Proefballon geeft inkijkje in denken van PvdA-prominent

Door Carel Brendel, 14 maart 2011

Zie aanvulling (22 maart): Klasse: Martijn van Dam betreurt uitspraak over keurmerk

 

Sommige proefballonnen worden al afgeschoten voor ze de lucht ingaan. Een voorbeeld daarvan is het voorstel van PvdA-mediawoordvoerder Martijn van Dam. Hij wil een journalistiek keurmerk voor programma’s van de publieke omroep.“Het moet duidelijk zijn dat een programma van de publieke omroep kwaliteitsjournalistiek biedt. Feiten en meningen moet je scheiden,” zegt de prominente PvdA’er vanmorgen in de Volkskrant. “Actualiteitenprogramma’s lijken nu soms te veel op politieke progamma’s.“

Even dacht ik dat Van Dams kritiek te maken had met enkele documentaires van Zembla, zoals de neponthullingen over Ayaan Hirsi Ali of de Leni Riefenstahldocu over Geert Wilders, ‘profeet van de angst’. Zou Van Dam een keurmerk aanbevelen vanwege de kritiekloze VPRO-documentaire van Tegenlicht, waarin shariastrafrechtaanbidder Khalid Yasin als ‘gematigd’ voorbeeld werd aangeprezen? Doelde Van Dam op mogelijke vooringenomenheid van interviewers in Buitenhof of bij Pauw & Witteman? Dacht hij aan de gestaalde items bij Uitgesproken Jan Tromp? Of de religeurtjes waarmee Uitgesproken EO of Knevel & Van den Brink worden besprenkeld? Of heeft Van Dam wellicht bezwaren tegen Nieuwsuur, waar Bertus Hendriks een permanente verblijfsvergunning heeft gekregen om de Moslimbroeders als ongevaarlijk af te schilderen?

Nee, het keurmerk is nodig vanwege Uitgesproken WNL dat wordt gepresenteerd door de rechtse politicus Joost Eerdmans. Het is een van de weinige programma’s waar Geert Wilders een thuiswedstrijd mag spelen. Uitgesproken rechts inderdaad, alsof de kijkers dat niet doorhebben, en alsof WNL niet was opgericht om dit geluid voort te brengen.

De eerste reacties op Van Dams opzetje zijn vernietigend. Zijn proefballon is al lek geschoten. We zullen nooit weten welke keurmeesters de PvdA-voorman in gedachten had om zitting te nemen in zijn Raad van Hoeders van de Politiek Correcte Omroep. Heel jammer is dat. Maar we hebben wel een inkijkje gekregen in het denken van een prominente PvdA’er, een van de kroonprinsen van Job Cohen.

Aanvulling: Martijn van Dam heeft vandaag (22 maart) een blog geschreven, waarin hij zijn hierboven door mij – en vele anderen – gewraakte uitspraak over een keurmerk betreurt en terugneemt. Het siert de PvdA-woordvoerder dat hij zijn vergissing ruiterlijk erkent.