel bekend als ‘Abou Eenarm’. Rashed is oprichter van de European Campaign to End the Siege of Gaza. Hij geldt als een van de kopstukken en fondsenwervers van Hamas in Nederland. Hij was onder meer actief voor bovengenoemde stichting Al-Aksa. Samen met de ‘vredesactiviste’ Anne de Jong nam hij ook al deel aan de eerste Gazavloot.

Tegen collega-blogger Keesje Madura verklaarde Rashed deze week desgevraagd dat hij opnieuw van de partij zal zijn. Over de andere Nederlandse opvarenden is nog niets bekend. Anja Meulenbelt, Harry van Bommel en Dries van Agt hebben voor zover bekend nog niet aangemonsterd.

Dat de Gazakonvooien behalve humanitaire doelen vooral politieke motieven dienen, werd eerder deze maand nog eens bevestigd in Teheran. Een delegatie van de Mavi Marmara – het Turkse schip waarop vorig jaar negen doden vielen bij een Israëlische aanval – woonde op 11 februari de Iraanse Dag van de Revolutie bij, zo blijkt uit een verslag op de Turkse website Velfecr. De deelnemers werden onthaald door president Ahmadinejad. Volgens de vertaling van het MEMRI Instituut hield hun leider Nureddin Sirin daar een toespraak met onder meer de volgende quote: “We zijn hier vandaag met het verlangen en de vastbeslotenheid om een Midden-Oosten te bouwen zonder Israël en Amerika, en om onze belofte te hernieuwen om door te gaan op het pad van de shahids (getuigen/martelaren) van de Mavi Marmara.” Vanuit Teheran schreef Sirin ook een artikel met de veelzeggende kop: ’ALLAHUAKBAR! Now Is The Time to Eliminate Israel..!’

De ’vredesactivisten’ kunnen dus weten waaraan ze beginnen.